ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 20 februarie 2015

Cum sa iti prepari cafeaua perfecta acasa
Cum sa iti prepari cafeaua perfecta acasa Primul pas pentru a prepara cafeaua perfecta acasa este sa urmaresti o reteta exacta, care iti va garanta de fiecare data reusita.
Indiferent de originea sau aroma cafelei, secretul retetei perfecte este sa tii cont de patru elemente fundamentale: proportia, macinarea, apa si prospetimea. 
Proportia
Desi respectarea proportiei este greseala cel mai des intalnita in prepararea cafelei, vestea buna este ca e si cel mai usor de corectat. Regula de aur a proportiei spune ca trebuie sa adaugam doua lingurite de cafea macinata la o ceasca de apa (mai precis, 10 grame de cafea la 180 ml de apa), iar atunci cand pregatim cafea cu gheata, dublam cantitatea de cafea. 
Proportia este foarte importanta pentru ca de ea depinde aroma cafelei. Daca adaugi prea multa cafea, risti sa obtii o aroma mai degraba amara sau prea aspra. In schimb, prea putina cafea inseamna ca nu vei avea o savoare deplina, de care sa te bucuri in intregime. 
Macinarea
Pentru a stabili finetea macinarii trebuie sa tii cont de modul in care urmeaza sa prepari cafeaua: macinarea foarte fina este perfecta pentru prepararea la ibric, macinarea medie este recomandata pentru prepararea cafelei la filtru, iar macinarea grunjoasa este potrivita prepararii cafelei la French Press (presa de cafea). Un mic secret: presa traditionala este cea mai buna metoda de preparare, ea pastreaza neschimbata adevarata aroma a cafelei.
Apa
Chiar daca te gandesti ca apa este un ingredient banal, in realitate ea contribuie decisiv la gustul cafelei. Apa reprezinta 98% din componenta unei cesti de cafea si de aceea este indicat sa folosim de fiecare data apa proaspata, curata sau filtrata de impuritati. Apa incalzita la 90 - 95 grade Celsius reuseste cel mai bine sa scoata la iveala aroma deplina a cafelei, in schimb daca apa nu este incalzita suficient savoarea se pierde.
Prospetimea
Unul din elementele cheie de care trebuie sa tii cont daca vrei sa pregatesti o cafea cu adevarat buna este prospetimea. Pentru o aroma completa, cafeaua trebuie macinata proaspat, chiar inainte de preparare; cafeaua care este macinata cu mult timp inainte de prepapare isi pierde aroma si prospetimea. 
 
Depozitarea
Prospetimea cafelei depinde in plus in mare masura de modul de depozitare. Cum cei mai mari inamici ai cafelei sunt oxigenul, lumina, caldura si umezeala, cafeaua trebuie pastrata intr-un recipient etans, la temperatura camerei. Pentru utilizarea zilnica, depozitarea cafelei in frigider nu este indicata, deoarece se umezeste din cauza condensului.
In schimb, daca trebuie sa depozitezi cafeaua pentru mai mult de doua saptamani fara sa o folosesti, cel mai bine este sa o tii in congelator intr-un recipient etans. Dupa ce a fost preparata, cafeaua trebuie pastrata in cafetiera sau termos si nu trebuie reincalzita. 
 
Poti savura cafeaua perfecta pregatita acasa folosind cafeaua Starbucks - Ethiopia Sidamo sau Starbucks- Kenya, acestea fiind doua tipuri de cafea care se preteaza cel mai bine pentru o cafea preparata cu gheata, pentru ca isi pastreaza timp indelungat savoarea. 
Provenind din zona Africa / Arabia acest tip de cafea ofera boabe cu o aroma bogata, ce combina aciditatea pura cu arome florale sau note de citrice. 
Pentru prepararea unei cafele cu gheata la French Press:
se foloseste o cantitate dubla de cafea fata de cantitatea folosita in mod normal, aproximativ o parte cafea la trei parti apa
se toarna apa fierbinte peste cafea si se asteapta 4 minute
apoi se preseaza sita si se toarna cafeaua obtinuta intr-un alt recipient
se adauga trei cupe de gheata 
se asteapta sa se raceasca si se serveste in pahare cu gheata
in functie de gust de poate adauga sirop de zahar sau lapte

Autor: Unica.ro
Sursa: teen.unica.ro  Vineri, 20 Februarie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu