Orarul trupului uman: uimitorul bioritm al organelor interne
e.
Stiati ca organele noastre nu functioneaza cu aceeasi intensitate mereu, ci au fluctuatii ale activitatii, asociate cu perioade de odihna? In felul acesta sangele din organism este mobilizat selectiv catre anumite organe, in functie de bioritmul acestora, dar si de activitatea omului la momentul respectiv.
Influentele alimentatiei, dar si cele ale mediului in care traim se resimt puternic asupra acestui bioritm, facilitandu-l sau perturbandu-l. Este important sa cunoastem modul de functionare al organelor noastre pentru a intelege ce atitudine trebuie sa luam, cand si ce trebuie sa mancam, cum sa reactionam fata de manifestarile adaptative ale organismului nostru.
CRONOBIOLOGIA UMANA
Multe specialitati medicale se „folosesc” de acest bioritm al organelor interne. Spre exemplu pneumologii stiu ca adesea crizele de tuse din unele boli pulmonare debuteaza in timpul somnului, spre dimineata, cand bronhiile noastre „isi fac toaleta”. Sau endocrinologii se folosesc de teste pe care le aplica intre ore exacte, cunoscand momentele de minim si maxim al secretiilor unor hormoni!
Durerile de cap matinale pot sa apara de exemplu la cei cu insuficienta respiratorie, barbatii prezinta erectia matinala conform „spike-ului” secretiei testosteronului, femeile au ciclul menstrual conform bioritmului glandelor endocrine si asa mai departe. Practic orice simptom care prezinta o frecventa periodica este legat de acest bioritm complex al organelor noastre.
Ca sa simplificam, in articolul curent va prezentam bioritmul principalelor organe, putand intelege astfel cand trebuie sa liati masa de exemplu sau cand puteti consuma grasimi, in ce moment al zilei puteti face sport, conform tonusului cardiovascular, sau pur si simplu cand este perioada propice muncii intelectuale si memorarii.
ORELE 01-03: ACTIVAREA FICATULUI
Intre aceste ore din noapte este indicat sa dormiti. Acum ar trebui sa se activeze ficatul, atunci cand oxigenarea creierului este minima pentru ca acesta se afla in odihna si adesea in somnul fara vise.
Persoanele suferinde de ficat si vezica biliara au somnul zbucuiumat, agitat sau intrerupt in aceasta perioada a noptii, ficatul nu isi poate exercita cu usurina functiile de „regenerare si odihna”. De asemenea cei care in aceasta perioada nu dom, ba chiar „petrec”, mancand alimente calorice si band alcool, isi perturba intens functiile hepatice.
Stiati ca ficatul are peste 500 de functii in organism? Din pacate afectarea ficatului nu doare decat in stadii avansate cand organul pune in tensiune capsula ce il acopera. Aceasta capsula este inervata si doare.
Altfel este posibil ca multi bolnavi sa afle surprinsi de patologia lor. Sunt indicate analize precum: ecografia abdominala superioara (pune in evidenta ficatul gras – steatoza hepatica – dar si ciroza hepatica, chisturile, litiaza biliara etc.) , analiza sanguina a transaminazelor, analize pentru bilirubina directa si indirecta.
ORELE 03-05: ACTIVAREA PLAMANILOR
Intre aceste ore se activeaza plamanii si se realizeaza toaleta bronsica, mai exact bronhiile isi elimina secretiile fin, in timp de ce noi dormim. Multe patologii legate de dinamica bronhiolelor debuteaza prin tuse intre aceste ore, cum ar fi unele tipuri de astm sau tusea nocturna la persoanele care sufera de boala pulmonara cronica.
Fumatorii nu primesc vesti bune in acest sens. Fumul de tigara paralizeaza cilii cailor pulmonare, cilii fiind mici firisoare (nu se vad cu ochiul liber) care dreneaza spre exterior toate impuritatile ajunse la nivelul cailor respiratorii.
Somnul fumatorilor, dar si al celor care sufera de boli respiratorii poate fi tulburat in aceste ore ale noptii. Acestia se pot trezi cu dureri de cap sau cu o stare de oboseala marcata.
Tot acesti bolnavi pot suferi frecvent de senzatie de teama, de frica inexplicabila, pot deveni anxiosi, nervosi, nelinistiti.
ORELE 05-07: ACTIVAREA INTESTINULUI GROS
Sunt unele persoane care, trezite de dimineata, merg la toaleta pentru scaun. Este un bun reflex si acesta demonstreaza ca respectivele persoane au o buna alimentatie si si-au protejat bioritmul intestinal. Tot vesti bune sunt in aceasta privinta si pentru cei care au scaun imediat dupa masa, caci mai exista un reflex de activare colonica la umplerea stomacului.
Citeste si:
10 Produse naturiste care trateaza si purifica
Medicina Traditionala Chineza: Energia vitala Qi si cele 14 Meridiane ale sanatatii
Afla cum poti regla bioritmul organelor tale interne
Pentru a evita constipatia si bolile de colon, precum si pentru a preveni cancerul colonic, este indicat sa mancati putin si des, sa consumati legume si fructe proaspete zilnic, sa aveti cel putin o masa lichida pe zi si sa faceti sport. Stiati ca sportul este unul din cele mai puternice remedii impotriva constipatiei? Prin sport cream presiune la nivelul abdomenului, ceea ce faciliteaza scaunul.
Tot intre aceste ore exista si un „spike” al cortizolului, hormonul care ne trezeste, supranumit si „hormonul stresului” pentru ca secretia sa este foarte sensibila la stes.
Sursa: Healthy
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu