ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 29 iunie 2012

Alergia la lactate, boala care lovește după rasă

Alergia la lactate, boala care lovește după rasă
 Alergia  la lactate, boala care lovește după rasă Durerile de stomac, gazele, balonarea, diareea și senzaţia de greaţă ce apar după consumul de lactate sunt principalele semne.
Boala este, de fapt, incapacitatea organismului de a digera lactoza, un glucid întâlnit în lapte și derivate.
Oricine are această problemă se confruntă cu dureri abdominale, gaze și balonare, diaree și greaţă, după ce consumă alimentele respective.
Afecţiunea, mai greu de depistat la adulţi
Contrar credinţei populare, intoleranţa la lactoză nu e neapărat o afecţiune moștenită, ci și una care se poate dezvolta la maturitate. De altfel, cele mai multe cazuri de intoleranţă apar în jurul vârstei de 20 de ani.
"La adulţi, depistarea acestei afecţiuni e dificilă, întrucât poate fi ușor confundată cu alte boli, precum colite, tulburările de absorbţie intestinală sau pancreatită. Cel mai frecvent e depistată la sugari, pentru că la ei se manifestă prin întârziere în creștere și deficit de dezvoltare", explică specialistul în boli de nutriţie, Eduard Adamescu.
La maturitate, intoleranţa la lactoză se poate declanșa însă și din cauza unei afecţiuni a intestinului subţire care duce la scăderea secreţiei unei enzime care procesează lactoza. La risc sunt și cei care au boala celiacă (intoleranţa la gluten), boala Crohn sau care fac chimioterapie.
Există lapte fără lactoză
Fără a se cunoaște explicaţia, această boală pare să fie în strânsă legătură cu apartenenţa rasială. Statisticile arată că majoritatea populaţiei din Asia (aproape 100%) prezintă intoleranţă la lactoză, iar 70% dintre persoanele de culoare se confruntă cu boala.
De cealaltă parte, doar 20% din populaţia caucaziană nu tolerează lactatele. Afecţiunea nu poate fi tratată definitiv, ci doar ameliorată printr-o dietă corespunzătoare. Medicii recomandă înlocuirea laptelui cu o formulă fără lactoză.
"Există forme de lapte fără lactoză. În plus, aceiași nutrienţi pot fi luaţi din carne, ouă, soia și produse vegetale, dar și fasole sau ciuperci. În ultimă instanţă, se poate apela și la suplimente", conchide nutriţionistul.
Sfaturi
    Înlocuiţi lactatele cu cele pe bază de soia, care sunt o sursă excelentă de calciu;
    Introduceţi treptat în dietă produse cu lactoză. Majoritatea celor cu această afecţiune pot tolera până la 240 de ml de lapte pe zi;
    Dacă totuși nu sunteţi dispuși să renunţaţi complet la lactate ar fi recomandat să consumaţi cașcaval sau iaurt, care sunt, în general, mai bine tolerate decât laptele;
    Alegeţi produsele mai grase, pentru că sunt digerate mai încet;
    Atenţie la sursele ascunse de lactoză: biscuiţii și prăjiturile, cerealele procesate, sosurile, supele cremă, cremele pentru prăjituri, clătitele, batoanele cu musli și chiar anumite tipuri de pâine.

Autor: Evenimentul Zilei
Sursa: www.evz.ro  Vineri, 29 Iunie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu