ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 31 ianuarie 2011

Când se recomandă enzimoterapia

  • Mariana Minea
  • 81 afişări
  • Duminică 30 ian 2011
Suplimentele enzimatice pentru uşurarea digestiei se iau după masă
Foto: shutterstock

Suplimentele enzimatice pentru uşurarea digestiei se iau după masă

Numite şi catalizatori ai metabolismului, enzimele descompun alimentele, scad nivelul colesterolului şi reduc inflamaţiile. Consumul de alimente procesate, înaintarea în vârstă şi fumatul cresc nevoia organismului de suplimente enzimatice.
Suplimentele enzimatice compensează o sinteză insuficientă a acestor elemente în corp şi reprezintă un tratament adjuvant pentru multiple boli. Studiile arată că organismul se reface mai repede dacă înaintea unor activităţi cu risc crescut de leziuni se administrează suplimente enzimatice.

Din punct de vedere funcţional, enzimele se grupează în două mari categorii. Pe de o parte, este vorba despre enzimele digestive, care favorizează asimilarea hranei. Pe de altă parte, există categoria uriaşă a enzimelor şi a coenzimelor metabolice, catalizatorii proceselor din organism. În funcţie de sursa din care se obţin, enzimele se sintetizează în corp sau provin din alimente (din fructe şi din legume proaspete). Un procent mai mic se obţine în laborator, din bacterii sau din ciuperci.
Favorizează digestia
Despre enzimele digestive se ştie că sunt implicate în asimilarea hranei. Astfel, proteazele descompun proteinele, amilaza - amidonul, lipaza - grăsimile, iar celulaza - celuloza, adică fibrele. Administrarea de suplimente enzimatice de acest fel în timpul sau după masă ajută digestia şi previne balonările.
„Acestea acţionează în intestin şi sunt indicate persoanelor fără patologii deosebite, în caz de probleme digestive după mese copioase, persoanelor vârstnice, care prezintă mai des fenomene de malabsorbţie, celor care au suferit rezecţii chirurgicale ale unor segmente de intestin sau de stomac sau celor care au probleme cu bila", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Un supliment enzimatic trebuie să cuprindă toate grupele majore de enzime digestive. Un exemplu de supliment destinat persoanelor cu probleme aparte este cel cu lactază, pentru corectarea intoleranţei la lactoză.
Indicate şi în alte afecţiuni
Pe lângă efectul asupra alimentelor, proteazele şi lipazele favorizează degradarea depozitelor de colesterol de la nivelul pereţilor arteriali şi ajută la distrugerea unor germeni care pătrund în organism.
Bromelaina, protează care se găseşte în ananas şi în suplimente, are ca efect scăderea colesterolului „rău" şi reglează capacitatea de coagulare a sângelui. În plus, ea are un puternic efect detoxifiant şi antiinflamator, folosit în tratamentul unor afecţiuni precum acneea şi artrita. Pentru a beneficia de efectul antiinflamator, suplimentul se administrează înainte de masă.
Arme antitumorale
Manipularea enzimelor în laborator permite folosirea lor pentru tratamentul ţintit al unor boli. Astfel, cercetătorii de la Colegiul Medical din Georgia au reuşit să încetinească procesul dezvoltării retinopatiei diabetice inhibând o enzimă implicată în formarea de vase noi la nivelul retinei.
Iar cei la Universitatea de Stat din Ohio au „echipat" virusurile oncolitice, create special pentru a distruge tumorile, cu o enzimă capabilă să ajute le penetrarea structurilor proteice din jurul celulelor anormale.

Adevarul.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu