Citricele, un scut pentru afecţiunile de iarnă |
În anotimpul rece, citricele, fructe-vedetă, ne oferă numeroase
beneficii nutriţionale. Recunoscute pentru aportul lor de vitamina C,
delicioasele fructe mai conţin și alte substanţe active: fibre,
minerale și substanţe anticancerigene. Totodată, savoarea și aroma lor
ne întineresc, spun nutriţioniștii.
Deși se găsesc pe piaţă tot timpul anului, citricele au mare căutare
la români, odată cu începerea sezonului rece. Eugen Giurgiu, doctor în
biochimie cu competenţe în fitoterapie și nutriţie, ne recomandă să
consumăm citrice zilnic, deoarece acestea au capacitatea de a previni
și de a vindeca o varietate de boli. Elementele nutriţionale, prezente
în compoziţia lor: vitamine (C, B,A, PP), săruri minerale( fosfor,
calciu, potasiu, sulf) și oligoelemente precum siliciu, mangan, cupru,
ne protejează de efectele multor boli severe.
Beneficiile fructelor exotice Nutriţioniștii spun că fiecare organism este un unicat. Prin urmare, ne întrebăm: care fruct exotic este protectorul ideal pentru sănătatea noastră? Răspunsul este fără echivoc: toate la un loc. Lămâia, „doctorul” care tratează mai bine de 140 de afecţiuni Sucul proaspăt de lămâie este un leac sigur într-o varietate de boli: migrene, scorbut, afecţiuni respiratorii, digestive și reumatice. Pentru supraponderali și pentru bolnavii care se luptă cu hipertensiunea și colesterolul, este foarte eficientă cura prelungită cu lămâi, care trebuie urmată timp de 3o de zile. Tratamentul începe în prima zi cu o jumătate de lămâie; doza crește, zilnic, cu aceeași cantitate, timp de 15 zile, apoi doza descrește, până când se consumă din nou doar o jumătate de lămâie. Bronșitele și infecţiile pulmonare nu sunt specifice numai sezonului rece. Statisticile spun că există persoane care se confruntă cu aceste suferinţe de mai multe ori pe an. Fitoterapeuţii europeni recomandă în astfel de situaţii un remediu foarte eficient: o cură mai simplă cu lămâi, care trebuie urmată după o schemă anume. În prima zi se consumă o jumătate de lămâie cu coajă cu tot, dimineaţa, pe stomacul gol. A doua zi, doza crește și se consumă o lămâie, în aceleași condiţii ca în prima zi. În ziua a treia se consumă o lămâie și jumătate, iar în a patra zi, doza este de două lămâi. Din a cincea zi, doza descrește zilnic cu câte o jumătate de lămâie până în ziua a șaptea, când se consumă doar o jumătate de lămâie, la fel ca în prima zi. Concomitent cu această terapie, se poate administra și câte o ceașcă cu infuzie de ceapă roșie, îndulcită cu o linguriţă de miere. După trei luni, tratamentul se poate repeta. Cercetările pe această temă au demonstrat că în urma acestei terapii, starea de sănătate a persoanelor care se confruntau cu infecţiile pulmonare, în fiecare anotimp, s-a îmbunătăţit considerabil, deoarece „victimele” acestor afecţiuni au scăpat de coșmarul recidivelor. Portocala alungă febra Sucul, miezul și coaja portocalei oferă beneficii nutriţionale pentru 50 de afecţiuni. Terapia cu portocale este de mare ajutor hepaticilor, cardiacilor, reumaticilor și anemicilor. În profilaxia răcelii, o limonadă preparată dintr-un pahar cu suc de portocale și o lingură de vin alb face minuni, pentru că scade febra. Dacă licoarea este administrată seara, atunci ea previne și insomnia. Portocala roșie, un puternic antioxidant Acest soi de portocală are recomandări asemănătoare cu cele indicate pentru lămâie. De asemenea, soiul de portocală roșie este un simbol al vitaminei C, un protector hepatic și vascular, fiind un remediu pentru fragilitatea capilară, pentru tromboze și pentru vâscozitatea crescută a sângelui. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu ne spune cum să valorificăm acest fruct: ”Portocala roșie conţine o substanţă colorată, numită antocian, substanţă apreciată pentru efectul ei mai amar decât al confratelui de culoare portocalie. Leacul se prepară astfel: Se pun la macerat 4-5 cm de coajă în 250 ml apă. A doua zi, se mănâncă această coajă; cine dorește poate să fiarbă acest înveliș exterior al fructului, ca în exemplul de mai sus, după care poate să adauge o linguriţă de miere. Se consumă coaja, un remediu pentru obezitate și pentru constipaţie; totodată, „medicamentul-” coajă mărește rezistenţa la efort; în final, se bea sucul rămas". Mandarinele au efecte sedative Mandarinele contribuie la întărirea sistemului imunitar. Datorită procentului mare de brom, mandarina are proprietăţi sedative combătând insomniile. De asemenea, ele conţin o cantitate mare de beta-caroten, precursorul vitaminei A; așa se explică și culoarea portocalie, asemănătoare morcovului. Totodată, în compoziţia delicioaselor mandarine se regăsesc și multe alte vitamine, cum ar fi vitamina C, complexul B, vitaminele E și K, dar și minerale esenţiale pentru menţinerea stării noastre de sănătate: calciu, fosfor, fier. Lista substanţelor active din compoziţia mandarinelor se poate completa cu fibre și proteine, deosebit de utile în digestie. Pro mandarinele – leacuri cu bun gust Cine consumă cel puţin o mandarină pe zi, se poate bucura de o mulţime de beneficii, spun nutriţioniștii: mandarinele îmbunătăţesc vederea, scad concentraţia colesterolului “rău” din sânge, întăresc sistemul imunitar și cresc pofta de mâncare a copiilor mofturoși în perioada de creștere; în același timp, mandarinele sunt indicate în curele de slăbire pentru că intensifică arderile, au puţine calorii și dau senzaţia de saţietate. Nu în ultimul rând, aromatele citrice cresc rezistenţa împotriva infecţiilor, au proprietăţi antioxidante, detoxifiante și anticancerigene. Grepfrutul dinamizează digestia Fiecare soi de grapefruit - roz, roșu și galben - conţine multă vitamina C. Din această cauză, terapeuţii recomandă să fie consumat zilnic, mai ales în sezonul rece. Multă vreme s-a crezut că este un soi de pomelo. Mai mult, francezii îi spun chiar pomelo. Spre deosebire de alte citrice, grepfrutul, numit și fructul raiului, conţine o enzimă care dinamizează digestia. Este un aliment esenţial în curele de slăbire, fiind sărac în calorii. Intern, grapefrutul menţine sănătatea gingiilor, previne inflamarea acestora, previne, de asemenea, bolile tubului digestiv, constipaţia, oboseala, herpesul, scade nivelul glicemiei, reducând riscul infactului miocardic. Kiwi, tonic pentru sistemul nervos Kiwi este un alt campion al vitalităţii, bogat în vitamină C. Dacă bem suc de de kiwi reușim să ne curăţăm arterele, prevenind astfel apariţia aretoamelor-grăsimi instalate pe artere, spun specialiștii. O cură cu suc de.Kiwi (un pahar de 100 ml pe zi) lasă senzaţia de saţietate , ajutând astfel în curele de slăbire. În plus, sucul fructului cu aromă inconfundabilă, contribuie și la normalizarea acidului gastric în stomac, la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale. Cei marcaţi de stres trebuie să bea zilnic un pahar cu suc de kiwi. În scurt timp, ei vor descoperi efectele tonice ale acestei licori asupra sistemului nervos. Sucurile fructelor exotice, atât de bogate în Vitamina C și în minerale, în mod cert, măresc rezistenţa organismului noastru la bolile infecţioase. In sezonul rece, ele au puterea să ţină la respect virozele , prevenind complicaţiile respiratorii. Pomelo crește rezistenţa organismului Acest fruct, cel mai mare din familia citricelor, este degustat din plăcere sau din curiozitate de mulţi români. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie și nutriţie, apreciază că fructul este bogat în vitamina C care nu se depreciază timp de mai multe săptămâni de la data recoltării. Aportul vitaminei C contribuie la buna funcţionare a sistemului imunitar,distruge radicalii liberi și influenţează asimilarea calciului în organism. Pomelo mai conţine vitaminele B3, B5, PP, alături de minerale esenţiale cum ar fi: calciu, magneziu, potasiu și alte minerale. Sucul de pomelo se remarcă prin numeroase proprietăţi terapeutice: scade colesterolul „rău”,stimulează sistemul imunitar, este tonic, antiseptic, contribuie la absorţia fierului în organism, combate infecţiile virale și bacteriene, vindecă rănile și escarele, participă la detoxifierea organismului, reduce riscul apariţiei cataractei și încetinește procesul de îmbătrânire. Pomelo este recomandat în curele de slăbire pentru că 100 g miez proaspăt are doar 42 de calorii. O băutură revigorantă, la îndemâna noastră Tonicul voinicului Ingrediente: 200 ml suc pomelo, 5 linguriţe de miere, 200 ml infuzie de busuioc. Mod de administrare: Preparăm infuzia dintr-o linguriţă rasă de busuioc și dintr-o cană de apă. Lăsăm ceaiul să se răcească și-l strecurăm. Apoi, amestecăm toate ingredientele. Tonicul se consumă în următoarele 3 ore și terapia se repetă de 4 ori pe săptămână. |
Autor: Click Sursa: www.click.ro Miercuri, 19 Decembrie 2012 |
miercuri, 19 decembrie 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu