ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 26 iunie 2012

 Boli de vacanţă. Cum le poţi trata ad-hoc
Boli de vacanţă. Cum le poţi trata ad-hoc O simplă indigestie este de ajuns să pună punct celui mai frumos sejur. Igiena riguroasă, protecţia adecvată și o borsetă cu medicamente vă vor scuti de neplăceri.

Trecerea la un mediu nou și curiozitatea culinară poate transforma vacanţa într-un coșmar, mai ales dacă nu știm cum să ne protejăm.
Iată care sunt cel mai des întâlnite probleme și ce putem face pentru a le evita.
1 Răul de mișcare
"Apare datorită discre panţei dintre stimulii vizuali și vestibulari, adică simţul echilibrului", explică medicul de familie Călin Ciubotaru.
Dacă sunteţi dintre cei sensibili aflaţi că antivomitivele ajută și la răul de mișcare. De asemenea, puteţi evita neplăcerile dacă nu citiţi și dacă vă ţineţi departe de mâncărurile grele.
2 Diareea turistului
Este una dintre cele mai frecvente probleme care afectează circa 50% dintre turiști. "Noi avem o floră digestivă proprie, specifică mediului în care trăim, iar când ne întâlnim cu flora de acolo apar infecţiile intestinale".
Cea mai sigură metodă de a evita diareea este o igienă corespunzătoare. Mâncaţi alimente bine pregătite, spălaţi temeinic fructele și beţi doar apă îmbuteliată.
"O gură de whiskey sau votcă, după masă, ajută. Alcoolul are efect dezinfectatat și diminuează impactul", mai spune medicul.
3 Mușcăturile de insecte
Cei care călătoaresc în zonele tropicale sunt expuși unor pericole mai mari, cum ar fi malaria sau febra Dengue, ambele transmise prin mușcătura de ţânţar. Nu plecaţi fără să aveţi toate vaccinurile făcute, dar nici fără creme de protecţie. Hainele lungi vă vor proteja și ele de insecte.
4 Bolile venerice
În vacanţă, oamenii sunt lipsiţi de inhibiţii și sunt fermecaţi de ideea unei aventuri pe meleaguri necunoscute. Cu toate acestea, aveţi grijă ca, odată ce daţi hainele jos, să nu vă dezbrăcaţi și de raţiune.
Prezervativele sunt cea mai bună formă de protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală, precum hepatita B, sifilis sau HIV.
Ce conţine trusa de vacanţă
Orice plecare trebuie plănuită temeinic. Cei care știu că au rău de mașină sau avion trebuie să consulte un medic înainte de plecare. Antiemeticele (medicamente antivomitive) se eliberează doar pe bază de prescipţie.
Dacă alegeţi o destinaţie exotică ar fi bine să întrebaţi medicul care sunt riscurile pentru zona respectivă și, dacă este necesar, să vă vaccinaţi.
De asemenea, interesaţi-vă din timp în privinţa temperaturilor din ţara pe care vreţi să o vizitaţi și aflaţi care este prognoza meteo pentru perioada în care veţi fi acolo. Medicii spun că din bagaje nu ar trebui să lipsească :
    antitermice
    antiinflamatoare (ibuprofen, aspirină, paracetamol )
    cărbune medicinal
    o soluţie dezinfectantă (spirt, rivanol, apă oxigenată),
    pansamenete sterile și plasturi.

Autor: Evenimentul Zilei
Sursa: www.evz.ro  Marti, 26 Iunie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu