ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 1 iulie 2012

Roşiile: gustoase, hrănitoare şi cu puţine calorii

Roşiile: gustoase, hrănitoare şi cu puţine calorii

9 iunie 2012, 20:02 |  Autor: Ana-Maria Niţă | 902 afişări
Roşiile sunt o sursă bună de vitamina C
Foto: shutterstock

Roşiile sunt o sursă bună de vitamina C

Tarabele din pieţe s-au înroşit sub asediul tomatelor. Cele româneşti, deocamdată de solar, deşi cartoanele vânzătorilor le anunţă ca fiind „de grădină“. Ce ar trebui să ştii despre ele?
Sunt o sursă de antioxidanţi valoroşi, de fibre, de vitamine şi de minerale. De asemenea, au un conţinut mic de grăsimi şi aduc organismului foarte puţine calorii (18 calorii la 100 g). Toate aceste calităţi le fac ideale pentru consumul frecvent, dacă sunt de calitate.
„Există roşii care, prin aspectul lor, ar trebui să ne facă să suspectăm faptul că au fost tratate cu fitohormoni. Astfel de sortimente pot fi şi cele cu moţ, care nu arată întotdeauna aşa pentru că acestea sunt caracteristicile soiului. Este păcat că s-a renunţat la soiurile vechi, cum este şi cel numit Inimă de bou, care aveau calităţi nutriţionale de excepţie. Roşiile pe care le găsim în pieţe provin din hibrizi creaţi special pentru a obţine producţii mari şi pentru a rezista mult timp",  spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Crude, fierte sau la grill, la fel de bune
Roşia ocupă locul doi, după cartof, între legumele utilizate în bucătărie (n.r. - este privită ca o legumă, deşi botanic vorbind, este un fruct).
Popularitatea sa culinară este perfect de înţeles dacă ne gândim la nenumăratele sale calităţi nutriţionale, dar mai ales la potrivirea perfectă într-o gamă variată de feluri de mâncare. Practic, datorită gustului dulce-acrişor, roşiile pot fi combinate aproape cu orice.
„Roşiile se pretează la orice mod de preparare: supe, ciorbe, salate, ghiveciuri, la grill, pentru că nu-şi pierd calităţile nutriţionale. Dimpotrivă, licopenul, un antioxidant ce se găseşte în coaja lor, devine mai biodisponibil prin fierbere. De aceea, coaja roşiilor nu trebuie îndepărtată când gătim.
Dacă roşiile respective au fost tratate, îndepărtându-le coaja nu vom mânca o mâncare mai puţin poluată", spune prof. dr. Mencinicopschi.
Ne protejează organismul de cancer
Există studii care demonstrează că antioxidanţii din roşii (licopenul, carotenoizii şi zeaxantinul) combat mai multe tipuri de cancer, printre care cel de colon, de prostată, de sân, pulmonar şi pancreatic.
Licopenul, în mod particular, găsit în concentraţii mai mari în roşiile cu culoare intensă, are proprietatea de a proteja celulele de acţiunea nocivă a ultravioletelor şi, implicit, de cancerul de piele.
"O legumă cultivată afară are altă valoare nutriţională şi biologică. Totuşi, este mai bine să mâncăm legume de solar decât să nu mâncăm deloc."
prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
sursa; adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu