ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 28 decembrie 2012

Ceașca de sănătate: Pelinul, un remediu pentru 50 de boli
Ceașca de sănătate: Pelinul, un remediu pentru 50 de boli
Preparatele cu efecte medicinale din pelin-infuzie, pulbere, vin, lichior, sirop, tinctură- sunt eficiente în afecţiuni precum edeme renale, anorexie, gastrită hipoacidă, hemoroizi, răni cu dificultăţi de vindecare.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie și nutriţie, recomandă pelinul pentru acţiunea sa complexă asupra căilor gastro-intestinale:" Infuzia de pelin face curăţenie generală pe acest sector, distruge inclusiv viermii intestinali, tratează diabetul și are calităţi depurative.
Mai mult, preparatele din pelin, pe lângă faptul că sunt tonice amare, revitalizante gastrice și intestinale, acestea stimulează anumite zone de pe creier și sunt apreciate ca tonice cerebrale. De asemenea, în cazul bolnavilor de ciroză, tratamentul cu pulbere de pelin, administrat sublingual, de trei ori pe zi, timp de 21 de zile, ajută la eliminarea lichidului. În plus, pelinul are efect antibiotic faţă de Stafilococul auriu".
Pelinul- Amăreala care vindecă
În satele de câmpie, întâlnim pelinul la tot pasul. În zilele caniculare, planta răspândește o aromă puternică, dulce-amăruie și ameţitoare. Nu-l afectează căldura și nici soarele puternic; dimpotrivă, se pare că arșiţa verii îi priește foarte bine; pelinul nu este foarte pretenţios : nu are nevoie de multă apă și nici de un anumit sol. În medicina populară românească, pelinul se numără printre plantele privilegiate, fiind apreciată ca o plantă magică, de simbol solar: planta alungă spiritele rele având, totodată, un efect detoxifiant, deoarece curăţă organismul de toxine și-l revigorează.
Fitoterapeuţii apreciază că pelinul este cel mai puternic tonic amar din ţara noastră. Efectele terapeutice deosebite ale pelinului se datorează substanţelor active din compoziţie: minerale (calciu, fier, fosfor), acid ascorbic, vitamina B6 și principiilor amare- uleiul eteric pe care-l conţine. În industrie, planta este folosită la prepararea vinului, a vermutului și a lichiorului .
"Totuși, folosit în exces, pelinul are efecte negative asupra stării de sănătate: este toxic, stimulează agitaţia, halucinaţiile și pierderea cunoștinţei. În același timp, abuzul de băuturi preparate din pelin are efecte dramatice asupra memoriei și a psihicului, dând tulburari psihice și pierderea memoriei, ne spune fitoterapeutul Eugen Giurgiu. .
Reţetele săptămânii
Tinctura
Cum se prepară
Într-un borcan cu filet se pun cincisprezece linguri de pulbere de pelin, peste care se adaugă două pahare (400 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic și ingredientele se lasă să se macereze vreme de două săptămâni, după care se filtrează. Apoi, tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare.

Cum se administrează
Din acest remediu se administrează câte 50 de picaturi diluate în puţină apă, de patru ori pe zi, deoarece stimulează digestia. În amestec cu tinctura de chimen , în părţi egale, se administrează câte 4 linguriţe la orele: 8,12, 16,22. Cura durează timp de 21 de zile, în cazul copiilor care se concentrează foarte greu, având și probleme de memorare. După o pauză de 14 zile, cura se poate repeta. .
Vinul de pelin
Cum se prepară
Într-un litru de vin natural alb se pun zece tulpini proaspete de pelin, zdrobite în prealabil. Ingredientele se lasă să se macereze vreme de trei săptămâni, după care licoarea obţinută se strecoară.
Cum se administrează
Se iau 1-3 linguri din acest vin, înainte sau după masă. Acest remediu stimulează activitatea tubului digestiv, combate balonarea și indigestia. Terapia trebuie urmată vreme de trei săptămâni.
Siropul de pelin
Decenii de-a rândul, siropul de pelin era folosit de către călugării benedictini ca un panaceu, recomandat în tratamentul problemelor digestive și pentru eliminarea toxinelor.
Cum se prepară
Într-un borcan de 400 ml, se pun 15 linguri de frunze proaspete de le pelin, tăiate mărunt. Deasupra se toarnă miere, până când se umple borcanul. Se astupă borcanul cu un capac, apoi se lasă la macerat vreme de o lună. Se obţine un sirop vâscos, amărui și aromat, cu efecte tonice, digestive, carminative (reduce balonarea)și laxative.
Cum se administrează
Copiilor mofturoși la mâncare li se recomandă câte o linguriţă de sirop, cu 15 minute înainte de fiecare masă, deoarece stimulează pofta de mâncare. .
Infuzia combinată
Cum se prepară
Se pun la macerat 4 linguri de pelin mărunţit într-o jumătate de litru de apă. După 10 ore, se filtrează. Infuzia obţinută prin macerare la rece se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe tot într-o jumătate de litru de apă, vreme de cinci minute. Licoarea se lasă să se răcească și se filtrează. În final, se amestecă cele doua extracte, obţinându-se aproximativ un litru de infuzie combinată, care se folosește extern, sub formă de comprese și de spălături.
Cum se administrează
Lichiorul de pelin
Cum se prepară :
Ingrediente: 3 linguri de plantă uscată, un kilogram de zahăr, sucul și coaja unei lămâi, 30o ml de ţuică de secară și un litru de apă.
Preparare: Se face o infuzie din apă și pelin și se strecoară.Apoi se adaugă zahărul sucul și coaja de lămâie și se fierbe 15 minute. Când se mai răcește se adaugă ţuica.
Cum se administrează
Se administrează câte cinci linguriţe pe zi în orice afecţiune digestivă.

Autor: Click
Sursa: www.click.ro  Miercuri, 26 Decembrie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu