ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 8 iunie 2011

Anemia carenţială de fier Tratament natural cu fier din plante şi alimente

Tratament natural cu fier din plante şi alimente

Anemia carenţială de fierTratament natural cu fier din plante şi alimente

Fierul este un element mineral esenţial în celula corpului uman, fiind absolut indispensabil în formarea globulelor roşii. Un deficit de fier în organism poate provoca dureri de cap, paloarea obrazului şi a buzelor, depresie, instabilitate, slăbiciune. "Într-o oarecare măsură, femeile au mai multă nevoie de fier decât bărbaţii, pentru că ele au mai puţine globule roşii. Peste 80 la sută din fierul prezent în organismul nostru se află în globulele roşii. Pierderea de sânge lunară constituie deci şi o pierdere importantă de fier, estimată la circa 30 mg pe lună", ne-a spus dr. Mihaela Şotropa, medic primar în cadrul Clinicii de Diabet a Spitalului "Sf.Spiridon", din Iaşi.
Consumul zilnic de fier, recomandat atât copiilor cât şi femeilor până în 55 ani, este de 18 mg. Cercetările din ultimii ani arată că femeile nu consumă decât 10-11 mg de fier/zi. Ca urmare, multe dintre ele se află în permanenţă la limita anemiei: "Teoretic, cazurile de carenţe de fier sunt rare. Cele mai frecvente sunt la femeile aflate în perioada de fertilitate, lactaţie sau sarcină sau la sugari şi copiii mici. De regulă, femeile aflate la menopauză nu prezintă astfel de lipsuri. Aportul alimentar este foarte rar o cauză a lipsei de fier. Dacă există această carenţă, ea este datorată unor cauze organice, de tipul pierderilor de sânge sau aportului medicamentos. Aspirina irită mucoasa gastrică şi provoacă leziuni. Deci boli ca hernia, hemoroizii, varicele esofagiene, ulcerele, parazitozele intestinale sau colitele pot fi şi ele cauze ale carenţei de fier".
De asemenea, persoanele care consumă hrană exclusiv din porumb, un aliment foarte sărac în fier, suferă de anemie carenţială. Aceasta se manifestă prin oboseală, paloare albăstruie în jurul ochilor, piele uscată, limbă roşie, netedă, lucioasă, dureri şi arsuri după ingestia de condimente, greutate la înghiţire, păr rar şi care creşte încet, unghii plate şi cu striaţii.
Fierul este prezent, în principal, în drojdia de bere (18 mg), cacao praf (10 mg), fructe uscate de genul caiselor, măceşelor, piersicilor, curmalelor (10 mg), pătrunjel (6 mg), gălbenuş de ou (7 mg), morcovi, fasole, linte, mazăre (7 mg). Fierul să găseşte în rădăcina de măcriş (dragavei) infuzată. Germenul de grâu este o altă sursă de fier, deosebit de bogată, cu o mare putere de regenerare a hemoglobinei. El furnizează şi cupru, mangan, vitamina B. Produsele de panificaţie au şi ele foarte puţin fier, pâinea graham conţinând cea mai mare cantitate - 2 mg.
Dintre lactate, doar caşcavalul şi brânza topită conţin o cantitate mai însemnată de fier. Carnea de vacă aduce un aport de fier de numai 3,5 mg. "Carnea, în general, nu are cantitate mare de fier dar, în schimb, măreşte absorbţia de fier din celelalte alimente. Este bine de ştiut că există şi tipuri de carne care micşorează această absorbţie a fierului, ca de exemplu carnea de hamburger. Un aport suplimentar de vitamina C în alimentaţie îmbunătăţeşte absorbţia de fier atât din alimentele vegetale cât şi din cele animale. Cafeaua, ceaiul, bicarbonatul de sodiu, acidul oxalic (prezent în produsele de patiserie) micşorează absorbţia de fier", ne-a spus dr. Mihaela Şotropa.
Apele feruginoase combat deficitul de fier dar sunt indicate doar în cazul persoanelor cu aciditate gastrică normală. Aceste izvoare se găsesc la Vatra Dornei, Tuşnad, Buziaş, Covasna, Lipova şi Biborţeni. "Pentru aportul de fier în organism există şi preparate medicamentoase dar este bine ca, în cazul în care alimentele bogate în fier elimină carenţa, să nu se apeleze la medicamente. Unii medici prescriu deseori sulfat feros sau gluconat feros şi multe persoane care le-au luat au constatat că acestea au tendinţa să-i constipe şi să le irite stomacul şi intestinele", a adăugat dr. Mihaela Şotropa. (Cristina Mihăilă)
sursa; evenimentul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu