ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 19 octombrie 2012

Ceașca de sănătate / Merișorul este doctorul rinichilor

 Ceașca de sănătate / Merișorul este doctorul rinichilor
Ceașca de sănătate / Merișorul este  doctorul rinichilor
Și în luna octombrie , pe pajiștile alpine, întâlnești merișorul sau coacăzul de munte, cum îi mai spun localnicii din aceste zone . Pentru farmacia casei, poţi aduna frunze și rămurele proaspete , pentru că acest arbust își păstrează mereu frunzele verzi. Mai mult, planta este foarte rezistentă la temperaturi scăzute și la vânturi puternice , dar substanţele bioactive din compoziţia sa îl ajută să-și păstreze vigoarea și calităţile vindecătoare.
Ceaiul de merișor este numit de specialiști, pe bună dreptate, „doctorul rinichilor". Fructele de merișor au acţiune diuretică, antiinflamatoare și sunt un dezinfectant urinar foarte eficient. Frunzele plantei conţin o serie de substanţe active: taninuri, catechine (care au o însemnată acţiune antimicrobiană și antibacteriană), flavonoide și antocianidine ( recunoscute pentru efectul antioxidant). În compoziţia fructelor întâlnim provitamina A, vitaminele C, B1, B2, zaharuri, minerale și acizi organici. Tot în fructele de merișor s-a identificat și resveratrolul-un antioxidant cu o putere de 50 de ori mai mare decât vitamina E și de 20 de ori mai puternică decât vitamina C.
 

De asemenea, merișoarele sunt bogate în benzoaţi și, de aceea, calităţile lor conservante sunt remarcabile . Benzoatul de sodiu din compoziţia fructelor nu are efecte toxice, precum aditivul alimentar- benzoatul de sodiu. Ca dovadă, sucul de merișor nu se alterează vreme de câteva luni, dacă este păstrat la o temperatură de 16-18 grade.
 

De ajutorul merișorului pot beneficia și bolnavii de Alzheimer.
Datorită efectul diuretic și de eliminare a acidului uric din sânge, terapia cu merișor este indicată și în cazul bolnavilor de gută; iar dacă merișorul este asociat în curele cu ienuper, efectul este remarcabil", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie și nutriţie.
 

Studiile știinţifice recente au dovedit și alte efecte terapeutice extraordinare ale plantei în cazul infecţiilor respiratorii (bronșite, laringite și tuse), în infecţiile parazitare sau digestive, în infecţiile bucale , dar și în afecţiunile urinare recidivante. Pentru bărbaţii, preparatele cu merișor acţionează ca un anticoncepţional; de aceea, extractele de acest fel pot fi folosite doar de bărbaţii care nu doresc să aibă copii. .
Reţetele săptămânii
Infuzia de merișor: Se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată, care se infuzează în 250 ml de apă. Specialiștii recomandă să se consume câte trei căni pe zi din această infuzie, în ameliorarea tusei sau împotriva paraziţilor intestinali.
Tinctura de merișoare: Pentru preparare, avem nevoie de 50 grame de plantă care se macerează, timp de 15 zile, în 250 ml rachiu de secară. Licoarea se strecoară și se păstrează la rece. Zilnic, se administrează câte o linguriţă de tinctură diluată în 250 ml de apă, la indicaţia terapeutului.
Decotul de merișor: Acesta se obţine dintr-o linguriţă de frunze la o cană cu 250 ml de apă. Se recomandă câte două căni de decoct pe zi, timp de 15 zile, în cazul infecţiilor bucale, digestive, respiratorii și urinare. Prudenţă! Decoctul de merișor nu se recomandă în timpul sarcinii.
 


Autor: Click
Sursa: www.click.ro  Miercuri, 17 Octombrie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu