Ciocolata, beneficii uriașe pentru sănătate: ne face mai fericiţi, ne crește puterea de concentrare și scade riscul de accident vascular - sfaturile medicilor |
Delicioasa ciocolată are efecte benefice nebănuite pentru sănătate:
scade riscul de accident vascular, este un bun antioxidant,
îmbunătăţește circulaţia sângelui. Se spune că ciocolata ne face mai
buni la matematică, stimulând capacitatea de concentrare, dar și mai
fericiţi, prin eliberarea endorfinelor. Medicii recomandă două tablete
de ciocolată neagră pe zi.
În ciuda legendelor create în jurul delicioasei ciocolate potrivit
cărora acest desert n-ar fi tocmai indicat pentru sănătate, medicii
susţin că ciocolata nu este dăunătoare, ba chiar ajută. Beneficiile
ciocolatei asupra organismului uman ţin de compoziţia acesteia. Boabele
de cacao care constituie componentele de bază ale ciocolatei conţin
aminoacizi denumiţi flavonoizi, aceștia din urmă având efecte bune
asupra sănătăţii. Medicii atrag atenţia asupra faptului că nu orice
tabletă sau baton de ciocolată este benefic pentru organism.
”Este indicată ciocolata neagră , amăruie, deoarece este cea mai bogată
în flavonoizi. Se recomandă în principal ciocolată cu 70% cacao”, este
de părere medic specialist medicină generală Radu Bulumac. În opinia
medicului, antioxidanţii din boabele de cacao previn infarctul sau
insuficienţa cardiacă, cancerul și diabetul.
Ciocolata neagră protejează inima
Un consum moderat de ciocolată neagră diminuează riscul îmbolnăvirii
inimii în cazul persoanelor sănătoase. Consumul de ciocolată reduce ușor
tensiunea arterială, ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui și
crește flexibilitatea arterelor. În urma unor studii s-a constat că
peroanele care au consumat ciocolată neagră timp de trei luni au
prezentat un risc minim de infarct.
Medicii susţin că ciocolata neagră protejează inima, însă doar atunci
când este consumată în cantităţi moderate. În plus, datorită vitaminei
B3 existentă în ciocolată, se reduce depunerea de grăsimi pe artere.
Reduce nivelul colesterolului
Deși pare greu de crezut, ciocolata inclusă aparent în categoria
dulciurior care afectează colesterolul în sens negativ, are un efect
benefic.
Cacaoa acţionează împotriva colesterolului denumit popular colesterol
"rău". Flavonoidelor pe care le conţin boabele de cacao au proprietati
puternic antioxidante și favorizeaza productia de colesterol bun.
Se spune că boabele de cacao au o capacitate antioxidanta de cinci ori
mai puternica decat cea pe care o are ceaiului negru. Date fiind aceste
proprietăţi, ciocolata este considerată un excelent antioxidant.
Reduce stresul și ne face mai fericiţi
Ciocolata contine magneziu, un important mineral în lupta cu stresul.
Ca atare consumul moderat de ciocolată reduse stresul, crește încrederea
de sine si crește energia.
Efectul ciocolatei asupra stării de spirit a fost comparat cu starea de
îndrăgosteală. Ciocolata duce la eliberarea endorfinelor, aceeași
substanţă secretată de corpul uman atunci când o persoană este
îndrăgostită.
Stimulează memoria
În compoziţia ciocolatei există un anume tip de cafeina numit
teobromină. Acesta este responsabilă cu stimularea funcţiile cerebrale.
Consumul de ciocolată stimulează memoria, crește viteza de reacţie și
crește puterea de concentrare. Flavonoidele din ciocolata îmbunatatesc
circulaţia sângelui către creier, făcând ca acest organ să funcţioneze
mai rapid.
Cum alegem ciocolata bună
O ciocolată bună, în opinia medicilor, înseamnă o ciocolată cu un
procent mai mare de cacao și mai scăzut de zahăr. Continutul de cacao
din compozitia ciocolatei este trecut pe ambalaj sub forma unui procent
care, de obicei. se situeaza între 35 și 100%. Cea mai bună este
ciocolată cu procent de cacao între 100-75%. ”100% înseamnă că în
compoziţie sunt boabe de cacao, fără zahăr sau grăsimi”, explică medicul
care recomandă consumul de ciocolată amăruie.
Cu excepţia gustului mai dulce și mai agreat de majoritatea
consumatorilor, ciocolata cu lapte nu are mari beneficii. ” Nu are
suficiente flavonoide și nu oferă aceleași beneficii pentru organism ca
și ciocolata neagră”, mai spune medicul.
În ceea ce privește ciocolata albă, aceasta are în compoziţie lapte, zahar si multe calorii, beneficiile fiind inexistente.
Consumată în exces, ciocolata îngrașă
Ciocolata trebuie consumata cu moderatie, spun medicii. Toate teoriile
despre ciocolată admit faptul că acest desert consumat în exces îngrașă,
din cauza zahărului, lipidelor și caloriilor . Cum ciocolata amăruie
conţine cele mai puţine calorii și cea mai mică cantitate de zahăr ,
aceasta este singura care are grijă și de siluetă, atunci când este
consumată în cantităţi moderate.
|
Autor: Adevarul.ro Sursa: adevarul.ro Duminica, 5 Aprilie 2015 |
duminică, 5 aprilie 2015
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu