Roşiile: gustoase, hrănitoare şi cu puţine calorii
9 iunie 2012, 20:02 |
Autor: 902 afişări
|
Tarabele din pieţe s-au înroşit sub
asediul tomatelor. Cele româneşti, deocamdată de solar, deşi cartoanele
vânzătorilor le anunţă ca fiind „de grădină“. Ce ar trebui să ştii
despre ele?
Sunt o sursă de antioxidanţi valoroşi, de
fibre, de vitamine şi de minerale. De asemenea, au un conţinut mic de
grăsimi şi aduc organismului foarte puţine calorii (18 calorii la 100
g). Toate aceste calităţi le fac ideale pentru consumul frecvent, dacă
sunt de calitate.
„Există roşii care, prin aspectul lor, ar trebui să ne facă să
suspectăm faptul că au fost tratate cu fitohormoni. Astfel de sortimente
pot fi şi cele cu moţ, care nu arată întotdeauna aşa pentru că acestea
sunt caracteristicile soiului. Este păcat că s-a renunţat la soiurile
vechi, cum este şi cel numit Inimă de bou, care aveau calităţi
nutriţionale de excepţie. Roşiile pe care le găsim în pieţe provin din
hibrizi creaţi special pentru a obţine producţii mari şi pentru a
rezista mult timp", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul
Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Crude, fierte sau la grill, la fel de bune
Roşia ocupă locul doi, după cartof, între legumele utilizate în
bucătărie (n.r. - este privită ca o legumă, deşi botanic vorbind, este
un fruct).
Popularitatea sa culinară este perfect de înţeles dacă ne gândim la
nenumăratele sale calităţi nutriţionale, dar mai ales la potrivirea
perfectă într-o gamă variată de feluri de mâncare. Practic, datorită
gustului dulce-acrişor, roşiile pot fi combinate aproape cu orice.
„Roşiile se pretează la orice mod de preparare: supe, ciorbe,
salate, ghiveciuri, la grill, pentru că nu-şi pierd calităţile
nutriţionale. Dimpotrivă, licopenul, un antioxidant ce se găseşte în
coaja lor, devine mai biodisponibil prin fierbere. De aceea, coaja
roşiilor nu trebuie îndepărtată când gătim.
Dacă roşiile respective au fost tratate, îndepărtându-le coaja nu
vom mânca o mâncare mai puţin poluată", spune prof. dr. Mencinicopschi.
Ne protejează organismul de cancer
Există studii care demonstrează că antioxidanţii din roşii
(licopenul, carotenoizii şi zeaxantinul) combat mai multe tipuri de
cancer, printre care cel de colon, de prostată, de sân, pulmonar şi
pancreatic.
Licopenul, în mod particular, găsit în concentraţii mai mari în
roşiile cu culoare intensă, are proprietatea de a proteja celulele de
acţiunea nocivă a ultravioletelor şi, implicit, de cancerul de piele.
"O legumă cultivată afară are altă valoare nutriţională şi
biologică. Totuşi, este mai bine să mâncăm legume de solar decât să nu
mâncăm deloc."
prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
sursa; adevarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu