ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 11 iunie 2011

Cum ne protejăm de explozii solare și radiaţii ultraviolete

Cum ne protejăm de explozii solare și radiaţii ultraviolete
Cum ne protejăm de explozii solare și radiaţii ultraviolete Nivelul ultravioletelor a crescut zilele trecute în România, ajungând ieri la 8, iar exploziile solare vor atinge un maxim al ultimilor ani. Medicii explică cum ne putem proteja.
"Găurile" în stratul de ozon, ca și exploziile solare care vor fi din ce în ce mai frecvente în perioada următoare, afectează atât pielea, crescând riscul de cancer cutantat, cât și psihicul, modificând comportamentul, sau ochii. În plus, se anunţă multe zile în care nivelul de radiaţii ultraviolete va fi maxim.

Medicii au sfaturi concrete pentru protecţia pielii, ochilor, dar și a psihicului.
Risc mai mare de cancere cutanate

Stratul de ozon este un filtru care ne păzește de intensitatea razelor luminoase și filtrează ultravioletele C, care sunt foarte agresive.

"Când acesta se subţiază sau când apar exploziile solare trebuie să ne protejăm mai atent fiindcă efectele asupra pielii pot fi grave. În primul rând, crește riscul de apariţie a cancerelor cutanate. În plus, s-a dovedit că există o legătură directă între expunerea la lumină și transformarea unor aluniţe în cancer sau apariţia unor cancere din senin pe zonele expuse", explică medicul primar dermatolog Mihaela Leventer, de la Clinica Dermastyle din București.

Folosiţi creme cu factor de protecţie peste 30


Ea recomandă ca pentru perioadele cu risc să se limiteze expunerea la lumină, să se folosească creme de protecţie solară cu factor între 30 și 50 (mai ales de către cei care au o piele deschisă la culoare), cât și ochelari cu lentile speciale care protejează de ultraviolete, umbrele sau chiar haine care sunt special concepute pentru a proteja organismul de radiaţii.

Specialistul în neuroștiinţe Radu Braga, de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, explică de ce exploziile solare pot cauza migrene.

"Celule nervoase din creier produc curent electric care se propagă prin axoni ca prin niște cabluri. Acest curent electric generează câmpuri electromagnetice, câmpuri care sunt influenţate de furtuni solare, care la rândul lor sunt electromagnetice. Practic, acesta este motivul pentru care apar migrenele, însă nu este clar cum anume".

Medicul de familie Cristian Sever Oană explică de ce sunt mai expuși riscurilor cei care merg la mare sau stau în apropierea apei. "Sunt iradiaţi practic de două ori, radiaţiile venind direct de la soare, dar și reflectate de luciul apei. De aceea este recomandat să purtaţi ochelari, pentru protecţia ochilor, și pălărie pentru insolaţii (de la care apar dureri de cap și migrene)".

Ochii pot fi afectaţi ireversibil

Medicul de familie atenţionează asupra faptului că exploziile solare și ultravioletele pot afecta și ochii ireversibil. "După o expunere îndelungată (dacă staţi câteva ore cu ochii în soare și nu faceţi mișcare) există riscul să apară degradări ireversibile ale retinei (scade acuitatea vizuală și nu se mai poate face nimic). Din această cauză, recomand purtarea unor ochelari de soare din sticlă și nu din plastic", mai spune medicul Cristian Sever Oană.

Radiaţiile pot provoca modificări în comportament

Nici efectele asupra psihicului nu sunt de neglijat, spun specialiștii. "Orice fenomen din natură poate avea influenţă asupra noastră pentru că facem parte din ea. Ca și în cazul persoanelor meteodependente, care atunci când plouă sunt mai deprimate, exploziile solare și nivelul radiaţiilor pot să modifice comportamentul unor oameni", afirmă Cristiana Leviţchi, psiholog la Clinica Sensart din București.

Ea mai spune că nu există studii clare care să explice simptomele specifice pe care le cauzează aceste fenomene, însă modificările depind și de sensibilitatea personală a fiecărei persoane.

DECODARE

Cum se calculează indicele radiaţiilor ultraviolete și ce semnificaţie are



Nivelul 8 al radiaţiilor, atins în București ieri e unul ridicat, însă nu e cel mai mare. După această cifră, ameninţările asupra sănătăţii sunt mari. Singurul care poate oferi informaţii concrete despre cât de puternice sunt radiaţiile este indexul UV (UVI), cu valori cuprinse între 0 și 11 și deosebit de periculos dacă este mai mare de 8.

"Valorile maxime sunt atinse în jurul orelor amiezii, în timpul lunilor de vară, cu precădere când cerul e senin, însă poate fi mare și atunci când e înnorat, fiind reflectate de apă și particulele din atmosferă", explică experţii Organizaţiei Mondiale a a Sănătăţii (OMS) într-un document menit să atenţioneze populaţia în legătură cu pericolele expunerii la ultraviolete.

La nivelul pământului ajung în special radiaţii UVA și o mică parte din cele UVB. Nivelul mai scăzut sau mai ridicat al acestora depinde printre altele de distanţa faţă de soare, de latitudine (e mai ridicat cu cât suntem mai aproape de regiunile ecuatoriale), dar și de cât de înnorat e cerul.

Autor: Evenimentul zilei
Sursa: www.evz.ro  Vineri, 10 Iunie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu