Otrava din cele mai sănătoase alimente. Fructe pe care le consumăm zilnic pot conține o substanță foarte periculoasă
Sâmburii
de mere, pere, caise și ai altor fructe conțin acid prusic (cianură de
hidrogen, diferită de cianura de potasiu, cunoscuta otravă), toxicitatea
fiind periculoasă când sunt sparți și intră în contact cu apa, deci și
în timpul mestecării.
În manualele de utilizare a unor aparate de centrifugare americane se recomandă scoaterea sâmburilor din fructe înainte de presare, nu atât pentru a proteja sănătatea consumatorilor, cât mai ales ca precauție a producătorilor față de riscul unor procese.
Sâmburii unor fructe pot prezenta totuși un risc. Acum câțiva ani, în Olanda, un organism cu activitate în domeniu a avertizat consumatorii împotriva cantității mari de cianură din migdalele amare și unii sâmburi de caise. La adulți, consumul a 30 de grame de sâmburi de caise sau de migdale amare poate fi mortal, iar dozele periculoase sunt bineînțeles mai mici la copii.
Sâmburii de caise și migdalele amare se vând în comerț, fiind folosite și ca suplimente pentru gust, de exemplu în pricomigdale. Cantitățile sunt însă foarte mici și supuse unui control strict, care verifică dacă a fost eliminată “otrava”. Migdalele dulci nu conțin decât o doză infimă de cianură.
Printeaza |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu