Ce semnale trimite organismul când tensiunea e prea mare sau prea mică
Hipotensiunea provacă amețeli și stări de leșin, iar hipertensiunea dureri de cap și țiuit în urechi
În timp ce o tensiune arterială scăzută nu cauzează probleme grave de sănătate, hipertensiunea poate provoca accident vascular cerebral sau infarct.
Simptomele hipotensiunii
Cele mai frecvente semne ale hipotensiunii sunt ameţelile, tulburările de echilibru, transpiraţiile, senzaţia de leşin sau leşinul. În mod normal, sportivii, nefumătorii, femeile mai slabe au tensiune arterială mai mică. “Cei care au hipotensiune au un risc mai mic de boli de inimă sau de rinchi, accidente vasculare, însă pot suferi traumatisme în timpul leşinului”, subliniază medicul cardiolog Florin Mitu.
De regulă, tensiunea arterială scăzută, mai ales la o persoană tânără şi sănătoasă nu este un motiv de panică, dar cauza trebuie lămurită. De regulă, tensiunea scade în caz de deshidratare, boli cardiace (bradicardie-bătăi rare ale inimii, tahicardie-bătăi frecvente ale inimii), boli severe (şoc anafilactic, septicemie, pancreatită), pe sistem nervos.
Recomandările medicilor:
- beţi 2-3 litri de lichide pe zi
- consumaţi alimente cu un conţinut mai mare de sare
- evitaţi alcoolul şi grăsimile
- nu faceţi exces de cafea (limitaţi-vă la o cafea dimineaţa)
- mâncaţi 4-5 porţii de crudităţi, care refac pierderile de apă
Hipertensiunea arterială este mai răspândită decât hipotensiunea. “Principalele simptome sunt durerile de cap, ameţelile, zgomotele în urechi, durerile în piept, sângerările nazale. Complicaţiile includ ateroscleroza (blocarea vaselor de sânge), cardiopatia ischemică, insuficienţa renală, infarctul, accidentul vascular (de patru ori mai frecvent la hipertensivi)”, atrage atenţia dr. Aurelia Constantin, medic internist. Un risc foarte mare de accident vascular au pacienţii hipertensivi obezi, sedentari, fumători, alcoolici, cu valori crescute ale colesterolului şi cei care au un istoric familial de hipertensiune sau de boli de inimă.
Medicii recomandă:
- să evitaţi căldura (valabil şi pentru hipotensiune) şi efortul fizic
- să evitaţi sarea de bucătărie (atenţie la mezeluri şi conserve) şi să o înlocuiţi cu cea medicinală (100% potasiu)
- să evitaţi alcoolul, cafeaua şi fumatul
- să mergeţi regulat la medic pentru verificarea tensiunii
- să evitaţi stresul
Printeaza |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu