Ce cafea să beţi ca să nu ajungeţi la palpitaţii |
![]() Cafeaua nu atacă inima și nu face "gaură" în stomac dacă nu aveţi deja tensiunea mărită sau nu suferiţi de gastrită și ulcer. Asta în condiţiile în care este băută "cu cap", nu pe stomacul gol și nu mai mult de două cești pe zi. În rest, beneficiile cafelei bat riscurile: conferă o stare de bine, ajută la digestie, intensifică tranzitul intestinal și arderile. "Cofeina din cafea este un stimulent ușor pentru sistemul nervos central, îmbunătăţind vigilenţa și performanţa. S-a sugerat, deși acest lucru nu a fost dovedit, că există efecte benefice ale cafelei asupra diabetului de tip II, afecţiunii Parkinson și anumitor forme de cancer", a declarat Roger Cook, director Coffee Science Information Center. Evitaţi cafeaua la ibric, "la plic" sau cu mult zahăr Deși foarte populară, cafeaua preparată la ibric poate crește colesterolul, din cauza zaţului. Cea mai bună modalitate de preparare e la filtru sau espressor. "Espressoul are o aromă foarte puternică, dar, contrar concepţiilor populare, nu are o cantitate mai mare de cofeină decât cea preparată la filtru, pentru că este preparată la abur", adaugă nutriţionistul Eduard Adamescu, de la Cabinetul de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice Calea Moșilor din Capitală . Cafeaua este un adjuvant perfect în regimurile de slăbire. Neagră sau cu puţin lapte degresat nu are aproape nicio calorie, însă capuccino, ciocolata caldă sau latte-machiato "stricate" cu mult lapte, frișcă și zahăr urcă și la 500 de calorii, adică un sfert din necesarul zilnic al adulţilor. Cu alte cuvinte, o astfel de băutură poate "înlocui" cu succes micul dejun sau cina. Mai grav e că nu aduc nutrienţi, ci doar zahăr, frișcă și grăsimi, care, consumate cu regularitate, favorizează acumularea kilogramelor și cresc nivelul de colesterolul din sânge. Chiar dacă e practică, nu alegeţi cafea "la plic", încărcată cu E-uri și zahăr. Gravidele, "liber" la două cești de cafea pe zi O persoană sănătoasă poate să bea lejer două cești de cafea pe zi (a câte 150 ml fiecare). Hipertensivii trebuie să renunţe la cafea, iar cei care au o probleme cu stomacul (gastrită, ulcer etc.) nu trebuie să renunţe la "doza" zilnică, ci doar să fie mai prudenţi și să nu o consume pe stomacul gol, ci doar după micul dejun. Cardiacii ar trebui să consume cafea doar la recomandarea medicului. Nici gravidele nu ar trebui să se reţină de la cafea. "În Marea Britanie, norma este de patru-cinci cești pe zi. Femeile însărcinate ar trebui să nu depășească 200-300 mg de cofeină pe zi, adică nu mai mult de două cești pe zi", a adăugat specialistul Roger Cook. E mai bine să nu consumaţi amestecuri de cafea. Alegeţi între Arabica și Robusta, nu combinaţia ieftină a celor două. Cafeaua solubilă, sau "nesul", cum e cunoscut, nu atacă inima așa cum se spune, însă cafeaua obișnuită e o alegere mai bună. "Cafeaua solubilă nu are mai multă cofeină, însă se absoarbe mult mai repede, ceea ce crește ritmul cardiac și dă palpitaţii", explică nutriţionistul Eduard Adamescu. "Espressoul are o aromă puternică, dar, contrar concepţiilor populare, nu are o cantitate mai mare de cofeină decât cea preparată la filtru." EDUARD ADAMESCU, medic nutriţionist |
Autor: Evenimentul zilei Sursa: www.evz.ro Miercuri, 9 Martie 2011 |
joi, 10 martie 2011
Ce cafea să beţi ca să nu ajungeţi la palpitaţii
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu