ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 22 decembrie 2012

Meniuri pentru masa de Crăciun
Meniuri pentru masa de Crăciun Am adunat pentru tine câteva dintre cele mai delicioase reţete și le-am așezat în meniuri pentru toate gusturile. Dacă încă nu știi ce ai vrea să pregătești de Crăciun, aruncă un ochi mai jos și alege-l pe cel care ţi se potrivește cel mai bine. ?i-am pregătit meniuri gustoase pentru vegetarieni și pentru cei care sunt în pas cu moda, dar și pentru cei cărora le place tradiţia. Suferi de intoleranţă la gluten sau lactoză? Nicio problemă. Avem reţete festive și pentru tine.






TRADI?IONAL
 

Piept de porc la cuptor 
Secretul unei fripturi fragede este să o coci la o temperatură joasă timp îndelungat. Zeama de lămâie folosită va ajuta carnea să formeze o crustă crocantă. Contrastul dintre cele două texturi și aroma dată de condimentele folosite te vor face să mai ceri o porţie. Servește cu garnitura preferată sau alege una din cele de mai jos.
 
 
Varză roșie cu sfeclă
Lângă o friptură de porc trebuie să ai și o garnitură lejeră pe bază de legume. Alege o salată de sezon caldă cu sfeclă și varză roșie. Conţinutul mare de vitamina C îţi va spori digestia și îţi va întări imunitatea. O poţi pregăti cu până la 4 zile înainte. Condimenteaz-o bine și savureaz-o cu felii crocante de friptură și cu o porţie fierbinte de mămăligă.
 
Mămăligă cu ochiuri în cuiburi
Este un fel de mâncare îndrăgit de toată lumea. O poţi servi ca atare, cu brânză și smântână sau ca garnitură lângă o friptură gustoasă de porc. Fierbe mămăliga pe aragaz, iar când crezi că este aproape gata transfer-o într-un vas termorezistent, formează câteva adâncituri și sparge în ele câteva ouă. Dă-o la cuptor câteva minute și servește-o imediat.
 
 
Turtă dulce tanti Aglaia
Cel mai dorit desert în perioada Sărbătorilor de iarnă, pe lângă cozonac, este turta dulce. Pregătește-o după o reţetă tradiţională și ofer-o în dar copilașilor sau decorează cu ea bradul. Turta dulce îţi va aminti de copilărie și de toate bucuriile Crăciunului. Pentru un plus de aromă, poţi adăuga și 1 linguriţă de ghimbir ras.


VEGETARIAN
 

Plăcinte cu linte și castane
Pentru prietenii tăi vegetarieni, aceste plăcinte festive vor fi felul principal ideal. Castanele și lintea creează saţietate, iar prazul, ciupercile și condimentele folosite le oferă un gust special. Servește-le cu un amestec de legume coapte și cu un pahar din vinul preferat.
 
Verdeţuri de iarnă cu seminţe de pin, chilli și usturoi
Chiar dacă e iarnă, verdeţurile și legumele nu trebuie să lipsească din alimentaţia ta. Servește o salată bogată în antioxidanţi și vitamine alături de plăcintele cu linte și castane. Pe lângă salată mai poţi așeza și un platou plin de crostini cu parmezan. Așa poate îi vei tenta și pe cei mai mofturoși dintre invitaţi să guste măcar din salata delicioasă.
 
 
Morcovi lipicioși cu cimbru și miere
Rădăcinoasele făcute la cuptor capătă textură cremoasă și un gust dulceag care va contrasta cu preparatele bogate în proteine (leguminoase sau carne). Mierea și untul vor glazura morcovii, iar cimbrul le va oferi o aromă bogată. Servește-i alături de plăcintele cu linte și castane, dar pregătește porţii în plus pentru că pofticioșii îi pot consuma ca fel principal.
 
Prăjitură ninsă
Înlocuiește tradiţionalul cozonac cu o prăjitură bogată în fructe, nuci și marţipan. Decoreaz-o în spiritul Sărbătorilor de iarnă și toţi invitaţii tăi vor rămâne impresionaţi. Secretul unui desert delicios este romul negru adăugat, care oferă culoare, textură (aluatul va deveni ușor crocant după coacere) și gust. Poţi decora prăjitura cu cireșe maraschino și frunze proaspete de dafin.


FĂRĂ GLUTEN
Curcan la cuptor cu unt și lămâie
Încearcă și tu o friptură de curcan aromată cu unt, coajă rasă de lămâie și de portocală, frunze de dafin și rozmarin. Va fi vedeta mesei din ziua de Crăciun, iar tu vei putea folosi resturile pentru a crea sandviciuri delicioase pentru tine și cei mici. Servește-o cu garnitura preferată sau inspiră-te din reţetele de mai jos.
 
 
Broccoli cu usturoi și lămâie
Când este pregătit cum trebuie, broccoli trebuie să fie suficient de fraged ca să îl poţi mânca și să își păstreze în același timp textura crocantă și culoarea intensă. Condimentează-l cu usturoi din belșug sau cu fulgi de ardei iute. Pentru un plus de aromă, poţi presăra și puţină coajă rasă de lămâie.
 
Cartofi copţi în untură de găscă
Când sunt copţi în untură, cartofii devin mult mai gustoși și mai crocanţi. Dacă nu ai untură de gâscă, o poţi folosi pe cea de porc, unt sau ulei de floarea-soarelui. Aromează cartofii cu usturoi sau cu ierburile aromate preferate. Vei vedea că nu ai cum să dai greș cu o garnitură simplă transformată astfel încât să fie pe placul tuturor.
 
Fructe din sezonul rece cu castane
Este destul de greu să încropești un desert fără făină, așa că va trebui să fii foarte creativ dacă te confrunţi cu intoleranţa la gluten. Folosește fructele de sezon și castane fierte/coapte pentru a forma cele mai delicioase salate. Stropește-le cu coniac sau lichiorul preferat, apoi servește-le cu frișcă sau mascarpone. Poţi adăuga un strop de lichior și în frișcă autnci când o baţi.


MODERN
 

Jambon la cuptor cu glazură de zahăr brun și muștar
Cu puţine modificări, poţi transforma o masă tradiţională de Crăciun într-una modernă și elegantă. Pregătește un jambon mare cu os la cuptor și condimentează-l bine cu muștar. Presară peste carne zahăr brun pentru un aspect rumen și caramelizat, apoi savurează gustul dulceag al fripturii. Poţi folosi resturile în sandviciuri delicioase.
 
Cartofi crocanţi cu salvie
Cartofii sunt cu siguranţă leguma preferată de toţi pentru garniturile de fripturi. Uită de piureul simplu și de cartofii prăjiţi. Crestează-i, adaugă frunze de salvie, sare de mare și tavălește-i prin grăsime. Vor ieși mult mai gustoși dacă folosești grăsime de raţă sau de gâscă, dar și uleiul îi va ajuta să se rumenească bine.
 
Chiftele din cârnaţi și merișoare
Bucură-te de gustul bogat al acestor chiftele transformate radical. Gustul dulce al merișoarelor, al fisticului și al cepei vor contrasta cu aroma cârnaţilor și a salviei. Condimentează-le după gust și servește-le cu piure de rădăcinoase sau cartofi crocanţi cu salvie. Dacă la felul principal pregătești curcan în loc de porc, poţi folosi amestecul de chiftele drept umplutură.
 
Cupcakes de iarnă
Înlocuiește cozonacul tradiţional cu un panettone gustos sau cu un platou plin de cupcakes festive. Caută hârtie pentru brioșe în diferite culori (roșu este cea mai potrivită) și bombonele din zahăr argintii pentru decor. Glazura din cremă de brânză seamănă cu zăpada, iar copiii vor adora aceste cupcakes.


FĂRĂ LACTOZĂ
Rulouri cu bacon și cârnaţi
Pregătește cele mai delicioase aperitive de Sărbători. Folosește cârnăciori de bere sau cârnaţi proaspeţi de porc și rulează-i în felii de bacon. Fă același lucru și cu o mână de prune uscate și lasă aromele să se joace între ele. Servește cu pâine crocantă frecată cu usturoi și cu o cană de vin fiert.
 
 
Ruladă de porc cu umplutură de salvie și ceapă și cu sos
Folosește o bucată mare de piept de porc cu șorici pentru a pregăti cea mai gustoasă ruladă de carne. Încropește o umplutură cu pesmet, salvie, ceapă și carnea din câţiva cârnaţi proaspeţi de porc și lasă aromele să se întrepătrundă. Servește-o tăiată în felii subţiri alături de garnitura preferată. Noi recomandăm cartofii fondanţi.
 
Cartofi fondanţi de iarnă
Cartofii fierţi într-o cantitate mică de vin, apoi tăvăliţi prin puţin unt, vor căpăta o glazură lucioasă și un aspect apetisant. În plus, pregătiţi în acest fel cartofii vor fi crocanţi pe din afară și cremoși în interior.
Presară doar 2 frunze de dafin, atlfel vor căpăta un gust amar.
 
Sorbet de ananas cu mango proaspăt
Deserturile fără lapte și alte produse care conţin lactoză sunt foarte lejere și de obicei sunt pe bază de fructe. Poţi pregăti și tu un sorbet delicios care merge la fix după o masă copioasă. Folosește fructe exotice precum ananasul și mango pentru aroma lor puternică. Dacă dorești, adaugă și un strop de vodcă sau de gin.

Autor: Good Food
Sursa: www.goodfood.ro  Sambata, 22 Decembrie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu