Mâncarea sănătoasă și meniurile exotice, printre tendinţele verii în România și în lume - studiu |
![]() Studiile Unilever Food Solutions arată că oamenii iau decizii bune și reușesc să găsească alternative sănătoase și gustoase atunci când vine vorba de gătitul acasă, însă în cazul meselor servite în oraș se petrece un blocaj, pus pe seama faptului că oamenii nu-și pot da seama din meniu dacă preparatele au fost gătite sau nu sănătos. Soluţia ar fi aceea ca cei care mănâncă în oraș să îndrăznească să ceară chelnerilor informaţii despre ce urmează să comande. Studiile realizate arată că cei care obișnuiesc să mănânce în oraș vor să fie cât mai bine informaţi, în special cu privire la locul din care vin ingredientele conţinute de mâncarea pe care o comandă și despre modul de preparare al mâncării. Doresc, apoi, să evalueze într-un mod cât mai riguros aportul nutritiv al ingredientelor din mâncarea pe care o comandă. Raportul Global cu privire la meniuri, realizat în aprilie 2011 de divizia specializată în soluţii gastronomice a companiei Unilever, arată că există un trend mondial în ceea ce privește interesul pentru mâncarea sănătoasă. Pentru Raportul Global Unilever Food Solutions "Ce conţine mâncarea dumneavoastră?" au fost intervievate 3.500 de persoane care servesc masa în oraș cel puţin o dată pe săptămână. Dintre acestea, 87% spun că ar alege preparate mai sănătoase atunci când mănâncă în oraș, dacă ar cunoaște valorile nutriţionale ale acestora. Au răspuns astfel 49% dintre germani, 72% dintre ruși și 77% dintre respondenţii turci. Unul dintre studiile realizate în România de Unilever Food Solutions, legat de obiceiurile de consum ale românilor (Studiul "Out of home consumption habits", realizat de Synovate pentru Unilever Food Solutions, în martie 2011), arată că femeile sunt mai interesate decât bărbaţii de mâncarea sănătoasă. Bărbaţii români mănâncă la localuri fast food (ex. chebap, shaorma etc.) și cantine și preferă carnea de porc, pe când femeile mănâncă în oraș mai degrabă salate și deserturi și preferă pastele, salata bulgarească, prăjiturile și salata de fructe. "O masă sănătoasă înseamnă în primul rând echilibru. În funcţie de masa din zi pe care o luăm în oraș, putem alege unul sau mai multe feluri de mâncare: tradiţia românească, care înseamnă o supă sau o ciorbă la felul 1 și o combinaţie între carne, amidonoase și legume la felul 2, este bună, cu condiţia să alegem echilibrat felurile de mâncare. O ciorbă de văcuţă grasă, eventual cu smântână, se completează bine cu un grătar de pui slab sau de pește, orez și o porţie de salată verde sau de varză", spune Rodica Tenu, nutriţionist Unilever Food Solutions. O masă ideală ar fi compusă din legume în stare crudă sau preparate în așa fel încât să rămână puţin crocante, uleiuri vegetale în locul grăsimilor animale, pește sau carne slabă în loc de carne grasă, garnitură (cartofi, orez, paste), preparată preferabil prin fierbere sau la cuptor, nu prin prăjire, precizează nutriţionistul. "Pentru o alimentaţie echilibrată, masa de prânz ar trebui să se încadreze între 700 și 1.000 kilocalorii, iar cina să nu depășească 400 de kilocalorii. Nu e bine ca desertul să treacă de 100 de kilocalorii, o alegere potrivită în acest sens e îngheţata, în special cea pe bază de lapte. În rest, e bine să-l întrebi pe chelner cum sunt preparaţi cartofii din garnitură (la cuptor sau la tigaie, în ulei) sau dacă tipul de carne preferat e făcut la grătar sau în tigaie. După aceea, mingea e la tine", adaugă nutriţionistul. Potrivit acelorași studii ale Unilever Food Solutions, vara lui 2011 este una a poftelor exotice. Unul din patru britanici preferă mâncarea indiană, o treime din americani aleg să comande mâncare mexicană atunci când iau masa în oraș, iar mâncarea chinezească se află în topul preferinţelor a 23% dintre germani. În România, potrivit studiului realizat în martie în sud-estul și nord-vestul ţării, este preferată mâncarea exotică, în mod special mâncarea chinezească și mâncarea din restaurantele mixte. "Un meniu exotic sănătos trebuie să conţină cât mai multe legume, preferabil doar ușor preparate, verdeţuri, pește sau fructe de mare, carne slabă (preparată la grătar sau înăbușită - nu prăjită). Mâncărurile exotice sunt, în general, pline de culori, care provin dintr-un univers de legume, verdeţuri, ierburi aromatice și mirodenii care stimulează secreţiile gastrice și ajută digestia. Legumele colorate sunt bogate în antioxidanţi, vitamine, minerale și fitonutrienţi. (...) Foarte atente trebuie să fie persoanele cu alergii alimentare, când comandă un meniu exotic, să se asigure că preparatul pe care îl comandă nu conţine ingrediente cu efect alergogen", mai spune Rodica Tenu. Nutriţioniștii și bucătarii Unilever Food Solutions precizează că un meniu comandat la restaurant este o alegere sănătoasă dacă are: o sursă de vitamine și minerale (legume); o sursă de grăsimi bune sau chiar grăsimi esenţiale Omega 3 și 6 (pește gras, ulei vegetal, margarină de calitate sau seminţe oleaginoase); o sursă de proteine cu valoare biologică ridicată (pește, pui, vită, mușchi de porc); proteine vegetale (mazăre, linte, soia), carbohidraţi cu eliberare lentă (orez, cartofi, paste, pâine integrală). În loc de sucuri îndulcite sunt recomandate apa, limonada sau ceaiul, iar dacă se folosește miere pentru a îndulci ceaiul, trebuie știut că aceasta se adaugă în ceai după ce acesta se răcește (de preferinţă sub 40 de grade Celsius). |
Autor: Gandul Sursa: www.gandul.info Miercuri, 20 Iulie 2011 |
joi, 21 iulie 2011
Mâncarea sănătoasă și meniurile exotice, printre tendinţele verii în România și în lume - studiu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu