Seleniul este o parte esenţială a enzimei Glutation peroxidaza, care neutralizează peroxizii şi previne formarea radicalilor liberi ucigaşi, fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanţi. Seleniul joacă astfel şi un important rol în buna funcţionare a sistemului imunitar, ca imunomodulator. Este dovedit faptul că suplimentarea hranei cu seleniu reduce incidenţa şi previne apariţia cancerului de prostată. De asemenea, un aport de seleniu poate face mult mai eficientă chimioterapia.
Introducerea în alimentaţia noastră a unor suplimente alimentare cu un conţinut optim de seleniu şi într-o forma asimilabilă, deci cu o înaltă biodisponibilitate, va neutraliza radicalii liberi, oferind o bună protecţie. Aceasta ne va permite să rămânem mai energici şi sănătoşi pe parcursul vieţii.
Viaţa modernă ne confruntă cu poluarea (îngrăşăminte chimice, pesticide), cu alimente rafinate, sărăcite în factori biologic activi (inclusiv în antioxidanţi), cu un sol sărăcit, care nu poate transmite alimentului toate componentele utile, cu comportamente alimentare nesănătoase, cu tabagismul şi alcoolismul. Aceşti factori specifici vieţii moderne nu fac decât să accentueze şi să crească şi mai mult cerinţa organismului de antioxidanţi. Mulţi antioxidanţi şi mai ales seleniul nu se regăsesc în cantităţi suficiente în ceea ce mâncăm, alimentaţia noastră zilnică având cantităţi din ce în ce mai mici de vitamine şi minerale cu înaltă biodisponibilitate. De aceea, un supliment alimentar cu seleniu este mai indispensabil ca niciodată.
Aportul zilnic recomandat de normele internaţionale este de 50-200 micrograme de seleniu. În Franţa, se recomandă un aport zilnic de 55 micrograme seleniu pentru femei şi 70 micrograme pentru bărbaţi. Există însă o diferenţă între diversele produse de seleniu disponibile. Rezultatele experimentale obţinute de cercetători au demonstrat faptul că seleniul sub formă legată de componente organice are o biodisponibilitate optimă, fiind mai bine utilizat de organism decât formele anorganice. De asemenea, s-a demonstrat faptul că efectele benefice ale seleniului sunt amplificate atunci când acesta este asociat cu L-metionina (L-selenometionina) şi alţi antioxidanţi ca vitaminele A, B6, C, E şi mineralul zinc. Pe de altă parte, doza zilnică de seleniu variază de la o ţară la alta şi în funcţie de abundenţa acestuia în solul şi alimentele din ţara respectivă.
Există însă anumite categorii de consumatori care sunt afectaţi de o absorbţie foarte scăzută de seleniu. O serie de persoane au nevoie de aport crescut de seleniu, astfel: persoane cu restricţii alimentare şi alimentaţie puţin variată, cei care consumă hrană puţin echilibrată nutriţional, femei însărcinate şi persoane în vârstă, tineri care au tendinţa să consume hrană fără o mare valoare nutriţională, vegetarienii, bolnavii cronici, bolnavii de cancer, maladii cardiace, reumatism, scleroză. Pe lângă aceştia, fumătorii şi marii consumatori de alcool au nevoie de o suplimentare a aportului de seleniu. (Costel Iacob)
sursa; evenimentul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu