Ce se întâmplă dacă mănânci prune zilnic?
Sucul de prune e bogat in fier
n conţinutul
biochimic al prunelor proaspete, bine coapte, se găsesc cantităţi mari
de zaharuri (14-15%), vitamine (A, B1, B2, C, PP) şi săruri minerale, în
care predomină potasiu (210 mg la 100 g fructe), Mg, Ca, Fe, Mn, Cu, B.
Valoarea energetică a fructelor proaspete este de 58-62 kcal la 100 g,
iar la fructele uscate ajunge la 250 kcal la 100 g.
Dintre proprietăţile terapeutice ale fructelor, cele mai importante
sunt laxative, decongestive hepatice, dezintoxicante, dezinfectante,
diuretice, fortifiante, energizante, stimulente nervos şi regenerante
pentru sistemul nervos.
O cură cu câte 10-12 fructe pe zi are multiple efecte:
– decongestionarea ficatului, dispariţia balonărilor, tratarea
dispepsiilor cronice, refacerea vigorii stomacului şi a intestinelor,
îndepărtarea mirosului fetid şi stimularea poftei de mâncare;
– potolirea setei şi dezintoxicarea rinichilor;
– reducerea riscului accidentelor vasculare cerebrale prin
reducerea nivelului colesterolului care formează plachete pe suprafaţa
internă a arterelor şi venelor;
– prevenirea cancerului de colon;
– întărirea sistemului nervos la persoane surmenate.
Fiind foarte concentrate în zaharuri, se digeră greu şi de aceea se recomandă să fie bine mestecate.
Persoanele diabetice nu au voie să consume prune proaspete, şi mai
ales prunele uscate, întrucât apare pericolul creşterii glicemiei din
sânge.
– Sucul de prune, consumat câte un pahar, înainte de mesele
principale, are gust plăcut şi evidente calităţi nutritive, energetice,
diuretice şi laxative. Acţiuni imediate se constată în decongestionarea
ficatului steatozic, constipaţii rebele, tratarea hemoroizilor,
ateroscleroză, reumatism, astenie nervoasă, regenerarea nervilor şi
îngrijirea tenurilor grase, cu pori dilataţi.
– Siropul de prune (100 g fructe fără sâmburi se macerează 24 ore
în 150 ml alcool 600 la care se adaugă 330 ml apă şi 770 g zahăr) se
lasă la macerat în continuare şi se consumă câte o linguriţă pentru
efectele diuretice, laxative şi emoliente în constipaţie.
– Oţetul de prune se obţine prin fermentarea fructelor bine coapte
şi se foloseşte la frecţii şi comprese împotriva răcelilor,
junghiurilor, indigestii şi dureri de cap.
– Decoct din prune uscate, din care se consumă zeama dimineaţa şi
fructele seara în cazul inflamaţiilor splinei şi congestiei ficatului.
– Macerat la rece din 200 g prune uscate (nu afumate) ţinute în apă
timp de 3-4 ore care se consumă seara pentru combaterea constipaţiei.
– Infuzie dintr-o prună proaspătă şi o smochină la 100 ml apă. Se
administrează zilnic copiilor nervoşi şi celor care suferă de
constipaţie cronică.
– Mască astringentă, preparată din 5-6 prune zdrobite, care se lasă
pe faţă timp de 20 minute, recomandată pentru tenurile grase, cu pori
dilataţi.
Printeaza |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu