Ce consecinţe poate avea consumul de organisme modificate genetic |
Cei care se opun culturilor modificate genetic spun că ele sunt toxice
și că favorizează apariţia alergiilor. Efectele organismelor modificate
genetic asupra sănătăţii umane trebuie studiate însă mai mult.
Organismele modificate genetic (OMG) pot fi plante sau animale ale
căror caracteristici genetice au fost modificate în laborator, pentru a
le crește rezistenţa la secetă, la dăunători, la ierbicide puternice, la
salinitate, la aciditatea crescută a solului sau la temperaturi
scăzute. Alteori, scopul modificării genetice este de a modifica
proprietăţile nutritive ale unor culturi. De exemplu, poate fi crescut
conţinutul de proteine, de vitamine ori de acizi grași al unor cereale,
poate fi mărită concentraţia de lecitină din soia sau pot fi obţinute
cereale fără gluten.
Tehnologia prin care se obţin organismele modificate genetic este
numită „biotehnologie modernă", „inginerie genetică", „inginerie genică"
sau „tehnologie moleculelor recombinate de ADN".
Menţionarea lor pe etichetă, nu mereu obligatorie
În Europa, pot fi cultivate doar anumite tipuri de organisme modificate
genetic, iar produsele care le conţin trebuie să aibă această
informaţie pe etichetă. Există însă o situaţie în care producătorii
nu sunt obligaţi să menţioneze dacă alimentul conţine OMG: când
cantitatea de OMG nu depășește 0,9% din totalul ingredientelor. De
exemplu, lecitina din soia care se găsește în ciocolată poate proveni
din soia modificată genetic, iar această informaţie poate să nu se
regăsească pe eticheta produsului atâta vreme cât concentraţia
ingredientului în cauză este mai mică de 0,9%. Lecitina este folosită ca
emulgator -asigură o textură omogenă alimentului.
|
Autor: adevarul.ro Sursa: www.adevarul.ro Duminica, 6 Mai 2012 |
miercuri, 9 mai 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu