ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 6 mai 2011

Care sunt cele mai nocive băuturi

 Care sunt cele mai nocive băuturi
Care sunt cele mai nocive băuturi
Consumate pe termen lung, sucurile și alte băuturi carbogazoase, energizantele și alcoolul pot cauza probleme serioase de sănătate. Specialiștii ne sfătuiesc să înlocuim produsele sintetice cu sucuri naturale, preparate din fructe și din legume proaspete, cu compoturi și cu ceaiuri.
În general, medicii recomandă să evităm orice tip de băuturi care conţin coloranţi, arome artificiale, îndulcitori și alţi aditivi, deoarece aceste substanţe pot periclita serios sănătatea. Din cauza conţinutului ridicat de zahăr, de acid fosforic și de arome sintetice, aceste băuturi cresc pofta de mâncare și favorizează apariţia obezităţii. Cu atât mai puţin sunt recomandate băuturile acidulate cu această compoziţie. Ele pot conţine benzen, un compus chimic cu potenţial cancerigen, dar și acid fosforic, ce poate îmbiedica absorbţia calciului și a altor minerale în organism, ducând la probleme de creștere și de dezvoltare a oaselor la copii, precum și la o creștere a riscului de apariţie a osteoporozei la femeile de peste 40 de ani.

„Pentru persoanele care suferă de boli cardiace, hepatice sau gastrointestinale, nici apa carbogazoasă nu este recomandată. Având în vedere conţinutul mare de gaz, aceasta produce o serie întreagă de probleme la nivel gastric, dar și intestinal. De aceea, se recomandă atât persoanelor adulte, cât și copiilor băuturi naturale din fructe, apă plată, ceaiuri și compoturi. Pot fi preparate shake-uri din fructe, cu adosuri de scorţișoară sau de vanilie. Compoturile reprezintă, de asemenea, variante optime ce pot înlocui băuturile artificiale", spune biologul nutriţionist Livia Nena de la Centrul Bio Nutriliv din București.

Energizantele, interzise adolescenţilor
Băuturile energizante conţin o asociere de substanţe nocive precum fructoza, taurina sintetică, efedrina, guarana și alte elemente chimice care pot duce la apariţia unor probleme digestive și favorizează deshidratarea organismului. Specialiștii recomandă ca, mai ales adolescenţii, femeile însărcinate și cele care alăptează să evite astfel de băuturi. Și mai periculos este să se combine băuturi energizante cu alcool, deoarece pot apărea probleme la nivelul sistemului nervos central.

Pe de altă parte, persoanele care doresc un plus de energie pot consuma circa două căni de cafea pe zi, această băutură putând avea efecte benefice asupra sănătăţii atâta vreme cât este consumată cu moderaţie. În plus, un efect similar cafelei îl au și ceaiul verde și cel negru, acestea fiind surse importante de antioxidanţi și de alte substanţe benefice organismului.

Alcoolul „atacă" ficatul

În categoria băuturilor nocive, un loc de frunte îl ocupă și băuturile alcoolice. Dacă sunt consumate în exces, acestea pot duce în timp la afecţiuni hepatice, la boli de inimă, la tulburări psihice și al alte probleme grave de sănătate, precum cancerul. Totuși, specialiștii spun că unele tipuri de băuturi alcoolice, cum este vinul natural sau berea, pot fi chiar indicate atâta vreme cât nu se depășește cantitatea de unul-două pahare pe zi. „Este de preferat să se consume vinurile naturale, de casă. Însă nu este indicat ca alcoolul să fie băut pe stomacul gol. Mai ales vinul trebuie băut în timpul mesei", mai spune Livia Nena.

"Persoanele care suferă de hiperaciditate gastrică, reflux esofagian sau de hernie hiatală trebuie să evite băuturile carbogazoase.''
Livia Nena biolog nutriţionist
Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Vineri, 6 Mai 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu