ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 25 februarie 2011

Insomnia poate fi simptomul unor boli psihice

 Insomnia poate fi simptomul unor boli psihice
Insomnia poate fi simptomul unor boli psihice
Factori care ţin de stilul de viaţă, dar și bolile psihice, cele neurologice și unele afecţiuni cronice pot provoca tulburări de somn. Adesea, insomniile accentuează simptomele bolilor de bază și conduc la complicaţii ce afectează și mai mult calitatea vieţii.
Foarte multe afecţiuni psihice au ca simptom insomnia de diferite grade. „Aș putea spune că insomnia este prezentă în toate afecţiunile psihice, de la nevroze până la depresie psihotică și la schizofrenie", explică prof. dr. Florin Tudose, medic primar psihiatru la Spitalul Universitar de Urgenţă București. Potrivit specialistului, deși sunt semne clare ale unor tulburări, insomniile nu ajută foarte mult în stabilirea diagnosticului în bolile psihice.
Totuși, persoanele cu schizofrenie au somnul întrerupt, la fel și persoanele care suferă de anxietate, tulburări afective, obsesiv-compulsive și cele cu dependenţă de alcool. În cazul depresiei, insomniile pot apărea înainte ca persoana să experimenteze schimbări de dispoziţie.
În tulburarea afectivă bipolară, durata de somn poate fi redusă și, de asemenea, poate fi un indiciu pentru diagnostic. „Sunt cazuri de tulburare bipolară în care somnul lipsește și câte o săptămână și asta epuizează atât personajul în cauză, cât și anturajul acestuia", explică psihiatrul Florin Tudose.
Anxietatea dă vise înfricoșătoare
De asemenea, potrivit specialistului, anxietatea poate avea impact și asupra somnului, adică visele pot fi înfricoșătoare și, din acest motiv, persoana se poate trezi de mai multe ori pe noapte, iar somnul poate fi insuficient. În cazul consumatorilor cronici de alcool, somnul de tip REM, adică etapa în care se formează visele, este redusă și, timp de mai mulţi ani, foștii alcoolici suferă de tulburări de somn, chiar și după vindecarea dependenţei.
„Ei își distrug mecanismul somnului, alternanţa veghe-somn și la fel fac în timp și consumatorii intoxicaţi cu tutun", mai spune psihiatrul Florin Tudose. Fiindcă insomnia este doar un simptom în cadrul afecţiunilor psihice se recomandă tratarea respectivelor afecţiuni. „Logică este îndepărtarea cauzei, nu tratarea simptomului", mai spune medicul psihiatru.
Demenţa strică odihna
Insomnia se asociază adesea și cu tulburările neurologice. De exemplu, durerile date de spondiloza cervicală sau de durerile de la nivelul coloanei pot produce insomnii prin întreruperea somnului. Dar există și cazuri în care insomniile sunt date de afectarea structurilor neuronale centrale implicate în controlul somnului. Este cazul demenţelor care se asociază cu insomnii.
Explicaţia constă în faptul că, de exemplu, maladia Alzheimer duce la pierderea a 80% din celulele care controlează ritmul circadian hipotalamic. Alte boli neurologice, cum sunt cele care presupun tremor și mișcări necontrolate și anormale, precum maladia Parkinson și sindromul Gilles, sunt, de asemenea, asociate cu un somn întrerupt. Și migrenele, și durerile de cap pot conduce la insomnii.
Angina poate fi de vină
Durerile cronice reumatologice și folosirea unor medicamente cum sunt steroizii dau insomnii prin întreruperi ale somnului. De asemenea, insomnia apare frecvent la persoanele cu astm, dar și la persoanele cu ischemie cardiacă și cu tulburări tiroidiene.
"Insomnia este prezentă în toate afecţiunile psihice, de la nevroze până la depresie psihotică și la schizofrenie. "
Florin Tudose
medic primar psihiatru
Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Vineri, 25 Februarie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu