De ce ai nevoie de antioxidanti toamna si in ce produse ii gasesti
06 Sep 2012
Inainte ca toamna sa isi intre
in drepturi, organismul tau are nevoie de un aport sporit de
antioxidanti pentru a capatata rezistenta in fata temperaturilor
scazute din sezonul rece. Din fericire, mama natura iti ofera in acest
anotimp roade bogate in substantele care te mentin tanara si sanatoasa.
Iata in ce produse gasesti antioxidantii necesari pentru o toamna lipsita de griji!
Antoxidantii sunt substante nutritive preluate din alimente care distrug radicalii liberi din organism. Sanatatea celulelor corpului depinde de acesti nutrienti importanti, de aceea ai nevoie de multi antioxidanti (betacaroteni, licopen, vitamina A, C si E) pentru a-ti mentine sanatatea odata cu instalarea toamnei.
1. Fructele de padure
O sursa importanta de antioxidanti sunt fructele de padure. Nu te abtine sa consumi zmeura, mure si afine in aceasta perioada, cu atat mai mult cu cat sunt excelente ca gustare si insotesc cu brio o portie de cereale integrale sau o tarta delicioasa.
2. Ardeiul rosu
Ardeiul iute rosu contine capsaicina, substanta cu proprietati anticancerigene si de reducere a greutatii corporale, avand actiune antiinflamatoare. In plus, continutul sau bogat in vitamina C face ca aceasta leguma sa mentina pielea ferma (stimuleaza productia de colagen) si sa iti protejeze eficient sistemul imunitar.
3. Alimentele portocalii
Toate alimentele portocalii (morcovi, dovleac, cartofi dulci) contin betacaroteni, antioxidanti eficienti cu rol esential pentru sanatatea tuturor functiilor organismului. In plus, cartofii dulci contin si vitamina A, substanta nutritiva benefica parului, unghiilor si pielii.
4. Broccoli
O alta sursa bogata de antioxidanti este deliciosul broccoli. Contine multa vitamina C, vitamina E si calciu. Il poti consuma in orice forma, de la fiert pana la copt in cuptor.
5. Usturoiul
Vrei sa scapi de guturaiul de toamna anul acesta? Atunci consuma cu incredere usturoi, antibioticul naturii special conceput pentru o imunitate de fier. Usturoiul iti furnizeaza vitaminele A, B si C, precum si minerale importante (potasiu, calciu, seleniu, magneziu, zinc). Scapa de mirosul neplacut mestecand cateva frunze de patrunjel proaspat sau un baton de scortisoara!
6. Fructe
Grapefruitul, kiwi-ul si celelalte citrice sunt bogate in vitamina C, antioxidantul-minune pentru sistemul tau imunitar.
7. Legume si cereale
Infrupta-te din migdale, cereale integrale, fasole neagra/rosie si boabe de soia pentru o cura sanatoasa de antioxidanti.
8. Uleiuri sanatoase
Asigura-ti doza de vitamina E din uleiul de masline, uleiul de peste, uleiul din germeni de grau, uleiul din porumb si din soia. Inlocuieste uleiul obisnuit de gatit cu unul dintre acestea si vei avea o sanatate de neclintit in sezonul rece!
9. Rosiile
Rosiile contin un antioxidant important, numit licopen, despre care oamenii de stiinta spun ca ar putea preveni bolile cardiace si chiar cancerul. Consuma rosiile in forma gatita, pentru o concentratie maxima de licopen!
10. Carne
Carnea de vita, de pasare si de peste iti furnizeaza vitamina C. Organele contin acid lipoic, o substanta care asigura un nivel optim de glutamati in corp, dar si de vitaminele E si C. Ficatul contine multa vitamina A.
11. Lactatele
Laptele sau branza mozzarella sunt alimente bogate in vitamina A. Cand urmeaza sa ai o zi solicitanta si friguroasa, bea dimineata un pahar de lapte cald cu un galbenus de ou in el. Vei fi de neoprit!
12. Ciocolata neagra
Doua patratele de ciocolata neagra pe zi tin medicul departe - garantat!
Autor: Adelina Dobrin
Iata in ce produse gasesti antioxidantii necesari pentru o toamna lipsita de griji!
Antoxidantii sunt substante nutritive preluate din alimente care distrug radicalii liberi din organism. Sanatatea celulelor corpului depinde de acesti nutrienti importanti, de aceea ai nevoie de multi antioxidanti (betacaroteni, licopen, vitamina A, C si E) pentru a-ti mentine sanatatea odata cu instalarea toamnei.
1. Fructele de padure
O sursa importanta de antioxidanti sunt fructele de padure. Nu te abtine sa consumi zmeura, mure si afine in aceasta perioada, cu atat mai mult cu cat sunt excelente ca gustare si insotesc cu brio o portie de cereale integrale sau o tarta delicioasa.
2. Ardeiul rosu
Ardeiul iute rosu contine capsaicina, substanta cu proprietati anticancerigene si de reducere a greutatii corporale, avand actiune antiinflamatoare. In plus, continutul sau bogat in vitamina C face ca aceasta leguma sa mentina pielea ferma (stimuleaza productia de colagen) si sa iti protejeze eficient sistemul imunitar.
3. Alimentele portocalii
Toate alimentele portocalii (morcovi, dovleac, cartofi dulci) contin betacaroteni, antioxidanti eficienti cu rol esential pentru sanatatea tuturor functiilor organismului. In plus, cartofii dulci contin si vitamina A, substanta nutritiva benefica parului, unghiilor si pielii.
4. Broccoli
O alta sursa bogata de antioxidanti este deliciosul broccoli. Contine multa vitamina C, vitamina E si calciu. Il poti consuma in orice forma, de la fiert pana la copt in cuptor.
5. Usturoiul
Vrei sa scapi de guturaiul de toamna anul acesta? Atunci consuma cu incredere usturoi, antibioticul naturii special conceput pentru o imunitate de fier. Usturoiul iti furnizeaza vitaminele A, B si C, precum si minerale importante (potasiu, calciu, seleniu, magneziu, zinc). Scapa de mirosul neplacut mestecand cateva frunze de patrunjel proaspat sau un baton de scortisoara!
6. Fructe
Grapefruitul, kiwi-ul si celelalte citrice sunt bogate in vitamina C, antioxidantul-minune pentru sistemul tau imunitar.
7. Legume si cereale
Infrupta-te din migdale, cereale integrale, fasole neagra/rosie si boabe de soia pentru o cura sanatoasa de antioxidanti.
8. Uleiuri sanatoase
Asigura-ti doza de vitamina E din uleiul de masline, uleiul de peste, uleiul din germeni de grau, uleiul din porumb si din soia. Inlocuieste uleiul obisnuit de gatit cu unul dintre acestea si vei avea o sanatate de neclintit in sezonul rece!
9. Rosiile
Rosiile contin un antioxidant important, numit licopen, despre care oamenii de stiinta spun ca ar putea preveni bolile cardiace si chiar cancerul. Consuma rosiile in forma gatita, pentru o concentratie maxima de licopen!
10. Carne
Carnea de vita, de pasare si de peste iti furnizeaza vitamina C. Organele contin acid lipoic, o substanta care asigura un nivel optim de glutamati in corp, dar si de vitaminele E si C. Ficatul contine multa vitamina A.
11. Lactatele
Laptele sau branza mozzarella sunt alimente bogate in vitamina A. Cand urmeaza sa ai o zi solicitanta si friguroasa, bea dimineata un pahar de lapte cald cu un galbenus de ou in el. Vei fi de neoprit!
12. Ciocolata neagra
Doua patratele de ciocolata neagra pe zi tin medicul departe - garantat!
Autor: Adelina Dobrin
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu