|
|||
Indiferent dacă are bobul rotund, lung sau oval, orezul alb este soiul
cel mai puţin recomandat de nutriţioniști. Din păcate, el este și cel
mai popular la noi. Află în continuare ce boli favorizează și care sunt
alternativele sănătoase.
Orezul este printre alimentele care se digeră cel mai ușor, motiv
pentru care este indicat chiar și bebelușilor atunci când se începe
diversificarea. În plus, el este și o sursă de fibre alimentare,
proteine, de magneziu, potasiu, vitamine din grupul B și fosfor. Printre aminoacizii conţinuţi se numără triptofanul, care ne îmbunătăţește starea psihică. Cu toate acestea, nu toate soiurile sunt sănătoase.
Cel decorticat favorizează diabetul
Orezul alb pe care-l consumă românii (și care este cel mai ieftin) este decorticat - în urma prelucrării, sunt îndepărtate coaja și germenul,
care conţin fibre alimentare, vitamine și minerale. Pentru că orezul
alb are un conţinut sărac în fibre, amidonul din acesta se absoarbe mult
mai repede și organismul este nevoit să producă o cantitate mai mare de
insulină pentru a menţine nivelul glicemiei în limitele normale. Consumul frecvent de orez alb produce „furtuni glicemice" care cresc riscul apariţiei diabetului de tip 2,
la fel cum se întâmplă și atunci când mâncăm produse de panificaţie din
făină albă, rafinată. De asemenea, el îngrașă dacă este consumat în
cantitate mare, pentru că alimentele cu un indice glicemic ridicat
declanșează senzaţia de foame mult mai repede și ne determină deci să
mâncăm mai des.
„Există totuși o excepţie: orezul basmati, care, deși are tot culoarea albă, nu este nociv. Amidonul pe care-l conţine are o structură diferită de cel din orezul alb. El se descompune mai lent și se eliberează treptat în organism, nu brusc, precum cel din orezul decorticat", potrivit profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Brun este mai bun
Cercetătorii Universităţii Harvard au observat că riscul de diabet al
unei persoane crește cu 10% pentru fiecare 158 de grame de orez alb
consumate. De partea cealaltă, aceiași cercetători de la Harvard spun că
sortimentul brun are efectul contrar celui alb, el reducând
riscul de diabet. Potrivit studiului lor, două sau mai multe porţii de
orez brun consumate săptămânal reduc riscul de îmbolnăvire.
Orezul brun este varianta neprelucrată (integrală) a celui alb și are proprietăţi nutritive mai importante decât cel basmati. El
conţine fibre alimentare (1 g la 100 g de orez, faţă de 0,1 g la 100 g,
cât conţine orezul alb) și are un indice glicemic mult mai mic (50)
decât al orezului alb (98). În plus, el este mult mai hrănitor decât cel alb,
deoarece conţine 43 mg de magneziu la 100 g, faţă de 11 mg, cât are cel
alb, 99 mg de potasiu faţă de 54 mg la 100 g cel alb și 120 mg de
fosfor la 100 g, faţă de 54 mg la 100 g, cât are cel alb.
Roșu sau negru, la fel de sănătos
Opţiuni sănătoase sunt și soiurile negru și roșu. Primul dintre ele era
considerat orez imperial în China. De regulă, aceste două soirui se
găsesc în magazine în varianta nedecorticată, dar ar trebui să verifici
totuși eticheta, pentru că poate exista și în varianta prelucrată, care
nu este la fel de sănătoasă.
„Toate aceste soiuri există și în varianta bio, care are mai multe beneficii pentru starea de sănătate", precizează profesorul Menciniscopchi.
Orezul integral trebuie fiert cel puţin 40 de minute.
Evită orezul instant!
Cel mai nociv dintre toate tipurile de orez pe care le găsim în comerţ
este, în opinia specialistului, orezul instant, care necesită un timp
foarte mic de fierbere (3-5 minute). Acesta are un indice glicemic
ridicat. Există în comerţ și deserturi preparate din orez instant. El
diferă de orezul prefiert, care din opunct de vedere nutriţional, se
situează între orezul alb și cel brun. „Chiar dacă este un orez alb,
prin procesele tehnologice, partea care conţine vitamine și minerale nu
este îndepărtată", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Orezul prefiert se ţine pe foc 15-20 de minute.
Cel sălbatic, în top
În supermarketuri, dar și în unele magazine naturiste mai există un tip de orez, sălbatic, considerat cel mai bun dintre toate, pentru că are cea mai mare concentraţie de vitamine, minerale și de fibre alimentare. Orezul sălbatic este o graminee care face parte din genul Zizania, și nu din Oryza, familia orezului, și arată destul de diferit de orezul obișnuit.
Bobul său este negru și foarte lung. El este cel mai scump dintre toate
tipurile de orez. Îl poţi găsi în magazine ca atare sau combinat cu
orez alb.
Cu ce se asociază
Chair dacă ai optat pentru un orez integral, el poate deveni nesănătos
dacă nu îl asociezi corect cu alte alimente. Orezul, indiferent de soi,
se poate combina cu pește, brânzeturi, ouă, alte paste făinoase, legume,
leguminoase (soia, fasole boabe, mazăre boabe) sau cu nuci. Nu este
indicată de nutriţioniști asocierea cu carne.
Asiaticii, orezul și beri-beri
Multe persoane se întreabă de ce asiaticii, care sunt cei mai mari
consumatori de orez, de regulă alb, nu au mai multe probleme de sănătate
din această cauză, comparativ cu europenii sau cu americanii. „Tocmai
că se îmbolnăvesc. În China au fost identificate primele cazuri de beri-beri,
o boală neurologică ce provoacă paralizie musculară. Ea apare pe fondul
carenţei de vitamina B1 și orezul alb este sărăcit în vitaminele din
grupul B. Astăzi nu se mai îmbolnăvesc pentru că dieta lor este mai
diversificată și această avitaminoză nu mai este întâlnită atât de des",
explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. În plus, riscurile
asociate consumului de orez alb sunt anulate în mare măsură de
celelalte alimentele din dieta asiatică, așa cum sunt peștele și algele
marine.
|
|||
Autor: Adevarul Sursa: www.adevarul.ro Joi, 10 Mai 2012 |
vineri, 11 mai 2012
CAMPANIE Tu știi ce mănânci? Ce orez îngrașă și care sunt soiurile sănătoase
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu