Consumul moderat de vin ar putea contribui la menţinerea siluetei!
De-a lungul timpului, alcoolul a fost considerat
de către nutriţionişti drept o sursă de calorii „goale”, adică ce nu
conţin nutrienţi utile corpului, fiind considerat unul dintre factorii
ce influenţează creşterea în greutate. Recent, însă, un studiu efectuat
în Spania arată că persoanele care consumă vin în cantităţi moderate se
îngraşă mai puţin decât populaţia generală.
Obezitatea este considerată drept un factor de risc important ce
conduce la o serie de boli cronice, iar oamenii de ştiinţă caută noi căi
de a preveni această epidemie. În ultimele 4 decenii, consumul de
alcool în ţările dezvoltate s-a dublat, iar un studiu publicat recent în
SUA arată că două treimi dintre americani sunt supraponderali sau
obezi.
Momentan, cercetătorii nu au descoperit dacă alcoolul influenţează în
mod direct obezitatea, însă studiul efectuat de cercetătorii spanioli
sugerează că da. Un gram de alcool este echivalentul a 7,1 kilocalorii,
având o densitate calorică ceva mai mică decât cea a grăsimilor, dar mai
mare decât cea a proteinelor şi a carbohidraţilor. Pentru majoritatea
oamenilor, alcoolul reprezintă o sursă suplimentară de calorii, alături
de mâncarea zilnică, lucru ce poate contribui la creşterea în greutate.
În cadrul studiului efectuat de oamenii de ştiinţă spanioli, s-a
observat că în cazul persoanelor care consumau bere sau tărie, alcoolul
contribuia la creşterea în greutate. Spre surprinderea
cercetătorilor, participanţii la studiu cu un consum moderat de vin (1-2
pahare pe zi) prezentau un ritm de îngrăşare mai mic decât al
populaţiei generale. În cazul celor care beau mai mult de 3
pahare de vin, influenţa alcoolului asupra creşterii în greutate era
similară cu cea observată la consumatorii de bere sau tărie.
Cercetătorii nu ştiu de ce persoanele cu un consum moderat de vin fac
excepţie de la regulă. "Este posibil ca băutorii de vin să aibă, în
general, o dietă mai sănătoasă", au speculat cercetătorii. Unii
oameni de ştiinţă sugerează că vinul roşu ajută anumite enzime să
producă un metabolism ridicat al celulelor din ţesutul adipos. Alţii
sugerează că resveratrolul, componentă a vinului, îngreunează
transformarea zaharurilor în grăsime. Cercetătorii spanioli afirmă că
numărul mare de antioxidanţi existenţi în vin ar putea reduce inflamaţia
asociată obezităţii.
Studiul a fost efectuat pe 9.318 persoane, fiind publicat în ediţia din august a jurnalului Nutrition.
În ciuda rezultatelor, oamenii de ştiinţă nu recomandă oamenilor să consume vin. "Dacă
beţi alcool, atunci cel mai bine este să beţi vin. Dar în niciun caz nu
recomandăm oamenilor să înceapă să bea vin pentru a-şi menţine silueta", a afirmat Carmen Sayon-Orea, conducătorul studiului.
Sursa: Wine Spectator
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu