ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 7 martie 2011

Obiceiul beţiilor are o explicaţie genetică

 Obiceiul beţiilor are o explicaţie genetică
Obiceiul beţiilor are o explicaţie genetică Obiceiul de a consuma alcool în cantităţi mari la o ocazie are o cauză genetică, confirmând ideea că alcoolismul este o boală în familie, potrivit unui studiu american, citat de dailymail.co.uk.
Cercetătorii americani au arătat de ce alcoolismul "se transmite" în familie, identificând o genă a beţiei. Înainte nu era clar dacă obiceiul de a bea întâlnit la membrii aceleiași familii are o cauză de natură genetică sau culturală.
Însă, în urma efectuării unor teste, s-a arătat că dorinţa de a bea în exces este legată de o genă care activează o proteină - TLR4 - într-o parte a creierului, numită complexul amigdalian (un grup de nuclee nervoase aflate în interiorul lobilor temporali mediani).
Cercetătorii de la Universitatea Maryland din SUA au descoperit că șoarecii de laborator cărora li se dădea să consume alcool au început să bea mai puţin după manipularea producerii de TLR4. Astfel după ce oamenii de știinţă au stimulat artificial TLR4 și alţi receptori din creier pentru a simula senzaţiile plăcute obţinute prin consumul ocazional de alcool în exces, șoarecii nu au mai fost interesaţi de alcool timp de două săptămâni.
Profesorul și psihologul Harry June, de la Universitatea Maryland, a spus că proteina TLR4 ar putea fi folosită pentru dezvoltarea unor medicamente pentru tratarea alcoolismului. Complexul amigdalian, cunoscut și drept centrul fricii și al plăcerii, a mai fost legat de dependenţa de alcool.
"Terapia genetică ar putea oferi alternative benefice la tratamentele psiho-sociale și farmaceutice obișnuite, dar identificarea genelor-ţintă va fi o provocare", a spus June.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, iar cercetările continuă pentru a folosi TLR4 în combaterea beţiilor ocazionale.
Beţiile ocazionale, practicate de tineri, echivalează cu minimum opt unităţi de alcool consumate de un bărbat și peste șase în cazul unei femei (o unitate de alcool înseamnă 10 mililitri de alcool pur, o bere având trei unităţi, un pahar de vin de 175 ml - două, iar 25 de mililitri de tărie - o unitate).
Studiile au arătat că a bea mult într-un timp scurt este mai dăunător pentru sănătate decât a bea puţin și des, din cauză că în primul caz ficatul este solicitat mai mult.
În Marea Britanie, se estimează că 23% dintre bărbaţi și 9% dintre femei se îmbată ocazional. În cazul celor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, până la 36% dintre bărbaţi și 27% dintre femei beau excesiv cel puţin o dată pe săptămână.

Autor: Mediafax
Sursa: www.mediafax.ro  Luni, 7 Martie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu