ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 25 iulie 2015

Cafeaua ține la distanță diabetul


Persoanele care consumă cafea în mod regulat prezintă un risc cu 54% mai mic de a dezvolta diabet, afirmă cercetătorii greci, potrivit cărora explicaţia din spatele acestui beneficiu pentru sănătate ar avea la bază efectul antiinflamator al acestei băuturi, informează Reuters.
“Potrivit unor studii extensive, cafeaua prezintă atât efecte benefice, cât şi efecte negative asupra stării de sănătate”, a spus Demosthenes B. Panagiotakos, cercetător la Departamentul de nutriţie şi dietetică de la Universitatea Harokopio din Atena.
“O relaţie invers proporţională între consumul de cafea şi diabet a fost raportată în mai multe cercetări prospective, chiar dacă unele dintre acestea au generat rezultate neconcludente”, a adăugat cercetătorul grec, coautor al acestui studiu.


Totuşi, întrucât Demosthenes B. Panagiotakos şi colegii lui doar au analizat răspunsurile oferite de participanţii la studiu, fără să le ceară să bea anumite cantităţi de cafea – sau să se abţină să o consume -, cercetătorii greci spun că nu pot să afirme cu certitudine faptul că această băutură contribuie la prevenirea diabetului, însă studiul lor ar putea sta la baza formulării unei noi ipoteze medicale de tip cauză-efect.
În 2001 şi 2002, oamenii de ştiinţă au selectat un eşantion de peste 1.300 de persoane în vârstă de peste 18 ani din Atena. Participanţii au completat un chestionar şi au răspuns mai multor întrebări ce vizau regimul alimentar, oferind astfel informaţii inclusiv despre consumul lor zilnic de cafea.
Un consum mai mic de 1,5 ceşti de cafea pe zi a fost considerat “superficial”, iar un consum de peste 1,5 ceşti de cafea pe zi a fost considerat “obişnuit”. Eşantionul de voluntari a cuprins 816 consumatori “superficiali”, 385 consumatori “obişnuiţi” şi 239 persoane care nu consumau deloc această băutură.
Participanţii au efectuat, de asemenea, teste sangvine, pentru a evalua nivelul markerilor proteici ai inflamaţiilor. Testele sangvine au măsurat şi concentraţiile de antioxidanţi, care indică abilitatea organismului de a neutraliza “radicalii liberi”, structuri moleculare care au potenţialul de a vătăma celulele.
După 10 ani, 191 persoane au dezvoltat diabet – 13% dintre bărbaţii şi 12% dintre femeile din grupul iniţial de voluntari. Participanţii care au raportat cel mai mare consum de cafea au prezentat cel mai mic risc de diabet.
Consumatorii de cafea “obişnuiţi” au prezentat un risc de diabet cu 54% mai mic în comparaţie cu persoanele care nu beau deloc cafea, chiar şi după eliminarea din ecuaţie a altor factori de risc, precum fumat, hipertensiune, prezenţa diabetul în istoricul medical familial şi consumul de băuturi energizante, au precizat autorii acestui studiu, care a fost publicat în European Journal of Clinical Nutrition.
Concentraţiile de amiloid seric, unul dintre markerii inflamatori din sânge, par să explice unele dintre legăturile dintre cafea şi diabet. Consumul ridicat de cafea este asociat cu concentraţii mici de amiloid seric.
Noul studiu pare să fie susţinut de concluziile unei cercetări prospective realizate în 2013, pe un eşantion de 836 de persoane care nu sufereau de diabet la începutul studiului, a spus profesorul Panagiotakos. Pe parcursul următorilor şapte ani, concentraţii ridicate de amiloid seric şi de un alt marker inflamator – proteină C reactivă – au precedat declanşarea diabetului, independent de alţi factori de risc.
Un alt studiu, realizat la Universitatea Qingdao din China, a stabilit faptul că asocierea dintre consumul de cafea şi riscul de diabet este mai puternică în cazul femeilor şi persoanelor nefumătoare.
Email Printeaza PDF 
Doctorul zilei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu