ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 26 mai 2011

Leurda, un tonic pentru cardiaci

 Leurda, un tonic pentru cardiaci
Leurda, un tonic pentru cardiaci
Leurda (Allium ursinum) se aseamănă cu usturoiul în privinţa mirosului și a proprietăţilor terapeutice. De aceea, în multe zone ale ţării, planta este consumată în loc de usturoi.
Frunzele proaspete de leurdă au efecte antiseptice, bactericide, diuretice, hemostatice (opresc sângerarea) și vermifuge. Planta este, de asemenea, un valoros depurativ al întregului organism. „Pe termen lung, leurda este un excelent adjuvant în tratamentul afecţiunilor cardiace (tahicardie, aritmie și cardiopatie ischemică).

În plus, terapia cu leurdă reduce tensiunea arterială, previne și combate ateroscleroza", spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie și nutriţie. Remediile pe bază de leurdă sunt recomandate și persoanelor care suferă de reumatism sau de insomnie.

Substanţele active conţinute de plantă, cum ar fi vitaminele A și C, sărurile minerale (calciu, fier, fosfor și cupru) și adenozina reduc nivelul colesterolului „rău", fluidizează sângele și previn accidentele vasculare.

Reţeta săptămânii: Ghiveci de leurdă

Timp de preparare: 30 de minute

Calorii: 110

Ingrediente: 4 cartofi, 2 ţeline, 4 legături de leurdă, 4 morcovi, 2 cepe, 1 gulie, câte 2 legături de mărar și de pătrunjel, 50 ml ulei de măsline, 100 ml suc de roșii, 1 lingură de cimbru.

Preparare: Se curăţă legumele, se taie cubuleţe și se înăbușă în apă cu puţin ulei. După 15 minute, se adaugă leurda tăiată mărunt, verdeţurile și o cană de apă. Cratiţa cu ghiveci se ţine în cuptor, la foc potrivit, timp de 30 de minute. Când ghiveciul este aproape gata, se adaugă restul de ulei, sucul de roșii și cimbrul. Se servește cu salată verde.

Autor: Adevarul

Sursa: www.adevarul.ro  Joi, 12 Mai 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu