ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 9 iunie 2012

La ce trebuie să fim atenţi când citim eticheta alimentelor

La ce trebuie să fim atenţi când citim eticheta alimentelor
La ce trebuie să fim atenţi când citim eticheta alimentelor
Știai că ingredientele sunt trecute pe etichetă în ordinea descrescătoare cantităţii lor? Sau că există E-uri care se ascund sub denumiri mai elaborate, astfel încât cumpărătorii să fie induși în eroare?
Ingredientele cu denumiri alambicate
Atât ingredientele conţinute, cât și aditivii (conservanţi, coloranţi, îndulcitori, acidifianţi, emulgatori, antioxidanţi, stabilizatori, stimulatori de arome) trebuie să fie menţionate pe etichetă în ordinea descrescătoare a cantităţii lor. Aditivii pot fi scriși fie sub forma codului alfanumeric european (ca E-uri), fie ca denumire chimică (de exemplu, caramel). Nu uita că nu toţi aditivii sunt nocivi! Astfel, există coloranţi naturali, precum cei obţinuţi din sfeclă roșie, din morcov sau din ardei roșu, dar și conservanţi consideraţi inofensivi, cum ar fi acidul benzoic și acidul sorbic.
Valorile nutriţionale
Tipul de grăsimi, numărul caloriilor, valoarea colesterolului, cantitatea de sodiu, de fibre, de zaharuri, de proteine, de vitamine sau de minerale sunt alte elemente pe care trebuie să le urmărești pe etichetă, mai ales dacă ai probleme precum colesterol mărit, diabet sau hipertensiune arterială. În general, este specificat conţinutul de nutrienţi raportat la 100 g de produs sau la o porţie. Pentru anumite produse, sunt importante menţiuni precum procentul de grăsime (la lactate) sau dacă aceasta este obţinută prin hidrogenare.
Termenul de valabilitate
Este esenţială citirea datei la care expiră produsul alimentar. Refuză să cumperi alimentele care au trecut termenul de expirare și pe cele depozitate în condiţii inadecvate, care grăbesc procesul de alterare. Este bine să fii atent și la unele indicii care arată că produsul alimentar poate fi alterat. Astfel, de exemplu, la unele iaurturi, folia protectoare poate fi dezlipită sau umflată. De asemenea, nu cumpăra borcane cu bulion sau conserve care au capacul bombat, deoarece pot conţine o bacterie care dă botulism, boală cu complicaţii precum paralizia.
Alergenii
Dacă ai intoleranţă la gluten sau la lactoză, urmărește menţiunile în acest sens de pe produs, precum și pe cele legate de alte substanţe alergene, cum sunt soia, grâul, nucile sau susanul. De asemenea, urmărește dacă pe etichetă sunt trecute condiţiile de păstrare, de fabricaţie și de tratare chimică (dacă este cazul).


Autor: Click Sanatate
Sursa: www.clicksanatate.ro  Vineri, 8 Iunie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu