ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 4 iunie 2011

Lavanda combate depresia și bolile pulmonare

 Lavanda combate depresia și bolile pulmonare
Lavanda combate depresia și bolile pulmonare Cunoscută și sub numele de levănţică, această plantă miraculoasă e folosită încă din Antichitate în scopuri medicinale, dar și în arta culinară sau pentru decoraţiuni
În Evul Mediu buchetele de lavandă uscată erau folosite împotriva epidemiilor vremii, iar uleiul de lavandă - ca protecţie contra ciumei. Lavanda este eficientă în stările de iritabilitate nervoasă, spasme, epilepsie, migrene, vertij, ameţeli, surmenaj, dureri de cap, stres, depresie, anxietate. Planta este considerată cel mai bun remediu în combaterea insomniei cronicizate, a tulburărilor de somn.

Recomandări terapeutice
Combate bolile pulmonare - are rol stimulator și tonic al căilor respiratorii, inferioare și superioare, recomandată în astm bronșic, pneumonie, congestie pulmonară, gripă, tuse (seacă, spastică și convulsivă), guturai, laringită, stări febrile și antiseptic asupra secreţiilor pulmonare. Se tratează cu infuzie sau tinctură de lavandă aplicată sub formă de comprese, cu masaj ușor pe piept, precum și inhalaţii cu aburi de infuzie.

Reglează funcţiile ficatului - este deosebit de eficientă în tratarea bolilor digestive pe fond nervos, cu afecţiuni de ficat, icter, hepatită cronică, dischinezie biliară, stimularea bilei, indigestii și indispoziţii stomacale, colici abdominale, greţuri, diaree, balonări. Se folosește infuzia (2-3 căni pe zi), maceratul din vin roșu (20-30 g flori la 1 litru vin din care se beau câte 2 păhărele) și uleiul de lavandă (2-3 picături la copii și 5-10 picături la adulţi, într-o cură de 5-6 zile pe lună).

Tonic cardiac - uleiul de lavandă este calmant și relaxant, reduce palpitaţiile și tensiunea arterială și contribuie la buna funcţionare a inimii.

Reduce stresul - tratează surmenajul sau nervozitatea excesivă. Se recomandă aromatizarea camerei de lucru sau se pot picura câţiva stropi de ulei de lavandă pe faţa de pernă înainte de culcare.

Calmează durerile - un masaj cu ulei de lavandă în amestec cu ulei de rozmarin va reduce intensitatea durerilor de cap sau a celor reumatice, precum și pe cele cauzate de menstruaţie.

Vindecă rănile - uleiul de lavandă ajută la cicatrizarea și vindecarea rănilor, datorită proprietăţilor antiseptice și antiinflamatoare.

Stimulează pofta de mâncare - se diluează 10 picături de lavandă într-un pahar cu apă în cazul adulţilor și 2-3 în cazul copiilor pentru stimularea poftei de mâncare.

Infuzia
1-2 linguriţe flori uscate la 250 ml apă clocotită, se infuzează 5-10 minute. Se beau zilnic 2-3 căni pentru tratarea agitaţiei nervoase, a insomniei și a afecţiunilor pulmonare.

Tinctura
100 g flori în 500 ml alcool 600 se lasă la macerat timp de 1-2 săptămâni. Tratează depresia, angoasa și insomnia. Tinctura se diluează, 1 linguriţă la 100 ml apă fiartă și răcită, și se iau 4-6 linguri pe zi sau se pun comprese la tâmple contra migrenelor, mai ales la persoane cu tonus scăzut, sensibile, deprimate sau stresate.

Baia
În tulburările de somn este recomandată o baie în care se toarnă infuzie concentrată de lavandă (2 linguriţe la 250 ml apă) sau câteva picături de ulei eteric, ce vor asigura un somn plăcut și revigorant. Același efect îl va avea un săculeţ din pânză plin cu flori de lavandă sub pernă la culcare.

Condiment pentru dulciuri și băuturi
În alimentaţie, uleiul este folosit la aromatizarea băuturilor alcoolice (lichioruri) și nealcoolice, a dulciurilor, gemurilor, jeleurilor, a oţeturilor și uleiurilor vegetale, cu condiţia săănu se depășescăădoza maximă de 0,002%.
În sudul Franţei este renumit un amestec de condimente cu lavandă, tarhon, cimbru, măghiran, rozmarin și fenicul, pentru prepararea cărnii de pește (ton, somon), porc, miel, vităăși pui sau legume (vinete, roșii, dovlecei).


Autor: Revista Felicia
Sursa: www.revistafelicia.ro  Sambata, 4 Iunie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu