Operații cu laser ocular în spitale de stat. Când sunt gratuite intervențiile. CUM poți scăpa de ochelari cu ajutorul laserului
Operațiile cu laser durează câteva secunde
Intervențiile chirurgicale cu laser beneficiază de gratuitate și în spitalele de stat, însă numai dacă nu intră în categoria chirurgiei estetice
Daniela Șerb
Chiar dacă nu ai purtat niciodată ochelari este bine ca, din când în când, să-ţi faci un control la medicul oftalmolog. Cu atât mai mult dacă serviciul pe care îl ai presupune multe ore petrecute în faţa calculatorului.
Cea mai mare greșeală pe care o fac oamenii este să stea mult timp fără ochelari, chiar dacă își dau seama că nu văd bine, spun speciasliştii oftalmologi. Acest obicei reduce mult şansele de a păstra sănătatea ochilor cât mai mult timp.
Intervenții de câteva secunde
Deterioarea vederii impune intervenţii chirurgicale şi proceduri dintre care unele sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
„Multe dintre aceste proceduri medicale se efectuează cu ajutorul laserului”, explică prof. dr. Liliana Voinea, şeful Clinicii de oftalmologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti (SUUB).
Printre aceste procedee medicale se numără iridotomiile şi iridoplastiile, intervenţii care constau în efectuarea unor mici orificii la nivel ocular necesare pentru a scădea presiunea determinată de lichidul acumulat.
Un alt procedeu executat cu ajutorul laserului este capsulotomia cristaliniană, o intervenție necesară frecvent după operația de cataractă. „Atunci când operezi o cataractă îndepărtezi suportul cristalinului numit capsula sau sac cristalinian şi înlocuieşti cristalinul bolnav cu unul nou. Ei bine, uneori acest sac al cristalinului se poate fibroza, poate deveni opac. Această problemă medicală se poate rezolva cu ajutorul laserului”, adaugă prof. dr. Liliana Voinea.
Intervenţia durează doar câteva secunde şi nu necesită anestezie sau internare. „De altfel, toate procedeele oftalmologice făcute cu laser se realizează cu pacientul stând pe scaun, fără anestezie sau sală de operație”, completează dr. Alina Popa Cherecheanu, conf. dr. la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
Alte afecţiuni ale retinei date de diabet, tromboze venoase, retinopatiile se rezolvă şi ele cu ajutorul laserului. „Aceste afecţiuni sunt date de coagularea aberantă a unor vase de sânge care sufocă retina şi care pot fi distruse cu ajutorul laserului”, detaliază dr. Alina Popa Cherecheanu.
În așteptarea cristalinului
Aşa-numitele operaţii endolaser (efectuate în interiorul globului ocular) precum dezlipirile de retină se fac însă doar în sala de operaţie, de regulă simultan cu intervenţia chirurgicală la nivelul retinei. „Toate aceste procedee și intervenții oftalmologice cu laser sunt gratuite pentru pacientul asigurat. El vine doar în baza unei trimiteri de la medicul specialist”, a explicat dr. Emil Ungureanu, asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
Singura situaţie în care pacientul plăteşte este cea în care îşi procură singur cristalinul pentru operaţia de cataractă: „CNAS nu decontează decât 284 de lei din costul cristalinului, însă pentru aceasta pacienții așteaptă și câte 10 luni. Dacă nu vor să aștepte, atunci își procură singuri cristalinul”.
^ Vrei să scapi de ochelari, plătești
Operațiile oftalmologice efectuate pentru a scăpa de ochelari se fac doar contra cost și doar în clinicile private. CNAS nu decontează astfel de intervenții deoarece sunt considerate chirurgie estetică. „Un laser care execută astfel de operații costă cam 500.000 de euro. Din câte știu eu, intervenția ajunge undeva între 500 și 800 de euro, iar vârsta minimă pentru operație este de 20 de ani. Dacă dioptria tot crește atunci aceste operații nu se fac”, afirmă oftalmologul Emil Ungureanu. Potrivit acestuia, vârsta maximă până la care aceste operații sunt eficiente este de 40 de ani.
Cataracta, glaucomul, bolile vasculare și bolile de retină sunt cele mai frecvente afecțiuni ale românilor care au nevoie de operație.”
prof. dr. Liliana Voinea,
medic oftalmolog
Acest articol este proprietatea
Doctorul Zilei și este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice
preluare integrală sau parțială a conținutului se poate face doar cu
citarea sursei, astfel: pentru publicațiile tipărite - revista Doctorul
Zilei, iar pentru publicațiile online - www.doctorulzilei.ro
Printeaza |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu