ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 4 martie 2011

Dopurile de ceară se scot la medic!

  • Oana Antonescu
  • 1040 afişări
  • Vineri 4 mar 2011
Principalul simptom  al dopurilor de ceară  este afectarea auzului
Foto: shutterstock

Principalul simptom al dopurilor de ceară este afectarea auzului

Multe persoane ajung la spital cu arsuri în urechi de la conurile folosite pentru a elimina dopurile de cerumen, potrivit specialiştilor ORL. Internetul abundă în recomandări dintre cele mai ciudate de a scoate dopurile de ceară din urechi. Cei care le aplică riscă să-şi perforeze timpanul sau să facă infecţii.
Urechile deţin mecanisme proprii de eliminare a cerumenului. Firele de păr minuscule din canalul auricular îl împing spre exteriorul urechii. Uneori însă, acest echilibru este perturbat. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, mişcările de îndepărtare a cerumenului încetinesc, iar acesta ajunge să se depoziteze sub forma aşa-numitelor dopuri. Alteori însă, noi perturbăm mecanismele de eliminare, folosind beţişoare de urechi care împing ceara în sens invers sau introducând degetele în interiorul canalului urechii.

Otita are simptome similare
Un dop de ceară creează senzaţia de ureche înfundată şi, dacă este mare, provoacă durere surdă, ca urmare a presiunii care se formează pe canalul auditiv. „Simptome similare apar şi în cazul otitei, cu deosebirea că durerea este acută, iar uneori apare o scurgere din ureche. O persoană fără cunoştinţe medicale nu poate deosebi cauzele, aşa încât riscă să trateze o otită ca pe un dop de ceară şi să complice infecţia", spune medicul specialist ORL Cezara Danciu de la Spitalul „Colţea" din Bucureşti.
Printre primele şi cele mai frecvente gesturi pe care le fac persoanele care se confruntă cu un dop de ceară este folosirea beţişoarelor de urechi. Efectul va fi contrar celui scontat, pentru că vom împinge ceara mai aproape de timpan, ceea ce va provoca durere. „În plus, beţişoarele nu sunt de obicei sterile şi ne expunem riscului de infecţii", atenţionează specialistul. 
Conurile de hârtie favorizează arsurile
În farmacii se găsesc mai multe produse pentru îndepărtarea depunerilor de ceară din ureche. De exemplu, există acele conuri din hârtie care trebuie introduse în ureche şi aprinse la capătul opus, pentru ca, prin căldura generată, să înmoaie dopul de ceară. „Am avut mulţi pacienţi care au folosit aceste conuri şi au venit de urgenţă la spital cu arsuri în canalul urechii. Aceasta este o metodă deosebit de riscantă", atrage atenţia dr. Cezara Danciu. Tot în farmacii se găsesc diverşi dizolvanţi pentru dopurile de ceară, însă ei nu sunt eficienţi în cazul unor dopuri vechi.
Singura soluţie eficientă este înmuierea dopului cu apă oxigenată, introdusă cu o seringă în ureche. „Seringa se ţine într-o anumită poziţie şi apa este împinsă cu o anume presiune. O presiune prea mare poate provoca perforarea timpanului, aşa încât cel mai sigur şi cel mai eficient mod de a scăpa de un dop de ceară este să apelăm la un doctor", recomandă dr. Cezara Danciu.
Leacurile băbeşti sunt periculoase
Unele persoane încearcă să scape de dopul de ceară cu ulei încălzit. El poate leza timpanul şi poate favoriza infecţiile. Un alt „leac băbesc" este introducerea unui căţel de usturoi în canalul auricular. Acesta poate rămâne blocat, ajungând să se macereze dacă nu este scos rapid. Şi în acest caz, infecţiile sunt iminente.
sursa; adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu