Donarea de trombocite poate salva viața bolnavilor de cancer!
Orice pacient sănătos poate dona fără probleme „celulele VIP” ale sângelui
Tratamentele cu citostatice pentru toate formele de cancer sunt extrem de agresive, astfel încât, nivelul de trombocite din organism scade extrem de mult. Cea mai bună soluție pentru refacerea nivelului trombocitar al bolnavului este transfuzia cu „celule VIP”, așa cum sunt denumite trombocitele de către doctori
Nicolae Oprea
„Donatorul este în deplină siguranță”
„Orice persoană sănătoasă poate dona trombocite, celule ce se refac foarte repede. De aceea, donarea se poate repeta la o lună, iar donatorul este în deplină siguranţă. Procedeul, care se numeşte citafereză, durează aproximativ o oră, timp în care donatorului i se extrag trombocitele din sânge. O donare reprezintă aproximativ 450 de mililitri de trombocite, iar sângele, cu tot cu plasmă, intră înapoi în organism. În prezent, avem în jur de 10 afereze pe zi, însă nevoia și cerința pentru astfel de celule este dublă”, ne-a explicat dr. Doina Goșa (foto medalion), directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din București. Un donator de trombocite primeşte şapte bonuri de masă, o zi liberă la serviciu şi reducerea tarifului de transport în comun timp de o lună. Potrivit specialistei, trombocitele sunt extrem de prețioase și pot salva viețile bolnavilor de cancer.
Celulele, distruse de citostatice
„Eu le numesc <> ale sângelui, pentru că sunt foarte căutate, sunt folosite în tratamentul tuturor bolilor oncologice, la majoritatea transplanturilor de organe, la arsuri grave precum şi pentru trombocitopenie. Dar cel mai des, sunt folosite în tratamentul pentru cancer, respectiv după curele de citostatice, care sunt deosebit de agresive şi scad foarte mult nivelul de trombocite din organismul bolnavului, iar viaţa îi este pusă în pericol. După o repriză de cistostatice, pacientului i se face transfuzie cu trombocite, astfel încât nivelul acestor celule să poată urca până la 80.000. Din păcate, trombocitele de la un donator, de la o singură recoltare, ajung doar pentru o singură transfuzie a unui pacient. Cu alte cuvinte, dacă bolnavul de cancer face din nou, după o săptămână, o altă cură de citostatice, el are iar nevoie de o transfuzie cu aceste celule, pentru a putea supravieţui”, mai explică dr. Doina Goşa.
Au valabilitate doar 5 zile
În prezent, aşa cum spune şefa de la transfuzii, la centrul de donare din Bucureşti se fac aproximativ 10 afereze pe zi, însă, nevoia este mult mai mare, mai ales că trombocitele au o perioadă de valabilitate de doar 5 zile, astfel încât nu se pot face stocuri foarte mari, iar cererea este tot timpul de pe o zi pe alta. „Absolut toate centrele medicale din ţară ce au unităţi de oncologie primesc trombocite de la noi. Dar cele mai multe se duc către Fundeni, unde este şi cea mai mare secţie de oncologie, dar se fac şi cele mai multe transplanturi. La orice transplant, mai ales la cel medular, este nevoie de aceste celule, fără de care intervenția medicală nu se poate face. De asemenea, spitalele de chirurgie reparatorie au nevoie de trombocite, pentru pacienţii care au suferit arsuri”, ne-a mai declarat dr. Goşa. Din fericre, aparate de afereză există în multe alte centre din ţară, precum Buzău, Galaţi, Ploieşti, Vâlcea, Slobozia sau Iaşi.
Acest articol este proprietatea
Doctorul Zilei și este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice
preluare integrală sau parțială a conținutului se poate face doar cu
citarea sursei, astfel: pentru publicațiile tipărite - revista Doctorul
Zilei, iar pentru publicațiile online - www.doctorulzilei.ro
Printeaza |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu