ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 21 octombrie 2012

Top alimente bogate in antioxidanti

Top alimente bogate in antioxidanti

March 15, 2012
tarate sumac
In toate revistele de femei, la sectiunea sanatate, gasesti frecvent cate un articol care “demonstreaza” beneficiile unor alimente cum ar fi cafeaua sau vinul. Aceste guilty pleasures sunt ridicate la rang de medicament pentru ca au multi antioxidanti. Mai jos am atasat o lista de alimente, impreuna cu valoarea antioxidantilor lor, ce demonstreaza factual care sunt de fapt alimentelele cele mai benefice din prisma aportului de antioxidanti. Lista de valori, numite si valori pe scara ORAC, a fost preluata de pe http://www.oracvalues.com/.
Uite unde e ceaiul verde, cafeaua, vinul rosu sau goji berry? In top? Nu sunt asa de sus cum te asteptai. Media promoveaza ce vrea si ce-i place ca sanatos. Ii intereseaza sa-si vanda cafeaua si vinul nu taratele de sumac. Pana la urma cine a mai auzit de sumac??!!
Observand lista de mai jos m-am intrebat de ce alimentul uscat are indice mai mare decat cel proaspat? Am cautat pe net dar nu am gasit nimic. Astept indicii.

Teoria, tradusa din wikipedia pentru cei interesati de explicatiile tehnice:
Macese

Un antioxidant este o molecula capabila de a inhiba oxidarea altor molecule. Oxidarea este o reactie chimica care transferă electroni sau hidrogen de la o substanţă la un agent de oxidare. Reactiile de oxidare pot produce radicali liberi. La randul lor, acesti radicali pot incepe reactii în lant. In cazul in care reactia in lant apare intr-o celula, aceasta poate provoca leziuni sau moarte celulei. Antioxidantii opresc aceste reactii prin inlaturarea radicalilor liberi intermediari, si inhiba alte reacţii de oxidare.
Desi reactiile de oxidare sunt esentiale pentru viata, ele pot fi, de asemenea, daunatoare. Nivelul scazut de antioxidanti, sau inhibarea enzimelor antioxidante, provoca stres oxidativ si poate deteriora sau distruge celulele.
Stresul oxidativ pare a fi o parte importanta a multor boli umane si prin urmare utilizarea de antioxidanti in farmacologie este studiata intens, in special în tratamente pentru bolile neurodegenerative şi pentru accidente vasculare cerebrale. Mai mult, stresul oxidativ este atat cauza cat si o consecinta a bolii.
Pe scurt antioxidantii sunt buni, radicalii liberi sunt rai.
Aliment Valoare ORAC
Tarate neprelucrate de sumac 312,400
Pudra de cuisoare 290,283
Tarate de sorg bogate in tanin 240,000
Oregano uscat 175,295
Rozmarin uscat 165,280
Cimbru uscat 157,380
Pudra de scortisoara 131,420
Pudra de curcuma 127,068
Boabe de vanilie uscate 122,400
Pudra de salvie 119,929
Piper szechuan uscat 118,400
Acai – pulpa, coaja, pudra 102,700
Tarate negre de sorg 100,800
Macese 96,150
Sumac brut 86,800
Patrunjel uscat 73,670
Tarate de sorg rosu 71,000
Pudra de nucsoara 69,640
Busuioc uscat 61,063
Pudra de cacao 55,653
Seminte de chimion 50 372
Ciocolata de menaj, neindulcita 49 944
Pudra de curry 48 504
Sorg bogat in tanin 45 400
Piper alb 40 700
Pudra olandez de ciocolata 40 200
Pudra de ghimbir 39 041
Piper negru 34 053
Salvie proaspata 32 004
Seminte de mustar galbene 29 257
Cimbru proaspat 27 426
Maghiran 27 297
Tarate de orez neprelucrat 24 287
Pudra de chili 23 636
Paprika 21 932
Boabe de sorg negru 21 900
Ciocolata neagra 20 816
Piper rosu sau cayenne 19 671
Zmeura neagra 19 220
Ciocolata putin indulcita 18 053
Nuci pecan 17 940
Boabele de chokeberry crude 16 062
Tarhon proaspat 15 542
Ghimbir crud 14 840
Boabe de soc 14 697
Boabe de sorg rosu 14 000
Menta 13 978
Oregano proaspat 13 970
Nuci 13 541
Suc de zmeura neagra 10 460
Struguri albi fara seminte 10 450
Alune de padure 9 645
Afine salbatice crude 9 621
Pere uscate 9 496
Boabe proaspete de cimbru 9 465
Anghinare fierte 9 416
Merisor crud 9 090
Boabe de fasole rosie crude 8 606
Boabe de fasole neagra crude 8 494
Boabe de fasole roz crude 8 320
Prune uscate negatite 8 059
Fasole pinto cruda 8 033
Coacaze negre 7 957
Fistic 7 675
Fistic 7 675
Prune cu coaja, crude 7 581
Agave uscat 7 524
Agave uscat 7 524
Ciocolata cu lapte 7 519
Linte 7 282
Mere uscate 6 681
Pudra de usturoi 6 681
Anghinare crude 6 552
Anghinare crude 6 552
Tarate de sorg alb 6 552
Piersici 6 257
Prune 6 100
Lamaita 5 997
Mure 5 905
Usturoi 5 708
Soia crud 5 409
Frunze proaspete de coriandru 5 141
Zmeura 5 065
Busuioc proaspat 4 805
Afine 4 669
Vin rosu de masa Cabernet Sauvignon 4 523
Rodii 4 479
Migdale 4 454
Marar 4 392
Fasole pestrita 4 343
Capsuni 4 302
Pudra de ceapa 4 289
Mar rosu cu coaja 4 275
Piersici uscate 4 222
Stafide albe 4 188
Mere verzi 3 898
Curmale deglet noor 3 895
Cirese 3 747
Cirese 3 747
Vin rosu 3 607
Unt de arahide 3 432
Stafide fara samburi 3 406
Coacaze rosii 3 387
Smochine crude 3 383
Agrise 3 332
Goji berry crude 3 290
Caise uscate 3 234
Alune crude 3 166
Varza rosie fiarta 3 145
Alune crude 3 166
Broccoli rapini crud 3 083
Agave gatit 3 074
Mere crude cu coaja 3 049
Mere bot de iepure fara coaja 2 936
Mere ionatan 2 828
Cardamom 2 764
Suc de rodii imbuteliat 2 681
Vin rosu de masa Merlot 2 670
Mere golden cu coaja 2 670
Mere decojite 2 670
Guava 2 550
Mangustan 2 510
Varza rosie 2 496
Salata creata 2 426
Struguri concord 2 389
Curmale medjool 2 387
Suc de cirese negre 2 370
Fulgi de porumb 2 359
Suc de coacaza 2,359
Ovaz 2,308
Granola cu smochine 2,294
Sparanghel 2,252
Fasole neagra fiarta 2,249
Pere 2,201
Sorg alb 2,200
Germeni de ridiche 2,184
Brocoli fiert 2,160
Cartof dulce copt in coaja 2,115
Paine integrala 2,104
Portocale 2,103
Arpagic 2,094
Conopida mov 2,084
Varza creata fiarta 2,050
Suc de prune 2,036
Guava rosu 1,990
Piure de mere 1,965
Caju crud 1,948
Lista ramane deschisa, voi mai completa
Be Sociable, Share!
sursa;  http://www.maibinefructe.ro/top-alimente-bogate-antioxidanti/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu