| Ficatul gras, o boală pretenţioasă la mâncare |
În dieta bolnavului ar trebui să predomine fructele, legumele, brânza slabă și carnea de pui. Pentru depistarea ficatului gras, se recomandă analize periodice de sânge, dintre care cea mai importantă este măsurarea nivelului transaminazelor. Atunci când în celulele ficatului se acumulează grăsimi, ţesutul hepatic se inflamează și astfel apare starea de „ficat gras", denumirea populară a steatozei hepatice. În general, riscul de a suferi de această boală este mai mare la persoanele care au un dezechilibru la nivelul grăsimilor din sânge (nivelul colesterolului de peste 200 și al trigliceridelor de peste 150). Însă „îngrășarea" ficatului nu apare numai din cauza grăsimilor (steatoză nonalcoolică). Același fenomen poate apărea ca urmare a consumului excesiv și constant de alcool (steatoză alcoolică). Depistarea și luarea unor măsuri la timp sunt foarte importante, deoarece previn apariţia cirozei hepatice.Renunţă la carnea de porc! Normalizarea nivelului grăsimilor din sânge ar trebui să debuteze cu scăderea în greutate. În acest sens, se recomandă eliminarea din alimentaţie a grăsimilor „rele" (carne de porc, prăjeli, unt) și înlocuirea lor cu alimente mai „light", precum carne de pui și de pește, brânză slabă și ouă (numai dimineaţa). Deoarece slăbirea bruscă poate înrăutăţi starea bolnavului cu ficat gras, medicii recomandă slăbirea treptată pe baza unei diete echilibrate. Cât mai multe fructe și legume Fructele și legumele ar trebui să fie nelipsite din alimentaţia bolnavului de ficat gras. Ele asigură necesarul de vitamine și de minerale care grăbesc eliminarea toxinelor din corp. În plus, atunci când mâncăm fructe și legume, ficatul nu mai trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a le descompune în substanţe nutritive. Nutriţioniștii recomandă să mizăm îndeosebi pe fructe și pe legume cu indice glicemic scăzut, deoarece în acest mod pancreasul nu mai este suprasolicitat să secrete insulină. Astfel, cantitatea de insulină va fi suficient de scăzută astfel încât să inhibe stocarea grăsimilor și să stimuleze eliminarea grăsimilor din ficat, mușchi etc. Printre alimentele cu indice glicemic scăzut se numără caisele, fasolea verde, usturoiul, ceapa, dovlecelul, lintea, vânăta, soia, roșia, ciocolata neagră și morcovul. |
| Autor: Adevarul Sursa: www.adevarul.ro Sambata, 16 Iulie 2011 |
sâmbătă, 16 iulie 2011
Ficatul gras, o boală pretenţioasă la mâncare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu