ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 1 martie 2011

Lista alimentelor cu un indice glicemic ridicat. Ce boli pot provoca

 Lista alimentelor cu un indice glicemic ridicat. Ce boli pot provoca
Lista alimentelor cu un indice glicemic ridicat. Ce boli pot 
provoca Diabetul zaharat, hipoglicemia, intoleranţa la glucoză și sindromul metabolic sunt câteva dintre afecţiunele provocate de o dietă bogată în produse cu o încărcătură glicemică ridicată
Indicele glicemic al alimentelor joacă un rol esenţial mai ales atunci când dorim să scăpăm de kilogramele în plus. Medicii nutriţioniști spun că persoanele care vor să slăbească trebuie să ţină cont de încărcătura glicemică a produselor.
În plus, specialiștii precizează că alimentele cu un indice glicemic crescut ne pun și sănătatea în pericol.
Diabetul zaharat de tip 1, diabetul zaharat de tip 2, hipoglicemia, intoleranţa la glucoză, epuizarea insulinei din organism și sindromul metabolic sunt câteva dintre afecţiunele provocate de alimentele cu un indice glicemic ridicat. "Indicele glicemic reprezintă baza fiziologică a ierarhizării alimentelor în funcţie de efectul lor asupra glicemiei. Indexul glicemic indică acţiunea alimentului asupra pancreasului. Astfel, cu cât un indice glicemic este mai mare, cu atât acel aliment va forţa pancreasul să producă o cantitate mai mare de insulină, iar sănătatea este periclitată", precizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Potrivit nutriţioniștilor, alimentele cu index glicemic ridicat determină creșterea bruscă a glicemiei care, la rândul ei, produce tulburări ale nivelului de insulină, a poftei de mâncare și a capacităţii organismului de a depozita grăsimile.
Un gram de glucideconţine 4 kilocalorii
Caisele uscate și smochinele uscate trebuie mâncate cu moderaţie, deoarece aceste fructe au o încărcătură glicemică ridicată. Păstârnacul fiert, cartofii fierţi, orezul, pâinea albă, produsele de patiserie, dulciurile din glucoză, biscuiţii, stafidele, chips-urile din porumb, băuturile carbogazoase, berea și pastele sunt alimente care trebuie mâncate cu moderaţie, deoarece dincolo de conţinutul glicemic ridicat au și un conţinut caloric mare, indică specialiștii în nutriţie.
"Necesarul de glucide pentru un adult este de minimum 100 de grame pe zi, din care 20-30 de grame trebuie să fie fibre. Este recomandat să eliminăm glucidele rapide, precum zahărul, în favoarea carbohidraţilor complecși, precum cei din legumele boabe, care se absorb lent, nu duc la creșteri bruște de glicemie și nu determină eliberarea de insulină", precizează dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist. Specialistul menţionează că un gram de glucide conţine 4 kilocalorii.
Între 0 și 35
Alimente cu indice glicemic scăzut:
?IG 35: caise uscate, portocale, prune, mere, piersici, ţelină, iaurt;
? IG 30: brânză proaspătă, morcovi, mandarine, clementine, lapte degresat, lapte de soia, pere, grepfruit, roșii, napi, marmeladă fără zahăr;
?IG 25: făină de soia, humus, cireșe, căpșuni, zmeură, seminţe de dovleac;
?IG 20: iaurt din soia, suc de lămâie fără zahăr, pudră de cacao;
? IG 15: spanac, tofu, dovlecei, ardei, măsline, salată verde, soia, varză, varză de Bruxelles, broccoli, conopidă, castravete, ceapă, ciuperci, ghimbir, nuci, migdale, arahide, germeni de grâu;
?IG 10: avocado;
? IG 5: crustacei (homar, langustă, crab), oţet, condimente (piper, pătrunjel, oregano, busuioc, scorţișoară, vanilie);
?IG 0: carne (de vită, de pui), ceai, cafea (fără zahăr), fructe de mare.
Între 40 și 50
Alimente cu indice glicemic mediu:
?IG 50: kiwi, ananas, mango, orez integral, paste integrale, suc de mere (fără zahăr);
? IG 45: cereale integrale, nucă de cocos, pâine prăjită, banane verzi, struguri, mărar;
? IG 40: fulgi de ovăz, unt de arahide fără zahăr, prune uscate, suc de morcov.
Între 55 și 110
Alimente cu indice glicemic ridicat:
? IG 110: bere;
? IG 100: glucoză;
? IG 95: cartofi prăjiţi, făină de orez;
? IG 90: făină albă;
? IG 85: popcorn;
? IG 70: zahăr, orez, băuturi carbogazoase, chipsuri, mămăligă;
? IG 65: făină semiintegrală, pâine de secară, pâine neagră, porumb, ananas în sirop;
? IG 60: banane, castane, făină integrală, pizza;
? IG 55: ketchup, piersici în sirop, sushi, papaya.
Autor: Gandul
Sursa: www.gandul.info  Luni, 28 Februarie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu