| Cea mai bună dietă pe timp de vară |
Dupa o iarnă lungă, friguroasă, în care hainele groase au ascuns destul de bine câteva kilograme în plus, a venit vara, când excesele din timpul iernii trebuie șterse cu buretele.Ce mâncăm vara pentru a putea slăbi sănătos și frumos sau numai pentru a ne menţine un tonus adecvat? Vara este anotimpul potrivit pentru eliminarea kilogramelor în plus, pentru că, în această perioadă, organismul nu mai are nevoie de energia unor alimente bogate caloric. Acest lucru se reflectă într-un apetit mai scazut, pasul cel mai important către silueta mult dorită. În plus, pe parcursul verii, este mult mai ușor de urmat o dietă echilibrată și diversificată, datorită marii varietăţi alimentare specifice acestui sezon, mai ales în ceea ce priveste fructele și legumele. Se vor evita în acest mod dietele drastice, care solicită inutil organismul, iar rezultatele pentru siluetă și sănătate le vei obţine bucurându-te în același timp de toate deliciile alimentare ale acestui anotimp. Dieta de vară:
“Toata lumea are tendinţa de a mânca mai ușor în timpul verii. Important este ca dieta urmată în această perioadă să fie echilibrată nutriţional și să suplinească pierderile electrolitice, determinate de transpiraţia în exces, mult mai mari din timpul verii”, spune dr. Alice Burcea, medic specialist în endocrinologie în cadrul Medcenter București Berceni. Aceasta oferă cititorilor DoctoriOnline atât câteva sfaturi nutriţionale, cât și un exemplu de dietă optimă pentru perioada verii.Fibrele au câteva roluri deosebit de benefice pentru organism și siluetă, spune specialistul. Fibrele ajută ajută la controlul greutăţii prin inducerea senzaţiei de plenitudine, scad apetitul, modulează nivelul zahărului din sange prin încetinirea digestiei carbohidraţilor și prevenţia absorbţiei rapide. Fructele și legumele conţin antioxidanţi și alţi fitonutrienţi care încetinesc procesele de oxidare ce induc îmbătrânirea ţesuturilor, protejează de cancer și boli cardiovasculare, îmbunătăţesc tensiunea arterială, protejează cordul și, foarte important, au un conţinut caloric redus. MICUL DEJUN poate include: lapte degresat cu cereale integrale/ un suc proaspat de fructe și legume, alături de o felie de pâine prăjită cu 150 g brânzică degresată de vacă/ un iaurt natural mare/ 2 ouă fierte tari și o roșie. Pentru PRÂNZ putem opta fie pentru supe și ciorbe de legume, fie pentru salate de legume, cartofi copţi cu puţin ulei de măsline, legume la gratar, paste sau orez cu sos de roșii. Consumaţi cât mai mulţi ardei grași, dovlecei, varză albă și roșie. Evitaţi toate mâncărurile care necesită prăjirea (grăsimea are un efect termic asupra organismului) și optaţi pentru preparatele fierte sau pentru cele preparate la gratar. Puteţi da gust mâncărurilor cu ierburi aromatice și condimente care stimulează arderea grăsimilor din organism. CINA va consta în salate de legume, cu puţin ulei de măsline și suc de lămâie, cartofi natur, iaurt. Este permis consumul unei îngheţate pe săptămână sau o ciocolată amăruie. Eliminaţi alcoolul, excesul de sare, orice fel de băuturi carbogazoase precum și painea albă. Toate conţin zahăr, coloranţi și conservanţi. Acţionează nociv la nivelul digestiei, sângelui, reduc nivelul de minerale și pot provoca indigestie. Să nu mai vorbim despre cât de mult afectează zahărul silueta. “Încercaţi să beţi cât mai multă apă, sucuri naturale, ceaiuri și băuturi făra zahăr. Beţi apă plată, 2-2.5 l pe zi, ceaiuri neîndulcite, compoturi. Se poate folosi o linguriţă de miere sau zahăr brun”, recomandă medicul Alice Burcea de la Medcenter București Berceni. |
| Autor: Doctori online Sursa: www.doctorionline.ro Marti, 28 Iunie 2011 |
marți, 28 iunie 2011
Cea mai bună dietă pe timp de vară
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Dupa o iarnă lungă, friguroasă, în care hainele groase au ascuns destul de bine câteva kilograme în plus, a venit vara, când excesele din timpul iernii trebuie șterse cu buretele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu