ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 28 mai 2011

Alimentaţie: obiceiuri sănătoase

 Alimentaţie: obiceiuri sănătoase
Alimentaţie: obiceiuri sănătoase Îţi dorești o siluetă de invidiat? Dar un ten strălucitor? Ei bine, alimentaţia sănătoasă este cheia echilibrului tău. Iată ce nu trebuie să-ţi lipsească din dieta zilnică!
Fructele și legumele cresc imunitatea
De ce să iei suplimente alimentare când poţi să consumi fructe și legume din plin? Nutriţioniștii recomandă cel puţin două porţii pe zi (mâncatul verdeţurilor, legumelor și fructelor trebuie să devină un obicei zilnic atât pentru adulţi cât și pentru cei mici). Mai exact, copiii între 6-12 ani trebuie să consume cel puţin 200 g de legume și 150 g de fructe pe zi, iar adulţii de două ori mai mult. Beneficiile pe care le aduc organismului sunt substanţiale.

Pe lângă faptul că au foarte multe vitamine și minerale (necesare bunei funcţionări a organismului), legumele și fructele conţin fibre necesare digestiei (de asemenea, dacă ești la dietă acestea îţi oferă enzaţia de saţietate și energie). Și calităţile lor nutriţionale nu se opresc aici! Cercetărorii americani sunt de părere că substanţele din fructe și legume cresc rezistenţa organismului în faţa bolilor, detoxifică organismul, fac pielea mai elastică și o protejează de apariţia ridurilor și a coșurilo, iar antioxidanţii reduc cu mult riscul de cancer.

Așadar, poţi începe chiar de la micul dejun! Poţi bea un pahar de suc de fructe preparat în casă sau poţi mânca o salată de fructe. Dacă îţi place să mănânci sandwich-uri, atunci servește-le cu bucăţele crocante de castravete, ardei gras sau cu câteva feliuţe de roșii. La prânz, salatele și garniturile de legume nu trebuie să-ţi lipsească. La fel și la cină (o supă de legume este ideală).
Trei pahare de lapte pe zi protejează oasele
Lactatele nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică. Acestea conţin calciu, un mineral care susţine sistemul osos, prevenind fracturile (la adulţi doza recomandată este de 1000 mg/zi, echivalentul a trei porţii de lactate). Femeile care au intrat la menopauză sunt mai predispuse la osteoporoză din cauza dezechilibrelor hormonale care apar din diferite motive în organism. De aceea, ele trebuie să consume din plin iaurt, brânză sau lapte proaspăt (este de preferat să consumi porţia cea mai consistentă în prima parte a zilei, deoarece calciul este mai bine absorbit în procesul de digestie). Și încă ceva! Nutriţioniștii susţin că laptele proaspăt și iaurtul degresat este un adevărat aliat în curele de slăbire.
Mâncatul în grabă îngreunează digestia
De câte ori nu ai încercat să economisești din timpul tău, servind masa în faţa calculatorului sau vorbind la telefon? Ei bine, trebuie să știi că mâncatul în grabă îngreunează digestia. În plus, este nerecomandat să iei masa în faţa televizorului sau a calculatorului deoarece ești tentată să mănânci mai mult decât atunci când iei masa în familie.
Gustările trebuie luate cu măsură
Firește, cu toţii suntem tentaţi să ne mai răsfăţăm mâncând o prăjitură, biscuiţi sau îngheţată. Dar ce ne facem atunci când aceste gustări devin prea dese? Le poţi înlocui cu fructe uscate, alune de pădure și migdale. Daca-ţi plac, morcovii crocanţi pot fi și ei o gustare perfectă după cină. Nutriţioniștii mai spun că senzaţia de foame mai poate fi diminuată, bând un pahar cu apă. În plus, setea poate fi confundată ușor de creier cu cea de foame (cei doi centrii cerebrali sunt foarte apropiaţi). De aceea, înainte de a fi tentată să mânânci în plus e indicat să bei un pahar cu apă.
Autor: Click pentru femei
Sursa: www.clickpentrufemei.ro  Vineri, 27 Mai 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu