Sanatate
Top 5 minerale de care ai nevoie si cum sa le obtii. De ce ai nevoie de ele pentru o viata lunga
Stresul de exemplu, ne pagubeste organismul de magneziu. O deficienta de magneziu ne poate da o stare de letargie si compromite imunitatea iar prea putin calciu creste riscul de afectiuni ale oaselor si le fac mult mai susceptibile la fracturi. Mineralele sunt extrem de importante si pentru prevenirea unor boli cronice. Fara un aport suficient de elemente putem suferi de osteoporoza, hipertensiune arteriala, lipsa de energie etc.
Deci, de ce fel de minerale avem nevoie in dieta? Iata o lista a celor mai importante elemente de tabelul lui Mendeleev care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica, care ne vor ajuta sa ne pastram sanatatea si pe care neaparat trebuie sa le includem pana si in cele mai drastice diete:
1.Fier:
Avem nevoie de fier pentru a transporta oxigenul din sange in intregul organism. Fara suficient fier ne putem simti letargici si fara energie si vom avea probleme in a ne folosi capacitatile mentale la posibilitatile maxime. Ultimele cercetari releva faptul ca fierul ajuta si la trecerea peste depresia de dupa nastere si ajuta mamele sa se ataseze mai bine de nou nascuti si viceversa.
3 ponturi despre contorizarea numarului de calorii Ce punem pe masa: stridii, carne de vita, pui si cereale.
2.Potasiu:
Potasiul ajuta la reglarea presiunii sangelui, incetinind efectele de crestere ale tensiunii cauzate de sodiu. Pentru ca potasiul se gaseste in primul rand in fructe si legume, este important sa includem aceste alimente in dieta zilnica. Deci, daca dorim (si nu cred ca poate spune cineva ca nu isi doreste asa ceva) sa minimalizam sansele de a dezvolta afectiuni ale inimii cauzate de hipertensiune arteriala este important sa consumam cat mai mult potasiu. Ce punem pe masa: banane, cartofi copti, tomate, stafide si anghinare.
3.Calciu:
E adevarat, calciul ajuta la fortificarea oaselor si mentinerea sanatatii acestora dar, in acelasi timp, acest element ajuta si la prevenirea sindromului premenstrual. Bonus: la fel ca potasiul, calciul ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Ce punem pe masa: lapte (si alte produse lactate), spanac, fasole.
4.Magneziu:
Unul dintre cele mai subestimate minerale, magneziul, este responsabil de peste 300 de reactii chimice in organism. Acest element ne ofera energie, mentine oasele puternice si previne rezistenta la insulina si migrenele. Ce punem pe masa: tarate, orez brun, migdale, sfecla mangold si melasa.
5.Zinc:
Zincul este esential pentru mentinerea la capacitati maxime a sistemului imunitar. Ne ajuta sa luptam cu infectiile scazand sansele de imbolnavire de gripa sau guturai, ne ajuta sa ne vindecam atunci cand avem rani deschise si ajuta femeile insarcinate (un fetus in crestere consuma o mare parte din zincul din organismul mamei). Mai mult, zincul ajuta la pastrarea ascutita a simturilor de gust si miros. Ce punem pe masa: stridii, crab, carne de vita si de porc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu