ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 23 septembrie 2015

Alimente bogate in antioxidanti

Despre
Antioxidantii sunt acele substante care previn deteriorarea celulelor, proces rezultat in urma oxidarii. In organism se formeaza radicali liberi, ce cauzeaza probleme grave la nivelul tesuturilor si celulelor. Antioxidantii pot fi de folos, pot preveni aparitia unor boli de inima, a cancerului sau a imbatranirii premature, eliminand radicalii liberi.
antioxidanti
Cateva beneficii ale consumului de alimente bogate in antioxidanti includ: prevenirea imbatranirii, mentinerea stralucirii si sanatatii pielii, reducerea riscului de aparitie a cancerului, sprijin in procesul de detoxifiere, prelungirea duratei de viata. Cele mai multe fructe, legume si ierburi contin substante antioxidante (vitamina C, beta-caroten, flavonoide sau licopen).
Nu exista un necesar zilnic bine-stabilit pentru antioxidanti, insa aceste niveluri au fost evaluate de catre cercetatori in scorul ORAC, in cadrul caruia se testeaza puterea de a absorbi si elimina radicalii liberi. Masuratorile au fost realizate de un institut din SUA (National Institute of Aging) si se bazeaza pe 100 de grame din fiecare aliment.
Iata lista realizata de specialisti, cu cele mai importante alimente bogate in antioxidanti:
1. Goji
25,000 scor ORAC

2. Afine
14,000 scor ORAC

3. Ciocolata neagra
21,000 scor ORAC

4. Nuci pecan
17,000 scor ORAC

5. Anghinare
9,400 scor ORAC

6. Soc
14,000 scor ORAC

7. Fasole rosie
8,400 scor ORAC

8. Merisoare
9,500 scor ORAC

9. Mure
5,300 scor ORAC

10. Coriandru
5,100 scor ORAC

Alte alimente bogate in antioxidanti includ: rodii, capsuni, varza kale, vin rosu si somon. Se recomanda consumul a 2-3 portii din aceste alimente, pentru un nivel de sanatate optim.
De asemenea, exista si cateva condimente, cateva plante cu niveluri ridicate de antioxidanti. Lista cuprinde urmatoarele:
1. Cuisoare
314,446 scor ORAC

2. Scortisoara
267,537 scor ORAC

3. Oregano
159,277 scor ORAC

4. Curcuma
102,700 scor ORAC

5. Cacao
80,933 scor ORAC

6. Chimion
76,800 scor ORAC

7. Patrunjel (uscat)
74,349 scor ORAC

8. Busuioc
67,553 scor ORAC

9. Ghimbir
28,811 scor ORAC

10. Cimbru
27,426 ORAC Score

De asemenea, consumul de usturoi, ardei iute si ceai verde este indicat (tot in 2-3 portii, zilnic), deoarece si acestea sunt pline de antioxidanti.
Vitamina C, vitamina E si beta-carotenul s-au dovedit a avea efecte benefice asupra degenerarii maculare. Tulburarile de vedere pot fi prevenite prin consumul de flavonoide, luteina, zeaxantina si resveratrol. Procesul de imbatranire poate fi stopat prin consumul de antioxidanti, iar acestea sunt benefice pentru aspectul pielii, pot chiar preveni formarea ridurilor si uscarea excesiva a epidermei. Consumul de astfel de alimente ajuta la reducerea leziunilor oxidative cauzate de diversi factori din mediu – poluare, stres, dieta necorespunzatoare.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu