Fluctuatiile tensiunii arteriale indica probleme grave
Pentru acest studiu, ale carui rezultate au aparut in Annals of Internal Medicine, s-au analizat datele din cadrul unor testari extensive, ce au inclus aproape 26.000 de pacienti. Acestia luau medicamente pentru tratarea tensiunii arteriale si pentru nivelul crescut de colesterol din sange. S-au facut analize la 5, 6 sau 7 vizite la medic, ce au avut loc intre 6 si 28 de luni de la debutul studiului.
Comparativ cu pacientii a caror tensiune arteriala a ramas stabila, in grafic, cercetatorii au observat ca o variatie de 15 mm Hg este legata de un risc crescut cu 30% pentru aparitia unui atac de cord sau a unei boli de inima fatale si risc crescut cu 46% pentru un posibil accident vascular cerebral.
De asemenea, cercetatorii au declarat ca unele medicamente pentru controlul tensiunii arteriale par a da rezultate mai bune decat altele in privinta unor fluctuatii ale presiunii sangelui. In acelasi timp, pacientilor nu le este recomandat sa incerce sa schimbe pastilele, mai ales fara sfatul unui specialist.
Tensiunea arteriala crescuta este un factor care contribuie la aparitia unui atac de cord, insuficienta cardiaca, accident vasular cerebral si alte afectiuni grave. Obiectivul pe termen lung ar trebui sa fie scaderea tensiunii arteriale la mai putin de 140 mm Hg sistolic si 90 mm Hg diastolic, controlata prin tratament medicamentos, dar si prin schimbarea stilului de viata.
Sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua posibile strategii eficiente pentru limitarea variatiilor tensiunii arteriale si potentialele daune care pot surveni. In acelasi timp, se insista asupra importantei mentinerii unei limite normale, prin tratament specific, zilnic, dar si un regim alimentar sanatos si exercitii fizice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu