ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 30 iunie 2012

Alimentele care ne otrăvesc

 Alimentele care ne otrăvesc
Alimentele care ne otrăvesc Sucurile colorate, bomboanele și deserturile cu gelatină pot conţine extracte din insecte, din piele de porc sau creastă de cocoș.

Glazura prăjiturilor, jeleul, umplutura bomboanelor sau aromele folosite la fabricarea ţigărilor pot conţine substanţe la care consumatorii nici nu se așteaptă.
Producătorii au reușit să transforme cele mai scârboase ingrediente în detalii apetisante. Etichetele nu sunt nici ele de mare ajutor, denumirile fiind generice.
1 Piele de porc la desert
Substanţa care face jeleul apetisant și care se regăsește în majoritatea produselor cu gelatină este, de fapt, un produs derivat din colagen, proteină extrasă din pielea animală.
Gelatina folosită pentru deserturi conţine, în mare parte, piele de porc, spune medicul specialist Andrew Milkowsi, de la Universitatea din Wisconsin.

"Acidul hialuronic, folosit în anumite produse cosmetice se extrage din creastă de cocoș", explică specialistul în nutriţie Luiza Pîrvu.
Același tip de gelatină este folosită și ca agent de îngroșare în iaurturi și smântână. "De cele mai multe ori, pe ambalaj scrie doar agent de îngroșare, nimic concret", mai spune nutriţionistul.
Ce înseamnă de fapt "aromă naturală"
2 Crenvurști cu cartilaje și zgârciuri
Crenvurștii, parizerul și cârnaţii polonezi sunt făcuţi din carne dezosată mecanic. Bucăţi de cartilaje, grăsimi, zgârciuri și tendoane sunt amestecate până când nu se mai pot identifica.
"Pasta de crenvurști și mezelurile sunt dintre cele mai bogate în aditivi. Calitatea lor e scăzută și beneficiile nutriţionale sunt îndoielnice. Nu le recomandăm copiilor sau persoanelor cu probeme de sănătate", explică medicul nutriţionist, Eduard Adamescu.
3 Dulciuri cu secreţii de insecte
Iubitorii de dulciuri ar putea să se lase rapid de ele după ce vor afla ce conţin de fapt jeleurile și sucurile.
Aspectul lucios al bomboanelor cu jeleu este dat de o substanţă derivată din secreţiile unei insecte originare din Thailanda. Aceeași substanţă este folosită în popcornul cu caramel și în mai toate dulciurile cu glazură lucioasă.
4 ?igări cu extract din castor
Aromele naturale de fructe ar putea să conţină castoreum, un ingredient des întâlnit în ţigările aromate, bomboane, sucuri, dar și în anumite deserturi.
Substanţa provine din glandele perianale ale castorului, localizate în apropierea anusului. Pe etichete, acest ingredient este însă denumit aromă naturală.
"Consumatorii trebuie să înveţe să facă diferenţa între aromă naturală și aromă identic naturală. Aroma naturală poate proveni de oriunde, plante, fructe. În schimb aromele identic naturale sunt de sinteză. Aromele identic naturale se folosesc în siropuri, limonade, sucuri de fructe sau prăjituri", mai spune nutriţionistul Luiza Pârvu.
"Calitatea crenvurștilor și a parizerului este scăzută, iar beneficiile nutriţionale sunt îndoielnice"
EDUARD ADAMESCU, medic nutriţionist

Autor: Evenimentul Zilei
Sursa: www.evz.ro  Vineri, 29 Iunie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu