Ce afectiuni pot ascunde durerile de cap la seniori? |
Cefaleea sau binecunoscuta durere de cap reprezinta un motiv frecvent de prezentare la medic, impunand de fiecare data o abordare sistematica, atat din punct de vedere al diagnosticarii cauzei, cat si al conduitei terapeutice. Este foarte adevarat ca majoritatea cefaleelor sunt benigne, neavand legatura cu o patologie subiacenta, insa nu inseamna ca cefaleea trebuie tratata dupa ureche. Diferentierea tipului de cefalee si descoperirea cauzei trebuie sa constituie principala preocupare a medicului. Astfel, anamneza corect si atent realizata reprezinta cheia diagnosticului. In ceea ce priveste frecventa pe sexe, femeile sufera de atacuri migrenoase in medie de doua ori mai des decat barbatii. Nu trebuie neglijat factorul familial, anamneza amanuntita putand descoperi rude de gradul I care sufera de aceeasi problema. De asemenea, cefaleea apare mai frecvent in mediul urban si la intelectuali, cunoscandu-se legatura dintre crizele migrenoase si suprasolicitarea psihica. La varste inaintate, migrenele pot avea drept cauza boli sistemice Cefaleea afecteaza toate varstele. In aproximativ 90% dintre cazuri, la pacientul tanar este vorba de cefaleea primara care nu ascunde o alta afectiune. La varstnici insa, acest procent este mai scazut. Este cunoscut faptul ca la varstele inaintate atacurile migrenoase apar mai rar, dar riscul sa ascunda afectiuni mai grave, de natura intracraniana, sau sa aiba drept cauza boli sistemice este considerabil mai mare. Psihologii au determinat trasaturile personalitatii migrenosului. Acesta este meticulos in tot ce face, foarte ambitios, mai mult decat perfectionist, uneori morocanos, predispus la depresie sau stari euforice. Factorii declansatori sunt multipli si variati: stresul, factorii alimentari (ciocolata, bauturile alcoolice, mancarurile prajite si condimentate), mirosurile puternice, lumina foarte puternica, zgomotele, modificarile hormonale (menstruatia, anticonceptionalele), unele medicamente (bronhodilatatoare, antihipertensive, antiinflamatoare). 90% dintre durerile de cap se incadreaza in cefaleea primara Cefaleea se imparte in doua categorii:
Migrena reprezinta o durere de cap ce are caracter pulsatil, adesea unilaterala in momentul debutului, cu posibilitate de bilateralizare pe parcurs, si de intensitate medie pana la severa, ce poate dura de la 4 pana la 72 de ore. Aceasta afecteaza activitatea zilnica si calitatea vietii, amplificandu-se in momentul in care pacientul face efort. De cele mai multe ori, migrena se asociaza cu fotofobie, scaderea acuitatii vizuale, tulburari vizuale (pete luminoase), vertij, pierderea cunostintei, fonofobie (sensibilitate la sunete), greata, varsaturi, apetit scazut, tulburari de vorbire. ...si prezinta 5 faze Episodul migrenos se poate imparti in 5 faze principale:
Diagnosticul se stabileste de catre medic pe baza examenului fizic si anamnezei complete (nu exista un test specific de diagnosticare a migrenei). Foarte importanta este determinarea factorilor declansatori ai cefaleei, a duratei exacte si daca durerea se remite sau se agraveaza in diferite situatii. Eliminarea factorilor declansatori, primul pas in tratament Tratamentul se bazeaza in primul rand pe eliminarea factorilor declansatori. Un regim de viata echilibrat, ce presupune o dieta corecta (evitarea alcoolului si cofeinei in exces), un program de somn normal de 7-8 ore pe noapte, evitarea suprasolicitarilor psihice si fizice, eliminarea pe cat posibil a stresului vor duce in final la diminuarea pana la disparitia atacurilor de migrena. Terapia nemedicamentoasa presupune aplicarea de comprese reci pe frunte sau tample, masarea sau presiunea aplicata la nivelul tamplelor, acupunctura, pozitia culcat si tehnici de relaxare. Tratament in functie de gravitatea simptomelor Odata instalata, migrena poate fi tinuta sub control cu ajutorul analgezicelor simple, antiinflamatoarelor nesteroidiene pana la utilizarea agonistilor de serotonina si analgezicelor opioide, in functie de gravitatea simptomelor. Tratamentul profilactic este indicat in cazul in care crizele migrenoase se repeta de mai multe ori intr-o luna, avand drept scop reducerea frecventelor si a intensitatii crizelor. Acesta consta in utilizarea beta-blocantelor, antidepresivelor triciclice, anticonvulsivantelor si antiinflamatoarelor nesteroidiene. Cum se manifesta cefaleea de tensiune? Cefaleea de tensiune presupune o durere surda, nepulsatila, localizata la nivelul fruntii, scalpului, tamplelor sau cefei. Intensitatea durerii este medie sau usoara, iar durata este de 30 de minute pana la cateva zile. Cauzele nu sunt exact determinate, insa se crede ca un rol important il joaca spasmul musculaturii de la nivelul gatului si fetei. Spre deosebire de migrena, aceasta nu este insotita de stari de greata, varsaturi sau sensibilitate la lumina. Cefaleea cluster, frecventa la barbati Cefaleea in ciorchine (cluster) se caracterizeaza prin accese repetate de durere de intensitate crescuta, cu localizare strict unilaterala in jurul unui ochi sau pe jumatate de cap. Crizele dureroase pot aparea zilnic sau de mai multe ori pe zi. Acest tip de cefalee este mai frecvent la barbati decat la femei. Debuteaza adesea noaptea, crescand rapid in intensitate, fiind insotita de sensibilitate la lumina, congestie nazala, inrosirea fetei si agitatie psihomotorie. Cefaleea cluster se remite de la sine, insa in cazurile in care accesele sunt frecvente, se pot administra analgezice. Cefaleea secundara poate ascunde multiple patologii
|
Autor: Farmacia ta Sursa: www.farmaciata.ro? Duminica, 5 Iunie 2011 |
luni, 6 iunie 2011
Ce afectiuni pot ascunde durerile de cap la seniori?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu