ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 22 februarie 2011

Vinul roșu - o adevărată asigurare

Vinul roșu - o adevărată asigurare
Vinul roșu - o adevărată asigurare Vinul, în special vinul roșu reprezintă o încântare a tuturor simţurilor, dar și, după unele cercetări, un nepreţuit sprijin pentru sănătate. Cu patru ?secole înaintea erei noastre, Platon spunea că nu există cadou mai preţios pe care zeii să-l fi făcut oamenilor decât vinul.
Și tot în acele timpuri Hipocrate recomanda utilizarea vinului ca tranchilizant, analgezic și diuretic. Trei secole mai târziu, Iulius Cezar recomanda vinul la masă pentru a-și proteja soldaţii de infecţiile gastrointestinale și de sângerări. Apoi, acum nouă secole, Hildegard von Bingen, stareţa Mănăstirii Rupertsberg, cunoscută pentru preocupările ei legate de teologie, medicină și biologie, utiliza vinul pentru a trata afecţiunile cardiovasculare. Câteva secole mai târziu, Paracelsus, născut în 1493, în Elveţia, fiul medicului
Wilhelm Bombast von Hohenheim, recomanda în mod uzual vinul pentru binefacerile acestuia.
Iată că acum, după ce decenii la rând am fost sfătuiţi să ne ferim de această licoare, știinţa modernă vine să-i demonstreze efectele terapeutice. Un studiu publicat în 2007 în revista „Neuroscience" vine să demonstreze că, datorită conţinutului de polifenoli, vinul roșu anihilează în mare măsură efectul produs
de alcool asupra sistemului nervos. Explicaţia este simplă. Efectul puternic antioxidant al polifenolilor prezenţi în vinul roșu previne afectarea neuronilor de către alcool. Cercetări biochimice, morfologice și comportamentale întreprinse de cercetătorii Universităţii Porto din Portugalia vin să dea o imagine complexă asupra acestor acţiuni ale polifenolilor din vinul roșu de a proteja sistemul nervos.
Sunt concludente și studiile prezentate în ediţia din 18 martie 2009 a publicaţiei „Clinical and Experimental Metastasis", care vin să demonstreze că acţiunea sinergetică a întregului complex de polifenoli din vin este mult mai eficientă în distrugerea celulelor canceroase decât acţiunea separată a principalelor substanţe extrase. Astfel, adevărata eficienţă se obţine doar prin acţiunea sinergetică a celor câteva sute de polifenoli prezenţi în vinul roșu. Și binefacerile lor sunt multiple. Cu condiţia să fim ponderaţi, iar consumul vinului să nu devină un viciu, ci o plăcere echilibrată, desigur.
Capacitatea polifenolilor de a ne proteja și trata nu este surprinzătoare, ţinând cont că ei reprezintă adevăraţi soldaţi în apărarea plantelor de radiaţii sau dăunători. Sunt adevărate santinele în faţa bacteriilor, virușilor și fungilor.
Deosebit de interesant este studiul publicat în octombrie 2008 în „American Journal of Physiology, Gastrointestinal and Liver Physiology", care evidenţiază acţiunea vinului roșu asupra metabolismului grăsimilor. Astfel, vinul roșu vine să-și demonstreze abilităţile de a contribui la scăderea în greutate. Multe alte studii vin și ele să sublinieze rolul resveratrolului, una dintre principalele substanţe active din vinul roșu, în a inhiba formarea și dezvoltarea celulelor de grăsime și de a reduce producerea unor substanţe implicate în proliferarea diabetului și aterosclerozei.
„Astfel, așa-zisul paradox francez încetează, de fapt, să fie un paradox... Faptul că francezii - chiar dacă și ei consumă mâncăruri cel puţin la fel de bogate în grăsimi animale, duc o viaţă la fel de se­den­tară și fumează la fel de mult - pre­zin­tă totuși o incidenţă mult mai mică a afecţiunilor cardiovasculare nu are cum să ne mai mire. Explicaţia este simplă și se datorează consumului regulat de vin roșu..." - conclu­zionează Șerban Dâmboviceanu, producăto­rul vinurilor Corcova, care a ales pentru refacerea celebrelor vii
mehedinţene butași de viţă-de-vie din Franţa și oenologi fran­cezi pentru a realiza o serie de vinuri cu totul și cu totul deo­sebite.
Cine iubește carnea roșie și brânzeturile maturate trebuie să încerce acest vin de Corcova. Vă asigurăm o experienţă deosebit de plăcută... Corcova Cabernet Sau­vig­­non/Merlot 2008 este un cu­paj de stru­guri Cabernet și Merlot în proporţii egale, cu 13,5% alcool și sub 2 grame de zahăr rezidual la litru, maturat în cisternă timp de 12 luni. Avem astfel un vin sec, de culoare roșu intens, cu reflexii violet, cu pigment agresiv. De­gus­tătorii vor des­coperi un prim nas fin și agreabil, care debutează cu o aromă de pastă de tomate și piper. Prin agi­tarea în pahar, vinul se adâncește, scoţând la iveală note puternice de fructe de pădure, condiment și volatili florali, continu­ând într-o evoluţie fină. În gură, ata­cul este suplu, proaspăt, cu note picante și fructuoase. Taninii fini permit o senzaţie gustativă finală cati­felată. Pentru a vă putea bucura cu adevărat de Corcova Cabernet Sauvignon/Merlot 2008 merită să-l deschi­deţi mai devreme și să-l decan­taţi timp de o jumătate de oră.
La aceleași mâncăruri puteţi deschide și o Fetească Neagră Prahova Valley, un vin complex, corpolent, cu 13% alcool, ce degajă arome fine de prune uscate și fructe de pă­du­re, cu ușoare urme de va­ni­lie și mirodenii. Se servește la temperatura de 16-18 grade.
Pentru un grătar sau o pulpă de miel înnobilată cu cimbru ori paste și brânzeturi merge un Cabernet Sauvignon Prahova Valley de pe Dealurile Munteniei, un vin de un rubiniu scânteietor, sobru, sec, ce degajă arome de tutun, piper negru și stejar rumenit.
Autor: Romania Libera
Sursa: www.romanialibera.ro  Sambata, 19 Februarie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu