ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 2 mai 2011

Cafeina - de ce o iubim atat de mult?

 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 

Cafeina - de ce o iubim atat de mult?

Cafeina este cel mai popular drog psihoactiv de pe planeta ďż˝ ne zapaceste creierul, ne toceste nervii, ne fura somnul. Iar noi pur si simplu refuzam sa traim fara ea.
Cafeina - de ce o iubim atat de mult?Puterea duala de a inhiba oboseala fizica si de a spori atentia creierului este motivul pentru care cofeina este cel mai popular “drog” din lume, eclipsand tutunul sau alcoolul. Putem gasi cafeina nu numai in sucurile acidulate si cafea, dar si in pastilele de slabit ori analgezice. Este singurul drog pe care il servim regulat chiar si copiilor nostri in sucuri si batoane de ciocolata. De fapt, majoritatea nou-nascutilor din tarile dezvoltate intra in aceasta lume cu urme de cafeina in corp transmise din latte-ul mamei direct prin cordonul ombilical.
Universalitatea cafeinei este o cauza de ingrijorare pentru unii oameni de stiinta si din domeniul sanatatii publice, insa acest fapt nu a scazut absolut deloc popularitatea acesteia. Vanzarile de Coca Cola, Red Bull sau batoane de ciocolata cresc vertiginos. Noi coffee shop-uri sunt deschise in toata lumea incat nici cel mai mare iubitor de cafea nu poate tine pasul cu ele. In fiecare zi, Starbucks deschide cate o noua reprezentanta undeva pe planeta si angajeaza 200 de oameni.
Oamenii si-au dat seama abia acum 200 de ani ca energia pe care o luau din cafea si din ceai este produsa de unul si acelasi element. Un alcaloid ce se gaseste in mod natural in frunzele, semintele si fructele de ceai, cafea, cacao, arborii de Cola si inca alte peste 60 de plante este un medicament antic minune care le-a fost prescris oamenilor inca din secolul al VI-lea inaintea erei noastre (se spune despre marele lider spiritual Lao-tzu ca recomanda ceaiul ca fiind un elixir pentru discipolii sai atunci cand a fondat noua sa religie, taoismul).
Totusi, abia in 1820, dupa ce multe coffee shop-uri fusesera deschise, oamenii de stiinta au inceput sa se intrebe ce face aceasta bautura atat de populara. Chimistul german Friedlieb Ferdinand Runge a fost primul care a izolat substanta din bobul de cafea si a denumit-o “cafeina”, adica ceea ce se gaseste in bob. Apoi, in 1838 chimistii si-au dat seama ca ingredientul descoperit in ceai era aceeasi substanta ca si cafeina lui Runge. Pana la sfarsitul secolului, cafeina a fost descoperita si in nucile de cola si cacao.
Nu este mai deloc o coincidenta faptul ca ceaiul si cafeaua au inceput sa fie la moda in Europa odata cu aparitia revolutiei industriale. Consumul raspandit de bauturi ce contin cafeina – inlocuind omniprezenta bere – a facilitat transformarea comportamentului economic al oamenilor ce au trecut de la ferma la fabrica. Fierberea apei pentru prepararea ceaiului sau a cafelei a ajutat la diminuarea numarului de afectiuni in randul muncitorilor de la oras, iar cafeina din organismul lor i-a mentinut energici si in alerta. Intr-un fel, cafeina este “drogul” ce a facut posibila evolutia omenirii spre modernitate.
Charles Czeisler, neurolog si expert in somn la Harvard este de parere ca atunci cand oamenii au fost nevoiti sa munceasca dupa ceas, si nu dupa soare, au trebuit sa se adapteze. Consumul raspandit de mancaruri si bauturi cafeinizate (in combinatie cu electricitatea) le-a permis oamenilor sa faca fata unui program de munca stabilit de ceas, nu de ciclul natural al somnului.
Oamenii de stiinta au dezvoltat diverse teorii pentru a explica puterea fermecatoare a cafeinei de a ne trezi. Astazi s-a ajuns la consensul ca aceasta substanta interact ion eaza cu adenozina, o chimicala din organism ce se comporta ca un somnifer natural. Cafeina blocheaza efectul hipnotic al adenozinei si ne impiedica sa adormim. Fiindca a fost demonstrat si faptul ca ea imbunatateste starea de spirit si energia (consumata in cantitati moderate), este o potiune indispensabila pentru studenti si angajati. Abilitatea cafeinei de a “ucide somnul” o face alegerea preferata si pentru calatori.
Totusi, oricine ai fi si oriunde ai avea de ajuns intr-o dimineata, ritualul cafelei pe care il imparti cu iubitul sau prietenii este o mica parte a vietii noastre pe care o iubesti. Te calmeaza. Te ajuta sa iti ordonezi ziua.
De-a lungul secolelor, oamenii au creat numeroase ritualuri care sa le “acompanieze” consumul unui “drog”. Mai mult, ritualurile au ajuns sa transceda bautura in sine. In Japonia, ceremonia ceaiului sau chanoyu se tine intr-o camera eleganta, unde femeile se imbraca in kimono si tin in mana cesti lucrate manual. Britanicii si-au transformat ritualul de dupa-amiaza in ceva de-a dreptul luxos. Ceaiul de la ora cinci este servit in incaperi cu stalpi decorati cu flori unde se canta la pian si se servesc tarte cu fructe ornate de maestri cofetari. Pe de alta parte, americanii abordeaza ritualul cafelei sau al ceaiului ducandu-se in extrema cealala. Ei servesc bautura magica la Dunkin’ Donuts sau la birou. Noi, romanii, bem cafeaua de dimineata acasa, apoi la birou, iar in weekend iesim sa degustam un latte savuros sau un ceai undeva in oras.
Cafeaua iti ajunge in stomac, si imediat are loc o tresarire generala. Ideile incep sa se miste aidoma batalioanelor pe campul de lupta si incepe batalia. Amintirile vin in galop, in bataia vantului. Cavaleria usoara a comparatiilor soseste intr-un atac magnific, artileria logicii se grabeste cu munitiile, iar spiritul loveste ca un tintas de elita. Hartia se acopera treptat de cerneala, batalia scrisului incepe, iar la sfarsit totul se termina cu torente de cafea, praful de pusca al acestei lupte. (Honore de Balzac)

Stiati ca…despre cafeina

- studiile au demonstrat faptul ca oamenii extrovertiti sunt mai putin sensibili la efectele cafeinei, in comparatie cu cei introvertiti
- medicamentele impotriva durerilor luate in combinatie cu cafeina s-au dovedit mai eficiente decat analgezicele luate cu apa
- studiile militare efectuate pe subiecti care nu dormisera de 48 de ore au aratat faptul ca 600 de mg de cafeina imbunatatesc vigilenta la fel ca si 20 de mg de amfetamina
- lipsa cafeinei timp de o zi si jumatate creste circulatia sangelui din creier, lucru ce explica durerile de cap ale oamenilor ce incearca sa renunte la cafea
- cafeina este folosita si ca pesticid impotriva melcilor si a limacsilor
- un student de la Universitatea din Tara Galilor s-a sinucis in 2002 dupa ce a inghitit, in mod voit, pastilute de cafeina echivalente a 100 de cani de cafea
- ceaiul negru, verde si oolong (varietate de ceai chinezesc) sunt facute din aceeasi planta; diferenta de gust si culoare vine din procesare
- Vietnam este acum al doilea mare producator de cafea din lume, dar nu este o tara cu un consum ridicat de ceai
- fumatul dubleaza capacitatea de metabolizare a cafeinei
- unul dintre cele mai noi produse care “contin” cafeina este reprezentat de “colantii cu cafea” despre care se spune ca poate micsora dimensiunea feselor si a soldurilor
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu