ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 14 decembrie 2012

Cei 4 mari dusmani ai aparatului urinar


Cei 4 mari dusmani ai aparatului urinar
Diagnosticarea precoce poate creste sansele de supravietuire, contribuind semnificativ la reducerea ratelor de mortalitate din cauza cancerului.

DESPRE CANCERUL UROLOGIC
Exista 4 tipuri principale de cancer urologic: cancerul de prostata, cancerul de vezica, cancerul renal si cancerul testicular.

CANCERUL DE PROSTATA
• Unul din sase barbati dezvolta cancer de prostata pe durata vietii. Dupa cancerul pulmonar, acest tip de cancer reprezinta a doua cauza majora a deceselor provocate de cancer. Peste 65% din cancerele de prostata sunt diagnosticate la barbati sub 65 de ani. Printre factorii de risc cunoscuti se numara varsta, istoricul familial si rasa, insa nu trebuie uitati nici alti factori importanti, precum o alimentatie bogata in grasimi saturate si aport caloric ridicat sau obezitatea.
CANCERUL DE VEZICA URINARA
• Cancerul de vezica isi are in general originea in celulele care captusesc suprafata interioara a vezicii, aflata in contact direct cu urina. Din punctul de vedere al incidentei cancerelor urologice, acest tip de cancer se claseaza pe locul doi, dupa cancerul de prostata si este de 2-3 ori mai frecvent la barbati decat la femei. Desi apare la persoane cu varsta de minim 60 de ani, se intampla ca si persoanele mai tinere sa dezvolte acest tip de cancer, mai ales fumatorii peste 40 de ani, care trebuie investigati amanuntit si din timp.
CANCERUL RENAL
• Cancerul renal se poate raspandi aproape oriunde in organism. Din punctul de vedere al incidentei, se claseaza pe locul trei in randul cancerelor urologice la adulti. In general, acest tip de cancer apare la varste de peste 50 de ani, fiind mai comun la barbati decat la femei. Marea majoritate a cazurilor (>95% ) apar spontan. Factorii de risc includ fumatul, obezitatea si hipertensiunea.
CANCERUL TESTICULAR
• Cancerul testicular este cel mai frecvent tip de cancer la barbatii cu varsta cuprinsa intre 15 si 35 de ani, fiind rar intalnit la barbatii peste 60 de ani si copiii mai mici. Daca este depistat intr-un stadiu precoce, acest tip de cancer poate fi tratat, cu tratament corespunzator. Simptomele principale includ formatiuni sau durere la nivelul testiculelor.
“Diagnosticarea precoce poate creste sansele de supravietuire, contribuind semnificativ la reducerea ratelor de mortalitate din cauza cancerului. Vizitele regulate la medic, accesul facil la ingrijirile medicale si educatia pacientilor sunt critice pentru depistarea timpurie si planificarea din timp a terapiilor adecvate pentru prevenirea progresiei acestor tipuri de cancer”, explica Cemil Uygur, Prof. Dr. in Urologie la Anadolu Medical Center.
Sursa: Healthy

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu