| De unde ne procurăm mineralele atât de necesare pentru organism? |
Organismul omului are nevoie de aproximativ optsprezece minerale pentru o bună funcţionare, dar oamenii de știinţă consideră un număr de șapte ca fiind de neînlocuit: calciul, iodul, fierul, magneziul, fosforul, seleniul și zincul. Vă prezentăm câteva dintre alimentele care conţin mineralele atât de necesare organism.Calciul se găsește în cantităţi mari în lapte și produsele lactate, tofu preparat prin precipitare cu carbonat de calciu, dar și în legumele frunzoase verzi, arpagic, peștii cu oase mici (sardine, somon conservat), moluște și stridii. Calciul din spanac, sfecla și rubarbă este, dimpotrivă, greu absorbit datorită prezenţei acidului oxalic. Sucul de portocale îmbogăţit conţine cantităţi de calciu comparabile cu laptele. Fosforul se găsește în carnea de pui, pește, carnea roșie și ouă. Laptele și produsele lactate, nucile, leguminoasele, cerealele integrale sunt de asemenea surse bune de fosfor. Băuturile răcoritoare și alimentele semipreparate cu conţinut ridicat în fosfor au uneori tendinţa să înlocuiască produsele naturale (neprelucrate) și preparatele lactate, riscând să aducă în organism cantităţi mari de fosfor. Magneziul este prezent în numeroase alimente - diverse seminţe (mai ales de floarea-soarelui), cerealele neprelucrate, grâul germinat și tărâtă de grâu, nuci, leguminoase, legumele verzi, apa dură, cafea, ceai, cacao, tofu preparat prin precipitarea magneziului. în general, dietele bogate în alimente rafinate, carne și produse lactate sunt mai sărace decât dietele bogate în legume și cereale nerafinate. Fierul este preluat de către organism mai ales din ouă, carnea slabă, legume, nuci, fructele uscate, cerealele și vegetalele verzi. În general, alimentele puţin colorate, cum ar fi pâinea albă, zahărul, grăsimile, cerealele rafinate sunt surse sărace de fier. Pregătirea culinară a alimentelor scade conţinutul acestora în fier. În general, cu cât gradul de rafinare a alimentelor este mai pronunţat, cu atât concentraţia de fier este mai scăzută. Conţinutul în fier a unor alimente poate fi îmbogăţit prin fortifierea acestora cu diferite săruri de fier. Sodiul provine mai ales din alimentele și băuturile ce conţin clorură de sodiu. În general, conţinutul natural de sodiu al alimentelor bogate în proteine (lapte, brânză, ouă, carne, pește) este mai mare decât cel al legumelor și cerealelor, în timp ce fructele conţin puţin sau deloc sodiu. Adaosul ulterior de conservanţi, condimente, arome și sare alimentară crește mult conţinutul de sodiu al alimentelor în cursul procesării lor industriale. Potasiul este răspândit în alimentele naturale, dar prelucrarea acestora are ca rezultat creșterea concentraţiei de sodiu și scăderea celei de potasiu, care se pierde în apa de spălare și în timpul pregătirii termice a alimentelor. Cele mai bogate surse alimentare sunt deci alimentele neprelucrate - fructe, legume, carne proaspătă, produse lactate. Iodul se găsește în cantităţi mari în alimentele marine (peștele marin, crustaceele, untura de pește). Conţinutul în iod al alimentelor de origine animală (carne, ouă, unt, lapte, brânză) depinde de conţinutul în iod al hranei animalelor și al solului. În zonele carenţate în iod a intrat în uz fortifierea cu iod a alimentelor (de obicei a sării de bucătărie sau a apei potabile). Zincul provine mai ales din pește, carnea de păsări domestice, lapte și produsele lactate. Stridiile, alte animale marine, ficatul, brânza, cerealele, fasolea uscată, produsele de soia și nucile sunt alte surse alimentare bogate în zinc. Cuprul este larg distribuit în alimentaţie. Cele mai bogate surse sunt ficatul, fructele de mare (în special stridiile), nucile și seminţele; cantităţi mici se găsesc în cereale și legume. Sulful se găsește în general în produse de origine animală (pește, ouă, carne), dar și în legume precum ceapa și usturoiul. |
| Autor: Libertatea Sursa: www.libertatea.ro Duminica, 29 Mai 2011 |
luni, 30 mai 2011
De unde ne procurăm mineralele atât de necesare pentru organism?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Organismul omului are nevoie de aproximativ optsprezece minerale pentru o bună funcţionare, dar oamenii de știinţă consideră un număr de șapte ca fiind de neînlocuit: calciul, iodul, fierul, magneziul, fosforul, seleniul și zincul. Vă prezentăm câteva dintre alimentele care conţin mineralele atât de necesare organism.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu