Prunele – 8 beneficii surprinzatoare pentru sănătate
Beneficiile prunelor asupra sanatatii
Previn ateroscleroza si scad colesterolul
Avand un continut ridicat in antioxidanti, prunele lupta impotriva stresului oxidativ, inhiband evolutia aterosclerozei (boala manifestata prin depunerea grasimilor in peretii vaselor mari).
De asemenea, consumul saptamanal de prune in sezonul lor ajuta la scaderea „colesterolului rau” si la mentinerea sanatatii inimii.
Prunele combat anemia
Mecanismul prin care prunele combat anemia si previn reaparitia acesteia nu sunt legate de un continut ridicat in fier al acestor fructe.
Prunele au un continut bogat in vitamina C, o vitamina cu roluri complexe si vitale. Vitamina C nu joaca doar rol antioxidant, ci intervine si in procesele de refacere a structurilor conjunctive (fibre de colagen) mentinand sanatatea tesuturilor si fermitatea pielii.
Vitamina C intervine si in absorbtia fierului la nivelul organelor digestive, jucand astfel un rol indirect in preventia si tratarea anemiei feriprive. In lipsa vitaminei C fierul se absoarbe mai greu pentru ca aceasta vitamina stimuleaza schimbarea valentei fierului in mediul acid al sucului gastric.
Prunele trateaza constipatia
Tot mai multe persoane sufera de constipatie, aceasta patologie avand numerosi factori favorizanti cu care omul modern se intalneste frecvent: sedentarismul, alimentatia saraca in fructe si legume crude, consumul predominant de carne, lipsa sportului etc.
Consumul de prune (proaspete sau uscate) ajuta in prevenirea si tratarea constipatiei. Daca suferi de aceasta patologie este recomandata o masa de prune la 2-3 zile, de preferabil dupa-amiaza.
Rol antioxidant
Coaja prunelor are un continut ridicat in resveratrol – cel mai puternic antioxidant din natura. Aceasta substanta joaca totodata si rol de pigment, conferind culoarea mov a vegetalelor in continutul carora se gaseste: afine, struguri negri, vinete, fructe de padure etc.
Antioxidantii joaca multiple roluri in organism, fiind implicati in procesele de mentinere a tineretii, de protectie cardiovasculara si cerebrala, de reducere a stresului oxidativ, de detoxifiere.
Prunele previn diabetul
Diabetul reprezinta o reala amenintare in zilele noastre, incidenta acestei boli fiind din ce in ce mai mare. Diabetul se caracterizeaza prin tulburari ale metabolismului glucozei si variatiile acesteia in sange.
Desi au un continut moderat de glucide, prunele proaspete prezinta proprietati de reglare a glicemiei. Aceste fructe previn aparitia diabetului prin stimularea metabolismului glucidic. Atragem atentia asupra consumului de prune uscate, acestea nefiind recomandate persoanelor care sufera deja de diabet (din cauza concentratiei ridicate de glucide pe care prunele uscate le contin si a pierderii proprietatilor active prin deshidratare).
Prunele stimuleaza imunitatea
Prin continutul bogat in vitamine, minerale si antioxidanti, prunele stimuleaza imunitatea si protejeaza organismul in fata infectiilor.
Afectiunile aparatului respirator sunt frecvente toamna, iar consumul de prune ajuta la prevenirea infectiilor de tract respirator si a astmului bronsic.
Stimuleaza memoria
Functiile cerebrale sunt favorizate de concentratia normala a glucozei in sange, glucoza fiind „combustibilul” creierului. In concentratii prea mari sau prea mici glucoza poate avea efecte negative asupra creierului.
Totodata vitaminele din complexul B joaca un rol important in mentinerea integritatii membranelor celulelor nervoase.
Prunele intervin in reglarea glicemiei si au un continut ridicat de vitamine din complexul B, avand astfel proprietati de protectie cerebrala si stimulare a memoriei.
Mentin sanatatea ochilor
Studii din ultimul deceniu publicate in „Arhivele de Oftalmologie” si in alte reviste medicale din lumea intreaga, dovedesc beneficiile consumului de fructe in preventia degenerescentei maculare.
Prunele sunt bogate in vitamine care protejeaza ochii: betacaroten (precursorul vitaminei A), vitamina E (previne cataracta si glaucomul), vitamina C. In mod surprinzator legumele crude nu prezinta un efect atat de important in preventia degenerescentei maculare – concluzie precizata in studii oftalmologice.
Contraindicatiile consumului de prune:
■In boala diareica acuta sau cronica – nu este recomandat consumul de prune (proaspete sau uscate);
■In litiaza renala (pietre la rinichi) – nu este recomandat consumul de prune uscate;
■In diabet zaharat – nu sunt recomandate prunele uscate.
Sursa: Healthy
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu