| Brioșele - fragede și apetisante! |
Brioșele - preferatele tuturor, în special ale copiilor – asunt foarte tractive mai ales datorită formei lor și, în funcţie de ingredientele conţinute, se folosesc ca aperitiv, gustare între mese sau desertBrioșele, la modă astăzi, se fac ușor și pot fi decorate în zeci de feluri. Unii le mai numesc muffins, cu diferenţa că brioșele sunt din aluat de cozonac, respectiv aluat dospit. Brioșele sunt versatile, pot avea o varietate de arome și ingrediente: brioșe-aperitiv, brioșe de fructe, de ciocolată sau cu diferite creme. Un coș plin cu brioșe cu ciocolată face o impresie deosebită la o masă festivă. Dacă îţi dorești un desert ușor și parfumat, brioșele cu iaurt și banane sunt alegerea ideală. Se prepară din numai câteva ingrediente, rapid și simplu. În noile tendinţe sunt brioșele frumos ornate cu glazuri dulci, colorate și decoraţiuni făcute de mână - așezate pe un suport de tort. Brioșe cu iaurt și banane Ingrediente: 1 ¾ cană făină, ½ cană zahăr pudră, 1 cană iaurt, 1 ou, 2/3 cană ulei vegetal, 2 banane zdrobite. Preparare: Se încălzeșe cuptorul la 180 grade Celsius. Se ung cu ulei formele pentru brioșe. Se amestecă făina cu zahărul într-un vas mai mare. În alt vas se combină iaurtul, oul, uleiul și bananele, iar peste ele se adaugă prima compoziţie, treptat, amestecând continuu, până la omogenizare. Se umplu formele de brioșe cu noua compoziţie, se dau la cuptor, 25 de minute. Sunt gata atunci când scoţi o scobitoare din ele curată. Brioșele se servesc calde sau reci. Brioșe cu ciocolată amăruie Ingrediente: 230 g făină, 1 ou, 60 g unt, 180 ml lapte, 150 g zahăr, 10 g praf de copt, 1 linguriţă cafea solubilă, 50 g ciocolată amăruie, zahăr pudră, esenţă vanilie (sau rom). Preparare: Mixezi oul cu zahărul până devine o compoziţie cremoasă. Topești untul și îl adaugi compoziţiei, apoi laptele, până se omogenizează, adaugi aromele și cafeaua. Făina, amestecată cu praful de copt, o încorporezi în compoziţie. Torni compoziţia în forme de muffins cu hârtiuţe de copt, iar deasupra presari bucăţi de ciocolată! Bagi tava cu brioșe în cuptorul preîncălzit, 15-20 minute! Brioșele se servesc date prin zahăr pudră. Brioșe aperitiv Ingrediente: 100 g kaizer (bacon, cârnaţi, pastramă, sau alt mezel), 100 g măsline verzi și negre, 250 g făină, 50 g cașcaval ras, 250 ml lapte, 50 ml ulei, 1 ou, drojdie, sare, 1 ou pentru uns. Preparare: Amesteci cașcavalul ras cu kaizerul. Separat, amesteci drojdia cu laptele călduţ, până se dizolvă complet. Peste lapte adaugi, pe rând: uleiul, sarea, oul și măslinele, apoi kaizerul. Adaugi făina și amesteci cu o lingură de lemn până la omogenizare completă. Tapetezi forme de brioșe cu hârtiuţe speciale (se pot coace și în formă de tort). Le dai la cuptor până se rumenesc frumos la suprafaţă. Cu 3-4 minute înainte de a le scoate din cuptor, ungi brioșele cu oul bătut. Se servesc calde sau reci. Brioșe cu mere Ingrediente: 220 g făină, 60 g zahăr brun, 2 mere dulci, 3 linguri stafide, scorţișoară, 40 g unt topit, 130 g iaurt natural, 130 ml lapte, 1 ou. Mod de preparare: Se aprinde focul, la 200 de grade. Se spală și curăţă merele, apoi se dau pe răzătoarea mare. Se pun merele într-un castron. Peste ele se adaugă faina și zahărul, apoi stafidele și scorţișoara. Se amestecă toate ingredientele. În alt vas, se amestecă laptele cu iaurtul și oul. Se toarnă amestecul peste primul și se omogenizează totul, după care se toarnă compoziţia obţinută în forme de brioșe (se umple doar 3/4 din formă, să aibă loc să crească). Se coc la cuptor, 25 de minute, apoi se scot și se servesc presărate cu zahăr pudră sau cu topping, după gust. Pot fi servite în orice moment al zilei, împreună cu un pahar cu lapte. Muffins sărate cu tagliatelle Ingrediente: 4 rotocoale tagliatelle, 200 g brânză tare, 300 g piept de pui, fiert, piper, 1 ou. Preparare: Se fierb pastele conform instrucţiunilor de pe pachet. Se clătesc cu apă rece, se amestecă împreună cu brânza rasă, pieptul de pui tăiat cubuleţe, oul bătut. Se condimentează cu piper și se potrivește de sare. Se așază în formele de muffins și se introduc în cuptorul preâncălzit. Se coc la 200 grade, 40 minute, până se rumenesc la suprafaţă. Ușoare, dar consistente, se servesc fie la micul dejun, fie la cină. |
| Autor: Revista Felicia Sursa: www.revistafelicia.ro Marti, 31 Mai 2011 |
marți, 31 mai 2011
Brioșele - fragede și apetisante!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Brioșele - preferatele tuturor, în special ale copiilor – asunt foarte tractive mai ales datorită formei lor și, în funcţie de ingredientele conţinute, se folosesc ca aperitiv, gustare între mese sau desert
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu