Spune ce mănânci, să-ţi spun cum trăiești / Dovlecelul, un izvor de nutrienţi |
Este un lucru dovedit de specialiști, că dovlecelul este o legumă de
sezon complexă, bogată în nutrienţi de calitate. Pulpa și mai ales coaja
legumei conţin concentraţii apreciabile de vitamine (A, B1, B3, B6, C)
și minerale (potasiu și fosfor în cantităţi mari).
Firește, cei care preferă o dietă bogată în dovlecei, și consumă în
mod constant câte o porţie sănătoasă de dovlecei (300 de grame), se pot
lăuda că starea lor de sănătate este foarte bună, deoarece, consumat
frecvent în diferite preparate, dovlecelul fortifică vasele de sânge și
previne apariţia bolilor cardiovasculare.
Bogată în fibre de calitate, în potasiu, apă și sărac în sodiu, leguma aceasta tolerată de consumatorii de orice vârstă, are proprietăţi diuretice. În plus, un meniu pe bază de dovlecei este de mare ajutor pentru persoanele care au probleme digestive, cardiace și renale. Pentru a beneficia de toţi nutrienţii de calitate, dovlecelul se consumă în stare crudă, cu coajă cu tot, adăugat în salate. „Trebuie să mai știţi că, aportul de luteină, alături de vitaminele A și C conţinute de dovlecei, tonifică organismul și contribuie la îmbunătăţirea vederii. Sucul proaspăt al legumei tratează constipaţia și lipsa de calciu. Magneziul din compoziţia dovlecelului ajută la buna asimilare a calciului în organism. Pentru a evita balonarea, persoanele care nu suportă preparatele crude de dovlecei, pot consuma dovleceii sub formă de piure sau la grătar. În același timp, dieta cu dovlecei poate fi de mare ajutor bolnavilor de diabet, de poliartrită și reumatism (datorită rolului antiinflamator și antimicrobian); de asemenea , această dietă stimulează digestia, prevenind declanșarea unor boli cronice, printre care cancerul de colon. Nu în ultimul rând, dovleceii au și efecte antiîmbătrânire, datorită conţinutului de antioxidanţi și de vitamine din complexul B", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie și nutriţie. Referitor la efectele terapeutice ale dovlecelului, un alt specialist, profesorul Walter Willet de la Universitatea Harvard , care s-a ocupat de studii privind factorii nutriţionali susceptibili să reducă epidemia de boli cronice: cancer, diabet și obezitate spunea: „Aflu că nutriţioniștii susţin că nu putem deveni obezi mâncând glucide. Este absurd! Putem deveni obezi cu un exces de calorii, pentru că majoritatea caloriilor alimentare provin din glucide, nu din grăsimi. Explozia de obezitate din Statele Unite se datorează faptului că oamenii sunt convinși că nu se pot îngrășa mâncând glucide. Oricum, dieta cu dovlecei este sănătoasă pentru oricine: pentru că îi salvează pe adepţii ei din capcana bolilor cronice". Reţeta săptămânii Dovlecei la cuptor cu carne și brânză Iată o reţetă delicioasă pentru week-end care conţine dovlecei Timp de preparare: 40 minute Calorii: 98 / porţia Ingrediente: 500 g carne de pasăre tocată, 3 dovlecei tăiaţi rondele, 4 căni de apă, 3 linguri de ceapă tocată, 200 g caș ras, 4 boabe de usturoi tocat mărunt, 3 roșii, 5 linguri de ulei de măsline, busuioc și cimbru-după gust. Preparare: Punem în cuptorul încins o cratiţă cu apă în care așezăm dovleceii, roșiile și condimentele. Separat , înăbușim carnea și ceapa. După 25 minute, adăugăm conţinutul din prima cratiţă, brânza și usturoiul. Mai lăsăm cratiţa în cuptorul încins, circa 10 minute. |
Autor: Click Sursa: www.click.ro Vineri, 29 Iunie 2012 |
vineri, 29 iunie 2012
Spune ce mănânci, să-ţi spun cum trăiești / Dovlecelul, un izvor de nutrienţi
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu